Προτάσεις προς υποβολή για της χρήσεις γης του Δημοτικού Διαμερίσματος Νεοκαισάρειας εντός των Διοικητικών Ορίων της Κοινότητας
1. Δημόσιοι Χώροι & Χώροι Πρασίνου 2. Επέκταση Σχεδίου Πόλης, 3. Πολιτισμός & Αρχαιολογικοί Χώροι, 4.Τουρισμός-Εστίαση-Αναψυχή, .5. Κλιματική Αλλαγή & Πολιτική Προστασία, 6. Όρια Οικισμών, 7. Δασικές Εκτάσεις, 8. Πολεοδομία: όροι Δόμησης και Χρήσεις Γης, 9. Γεωργικές - Κτηνοτροφικές - Αλιευτικές Δραστηριότητες
Ο Όμιλός μας στα πλαίσια της δραστηριοποίησης του εντός των Διοικητικών Ορίων του Δήμου Κατερίνης και της Κοινότητας της Νεοκαισάρειας λαμβάνει την πρωτοβουλία να σας υποβάλλει τις προτάσεις του για τις Χρήσεις Γης στην περιοχή της Διοικητικής Ευθύνης της Κοινότητας, σύμφωνα με το ΠΔ 59/2018: Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης.
Έχοντας υπόψιν μας ότι ο χαρακτηρισμός των Χρήσεων Γης θα αποτελέσει βασικό εργαλείο σχεδιασμού και ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας και κατά συνέπεια της τοπικής οικονομίας στο άμεσο και στο απώτερο μέλλον, στο σκεπτικό της σύνταξης των προτάσεών μας οι παράγοντες που συμπεριλάβαμε είναι:
A. Η διαφύλαξη της προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων (ιδιωτικών και δημόσιων) που βρίσκονται περιμετρικά του οικισμού.
B. Η προστασία του περιβάλλοντος
C. Η προστασία των ρεμάτων και του οικοσυστήματος συνολικά του ποταμού Αίσωνα, των παραποτάμιων περιοχών και των σημείων εκτόνωσης (μαίανδροι) στις περιπτώσεις πλημμυρικών φαινομένων
D. Οι κανόνες Πολιτικής Προστασίας
E. Η διασφάλιση της βιωσιμότητας του οικισμού και η ανάπτυξη του οικισμού
F. Η αξιοποίηση του συνόλου των εκτάσεων Ιδιωτικών και Δημόσιων προς όφελος του συνόλου των κατοίκων
G. Η δημιουργία συνθηκών αξιοποίησης του παραγόμενου πλούτου
H. Διασφάλιση συνθηκών αυτόνομης ανάπτυξης και παράλληλα ενίσχυση της συνεργατικότητας και της αλληλεπίδρασης μεταξύ των κατοίκων.
I. Η διασφάλιση των όμορων Δημοτικών εκτάσεων προκειμένου να αποτελέσουν χώρους πολλαπλών χρήσεων για το σύνολο των κατοίκων
Αναλυτικά σας προτείνουμε να χαρακτηρίσετε τις ακόλουθες εκτάσεις:
1. Πρώην Στρατόπεδο Νεοκαισάρειας «Συνταγματάρχου Σβορώνου» ως χώρο δημιουργίας Πολυθεματικού Πάρκου. Επισυνάπτουμε αναλυτικά και την πρόταση του Σωματείου, η οποία κατατέθηκε στις 05/06/2024 με Αριθμό Πρωτοκόλλου 233 και σας έχει κοινοποιηθεί. Διαμόρφωση χώρων ήπιας άθλησης, περιβαλλοντικών δράσεων, δημιουργία Κέντρου Φυσικής Ιστορίας και Περιβάλλοντος, χώροι προβολής τοπικών προϊόντων και παροχής υπηρεσιών για οικοξενάγηση και περιπατητικές διαδρομές, με στόχο την φυσιολατρία, ευεξία, ψυχικής και σωματικής υγείας, κοινωνικοποίησης, κ.τ.λ. Η κάθε μορφή δράσης να συνάδει με την κεντρική βασική στρατηγική ενός πολυθεματικού πάρκου και της αρχικής πρότασης που έχει αποφασιστεί στο παρελθόν από την Δημοτική Αρχή του Δήμου Κατερίνης να χαρακτηριστεί «Οικομουσείο της Φύσης και του Ανθρώπου». Βασικός στόχος είναι η ανάδειξη του συνόλου του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής, της γαστρονομίας, της γεωμορφολογίας, της ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων και της ιστορίας της περιοχής μας ούτως ώστε να αποτελέσει σημείο μεγάλης επισκεψιμότητας και τουριστικής ανάπτυξης . Συγκεκριμένες προτάσεις για την αξιοποίηση και την βιωσιμότητα των προτάσεων μας για το συγκεκριμένο χώρο επιφυλασσόμαστε να υποβάλλουμε σε δεύτερο χρόνο. Ο συγκεκριμένος χώρος μπορεί να συντελέσει στην ανάπτυξη συνθηκών κινητικότητας από το παραλιακό μέτωπο προς την ενδοχώρα και παράλληλα ενδιάμεσο σημείο μεταξύ του παραλιακού μετώπου των βουνών Πιερίων και Ολύμπου. Η περιοχή ευρύτερα και ο χώρος του πρώην στρατοπέδου διαθέτουν όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να συμβάλουν στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και παράλληλα να αποτελούν σημείο αναφοράς για την μαθητική, εκπαιδευτική και επιστημονική κοινότητα.
2. Την όμορη έκταση στα όρια του σημερινού Ρυμοτομικού Πολεοδομικού Σχεδίου (πρώην θέση του αρχικού χωριού) με ονομασία θέσης «οικόπεδα». Σας παραθέτουμε συγκεκριμένα το χάρτη από το Εθνικό Κτηματολόγιο. Η συγκεκριμένη έκταση διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές, καθώς εντός αυτής υπάρχει ο κεντρικός αποχετευτικός αγωγός, ηλεκτρικό δίκτυο, το δίκτυο ύδρευσης και των τηλεπικοινωνιών είναι στις παρυφές της έκτασης. Συναισθηματικά είναι ένας χώρος ιδιαίτερος για όλους τους κατοίκους της Νεοκαισάρειας καθώς αποτελεί περιοχή των πατρογονικών μας εστιών. Επιπλέον με την επέκταση του οικισμού στα παλιά οικόπεδα θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο σύνολο με τον υπάρχον οικισμό χωρίς να αποκόπτεται από φυσικά εμπόδια. Η συγκεκριμένη θέση είναι επίπεδη και παράλληλα δεν επηρεάζεται από κινδύνους, φυσικές καταστροφές καθώς στα όρια της ανατολικά και δυτικά υπάρχουν δύο μεγάλα φυσικά ρέματα τα οποία αποτελούν και τις λεκάνες απορροής, πυρκαγιές, είναι πλησίον της Π.Ε.Ο. και η πρόσβαση προς την πόλη, τις Δημόσιες Υπηρεσίες και στο δάσος είναι εύκολη και άμεση. Ουσιαστικά θα αποτελέσει και επενδυτική ευκαιρία για νέους που επιθυμούν να έχουν όλες τις παροχές μιας σύγχρονης οικογένειας χωρίς η οικογένεια τους να επιβαρύνεται από τις συνθήκες διαβίωσης στον ασφυκτικό αστικό ιστό. Η περιοχή γειτνιάζει με το Πλατανόδασος το οποίο με τον φυσικό πλούτο που διαθέτει (χλωρίδα, πανίδα, υδρόβια και χερσαία), τις υποδομές των αναψυκτηρίων χαμηλής όχλησης και του θεάτρου δάσους θα αποτελεί χώρο ήπιας άθλησης, περιπάτων και αναψυχής για τους διαμένοντας στην επέκταση του οικισμού. Το Πλατανόδασος παραποτάμια συνδέετε με την πόλη της Κατερίνης και αυτό με την διαμόρφωση του παραποτάμιου οδικού άξονα θα συνέδεε τον οικισμό του Σβορώνου και της Κατερίνης μέσω πεζόδρομου, ποδηλατόδρομου και μικρών ηλεκτρικών οχημάτων χωρίς να παρεμβαίνει η ανθρώπινη κινητικότητα δασικό οικοσύστημα. Ακολουθεί η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης από τον χάρτη του Εθνικού Κτηματολογίου.
Εικόνα 1 Αποτύπωση Θέσης «Οικόπεδα Νεοκαισάρειας» Επέκταση οικισμού
3. Στην θέση «Τριαμισάρια» την οποία διαπερνά η Παλαιά Εθνική Οδός Κατερίνης Ελασσόνος που βρίσκονται παράπλευρα της οδού σήμερα είναι χαρακτηρισμένα αγροτεμάχια. Προτείνουμε να χαρακτηριστούν για Βιοτεχνική Χρήση καθώς και Συνεργείων και Εμπορικών Καταστημάτων. Διότι ήδη εδώ και πάνω από σαράντα έτη έχουν επενδύσει πολλοί ιδιοκτήτες των ακινήτων και έχουν κατασκευαστεί ακίνητα με αντίστοιχες χρήσεις. Ο συγκεκριμένος οδικός άξονας αποτελεί βασική διέξοδο προς την Νότια και αντιστρόφως προς την Βόρεια Ελλάδα εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια. Ακόμη και σήμερα μετά το πέρας της νέας Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης και στις περιπτώσεις εργασιών συντήρησης ή φυσικών καταστροφών όπως με την κακοκαιρία «Daniel» πολλά οχήματα (Ε.Ι.Χ. και βαρέως τύπου Φορτηγά) επέλεγαν την Παλαιά Εθνική Οδό ως εναλλακτική. Με βάση αυτό το γεγονός αλλά και της γεωγραφικής θέσης της Νεοκαισάρειας, της γεωμορφολογίας της περιοχής και των στενών μεταξύ του Αδριανού και των λοφίσκων η μελλοντική διαπλάτυνση δεν θα επηρεάσει τον επανασχεδιασμό και την χάραξη της Π.Ε.Ο. ενώ παράλληλα δεν διαπερνά τον οικισμό της Νεοκαισάρειας, όπως αντίστοιχα άλλων οικισμών. Κατά συνέπεια η πρόταση παράπλευρα της Π.Ε.Ο. είναι ιδεατή η σημερινή έκταση να έχει και το χαρακτήρα της Βιοτεχνικής Ζώνης. Θα αποτελέσει σημείο ανάπτυξης, νέων επενδύσεων, νέων θέσεων εργασίας, ανάπτυξη της μεταποίησης, του εμπορίου και των μεταφορών καθώς θα είναι συνδεδεμένος με την περιφερειακή οδό της πόλης της Κατερίνης και θα δίνει άμεση πρόσβαση προς όλες τις κατευθύνσεις (Ανατολή, Δύση, Βορά και Νότο). Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι για ακόμη μια φορά ότι οι στρατηγικές θέσεις παραμένουν στρατηγικής σημασίας και δεν αλλάζουν, καθώς τρανή απόδειξη είναι για χιλιάδες χρόνια η συγκεκριμένη θέση αποτέλεσε στρατηγικό σημείο διάβασης και σήμερα αυτό είναι ακόμη ποιο ορατό!
Εικόνα 2 Θέση «Τριαμισάρια»
4. Την προστασία του μνημείου πεσόντων της απελευθέρωσης της πόλης της Κατερίνης επί της Π.Ε.Ο. Κατερίνης Ελασσόνος
Εικόνα 3 Θέση Μνημείου με βάση την περίμετρο
Εικόνα 4 Με τα στοιχεία του ΚΑΕΚ όπως εμφανίζεται στο Ε.Κ.
5. Η Δημοτική έκταση που βρίσκεται στην θέση «Κήποι» επίσης παράπλευρα της Π.Ε.Ο. Κατερίνης Ελασσόνος (απέναντι από το αναψυκτήριο του Πλατανόδασους) και απέναντι από τον πρώην στρατόπεδο Νεοκαισάρειας στη Θέση «Φυτώρια πρώην Καρυδεώνας» να χαρακτηριστεί μέρος αυτού ως θέση για την δημιουργία (περιπτέρων) με σκοπό η χρήση αυτών να εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων για την προβολή και πώληση προϊόντων παραγωγής τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε την δυνατότητα πώλησης νωπών αγροτικών προϊόντων, μεταποιημένων προϊόντων όπως είναι τοπικές σάλτσες, γλυκά του κουταλιού, προϊόντα διατροφής της τοπικής κουζίνας (γαστρονομία), είδη λαϊκής τέχνης και τέλος προβολή υπηρεσιών τουρισμού, όπως είναι περίπτερο παροχής πληροφόρησης, διαδρομών οικοξενάγησης, ορνιθοπαρατήρησης, περιπατητικών διαδρομών με χρήση ήπιων μέσων. Πλέον η προοπτική ανάπτυξης αυτών των παροχών είναι αναγκαίες μετά και την λειτουργία της Μόνιμης Παλαιοντολογικής Έκθεσης της Νεοκαισάρειας.
Εικόνα 5 Θέση «Κήποι Νεοκαισάρειας»
Εικόνα 6 Θέση «Καρυδεώνας/Φυτώρια»
6. Η θέση «Πλατανόδασος» στο σύνολό της από την περιοχή «Φυτώρια» έως και την περιοχή «Τριαμισάρια» - «Ποταμιά» να χαρακτηριστεί χώρος αναψυχής/χαμηλής όχλησης, Φυσικός Βοτανικός Κήπος του Δήμου Κατερίνης. Αυτό είναι αναγκαίο πλέον να συμβεί, μετά και την καταστροφή που υπέστη το σύνολο της παραποτάμιας έκτασης από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους των πλατάνων, την εγκατάσταση καταστημάτων εστίασης τα οποία δημιουργούν βαριά ηχορύπανση και φωτορύπανση, επιβαρύνοντας ουσιαστικά την βιωσιμότητα του δάσους, της χλωρίδας και της πανίδας. Ενημερωτικά το συγκεκριμένο δασύλλιο φιλοξενεί (με βάση τις καταγραφές) πάνω από 59 διαφορετικά είδη πτηνών, 17 διαφορετικά είδη πεταλούδων, 10 διαφορετικά είδη ορχιδέων και 235 είδη βοτάνων και φυτών. Χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνεται η υδρόβια ζωή φυτών και ζώντων οργανισμών που διαβιούν αναπτύσσονται παραποτάμια και εντός του ποταμού Αίσωνα. Οι συγκεκριμένες περιοχές (Μαίανδροι) αποτελούν και τα φυσικά σημεία εκτόνωσης του ποταμού Αίσωνα στις περιπτώσεις έντονων πλημμυρικών φαινομένων. Στα συγκεκριμένα σημεία αυτό έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια και όλοι κάτοικοι της Νεοκαισάρειας έχουν σχετική βιωματική εμπειρία. Αποτελεί βασικής ζωτικής σημασίας η προστασία τους και η διαφύλαξη του ρόλου τους για την τοπική κοινωνία αλλά και την ασφάλεια της πόλης της Κατερίνης.
Εικόνα 7 Η κοίτη του ποταμού Αίσων με τα σημεία εκτόνωσης «Μαίανδροι»
7. Θέση «9ο χιλιόμετρο» και παράπλευρα της Π.Ε.Ο. έχει δημιουργηθεί ήδη ένα σύνολο κτιρίων, με δραστηριότητα βιοτεχνική και εμπορική. Προτείνουμε να χαρακτηριστούν τα πρώτα κτήματα παράπλευρα της Π.Ε.Ο. για βιοτεχνική και εμπορική χρήση. Διότι τα συγκεκριμένα κτήματα τα διαπερνά η Π.Ε.Ο. και ήδη υπάρχει αντίστοιχη δραστηριότητα σε αρκετά από αυτά. Παράλληλα η μελλοντική αξιοποίηση τους θα προσδώσει επιπλέον κίνητρα για επενδύσεις καθώς ο επαναπροσδιορισμός της χρήσης τους θα δημιουργήσει τις αντίστοιχες προϋποθέσεις της αξιοποίησης τους.
Εικόνα 8 Θέση «9ο χιλιόμετρο»
8. Επάνω από το πρώην στρατόπεδο «Συνταγματάρχου Δημήτριου Σβορώνου» στις θέσεις «Κορώνα» και πρώην «Σκοπευτήριο» να χαρακτηριστούν χώροι δάσους και αναψυχής για να μπορούν να συμβάλλουν δυναμικά στο υπό δημιουργία πολυθεματικό πάρκο ως «Οικομουσείο της Φύσης και του Ανθρώπου» όπως έχει αποφασιστεί από το Δήμο Κατερίνης σύμφωνα με τα έγγραφα που επισυνάπτουμε και παράλληλα να αποτελέσουν μια ενιαία συνέχεια ως διαδρομή και ως υποστηρικτικός χώρος για την όδευση στην δασική έκταση «Ιδιωτικά και Δημόσια Δάση» της Νεοκαισάρειας. Με αυτόν το σχεδιασμό η αξιοποίηση των συγκεκριμένων εκτάσεων μπορούν να αξιοποιηθούν με την μορφή ήπιων πολυθεματικών διαδρομών προσαρμοσμένες στον αρχικό σχεδιασμό της μορφής ενός «Οικομουσείου», συνδέοντας τις ανασκαφικές παλαιοντολογικές θέσεις και δίνοντας της ευκαιρία στους περιπατητές να αξιοποιήσουν πολυδιάστατα τις διαδρομές τους. Παράλληλα θα δοθεί η δυνατότητα και εντός αυτών των περιοχών ανάπτυξης οικοτουριστικών μονάδων και κατά συνέπεια η κάθε δασική έκταση και το σύνολο τους αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο και κινούνται περιμετρικά του οικισμού.
‘-
Εικόνα 9 Στρατόπεδο Νεοκαισάρειας και όμοροι χώροι
9. Η περιοχή βόρεια του οικισμού και η συγκεκριμένα η Δημοτική έκταση στο λοφίσκο, στο σημείο της Α’ ανασκαφικής θέσης να ορισθεί ο χώρος για την ανάδειξη της παλαιοντολογικής θέσης. Είναι άκρως σημαντικό ως σημείο αναφοράς, διότι διασφαλίζει η επίσκεψη και η φωτογράφηση των επισκεπτών στον συγκεκριμένο χώρο με αφορμή την παλαιοντολογική θέση την προβολή της περιοχής μας σε όλο τον κόσμο. Διότι στο φόντο της φωτογραφίας συνδυαστικά με την θέση θα προβάλλεται ένα παγκοσμίως γνωστό βουνό ο Όλυμπος. Η αναγνωρισιμότητα της θέσης, θα προσδώσει ακόμη μεγαλύτερη φήμη συνολικά για την Πιερία και θα αποτελέσει εργαλείο για την ανάδειξη μιας νέας τουριστικής ενότητας για αυτήν.
Εικόνα 10 Θέση Α' Παλαιοντολογικής Ανασκαφής με την περιμετρική σχεδίαση
Εικόνα 11 Θέση Α' Παλαιοντολογικής Ανασκαφής χαρακτηρισμένη ως κοινόχρηστος χώρος με το ΚΑΕΚ από το Ε.Κ.
Εικόνα 12 Ανασκαφική Θέση Α' με φόντο τον Όλυμπο και τα Πιέρια. Χαρακτηριστική φωτογραφία εργαλείο προώθησης της περιοχής της Πιερίας (selfies)
10. Η προστασία και η ανάδειξη της Δημοτικής και Ιδιωτικής δασικής έκτασης στην περιοχή «1.000 στρέμματα». Όλες οι δασικές εκτάσεις περιμετρικά της Νεοκαισάρειας συνορεύουν μεταξύ τους. Αυτό δίνει και την δυνατότητα οι θεματικές διαδρομές, τα σημεία ενδιαφέροντος, οι υφιστάμενοι χώροι αναψυχής καθώς και οι προτεινόμενοι χώροι αξιοποίησης αποτελούν μια ενιαία δομή.
Εικόνα 13 Θέση «Χίλια στρέμματα» με το ΚΑΕΚ
Εικόνα 14 Θέση «Χίλια στρέμματα»
11. Η Δημοτική έκταση «Αλώνια» στα όρια του πολεοδομικού σχεδίου προτείνουμε να αξιοποιηθεί ως χώρος ήπιας άσκησης των κατοίκων και των επισκεπτών, χώρος για την δημιουργία εκδηλώσεων της Τοπικής Κοινότητας και παράλληλα χώρος για τις ανάγκες των κατοίκων στις περιπτώσεις που αυτό κριθεί αναγκαίο σε έκτακτα και απρόβλεπτα γεγονότα, δημιουργώντας παράλληλα και όλες τις αντίστοιχες υποδομές προκειμένου να υπάρχει και η απαραίτητη ετοιμότητα.
Εικόνα 15 Θέση «Ρέμα» μεταξύ Παλαιού και νέου Οικισμού
12. Η Δημοτική Θέση «Στάβλος» όπου έχει κατασκευαστεί στάβλος για την φιλοξενία κτηνοτροφικών μονάδων να χαρακτηριστεί ως περιοχή ανάπτυξης κτηνοτροφικών μονάδων με σκοπό των συγκέντρωση όλων των κτηνοτροφικών μονάδων στην ίδια θέση. Προκειμένου να υπάρχει συγκεκριμένος χώρος για την ανάπτυξη αυτής της επαγγελματικής δραστηριότητας και μέσω αυτής να υπάρξει οικονομία κλίμακος για την δημιουργία βιώσιμων συνθηκών ανάπτυξης, της προστασίας του περιβάλλοντος και της αξιοποίησης του συνόλου των παραγόμενων προϊόντων είτε ακόμη και των αποβλήτων τους. Η ύπαρξη κτηνοτροφικών μονάδων οι οποίες δεν λειτουργούν ανεξέλεγκτα αλλά οργανωμένα έχουν θετική επίδραση στο σύνολο της κοινωνίας και της τοπικής οικονομίας. Παράλληλα δε με την στοχευμένη βόσκηση και την πλήρη τήρηση των περιβαντολογικών κανόνων για την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας βοηθούν και στην μείωση ή ακόμη και την ισορροπημένη ύπαρξη της φυτικής βιομάζας των δασικών και των αγροτικών εκτάσεων. Γεγονός το οποίο είναι απαραίτητο και άκρως αναγκαίο για την προστασία των δασών, των οικισμών και των κατοίκων από τις όλο και ποιο επικίνδυνες μορφές δασικών και περιαστικών πυρκαγιών λόγω της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας της γης και της κλιματικής κρίσης.
Εικόνα 16 Θέση «Κοινοτικός Στάβλος»
13. Η θέση «Παλαιά Μνήματα» στα όρια του οικισμού να χαρακτηριστεί ως μνημειακός χώρος προκειμένου να αξιοποιηθεί από την Τοπική Κοινωνία ως χώρος μνήμης και τιμής προς τους πρώτους κατοίκους της Νεοκαισάρειας. Διότι σε αυτό το χώρο είναι ενταφιασμένοι οι πρώτοι κάτοικοι της Νεοκαισάρειας.
Εικόνα 17 Θέση «Παλαιά Μνήματα»
14. Το κτίριο του Αγροτικού Συνεταιρισμού προτείνουμε να παραμείνει ως έχει προκειμένου να αποτελεί πάντοτε σημείο αναφοράς για την προοπτική ανάπτυξης της οικονομίας της Τοπικής Κοινωνίας και των κατοίκων της αλλά και της ανάπτυξης κλίματος συνεργατικότητας και συνοχής της Τοπικής Κοινωνίας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αναβάθμιση των υποδομών και του συνόλου του κτιρίου προκειμένου να καταστεί και λειτουργικό.
Εικόνα 18 Θέση «Αποθήκη Αγροτικού Συνεταιρισμού»
15. Θέση «Ρέμα» μεταξύ Παλαιού και Νέου Οικισμού. Να χαρακτηριστεί χώρος Μνημειακού Πρασίνου αναψυχής και παιδικής χαράς. Χώρος Μνημειακού Πρασίνου διότι σε αυτό το σημείο αντιστάθηκαν οι κάτοικοι της Νεοκαισάρειας στην επίθεση που δέχθηκαν από αντάρτες του «Δημοκρατικού Στρατού». Την ημέρα της επίθεσης σκοτώθηκαν (7) επτά Νεοκαισαρειώτες εκ των οποίων τα περισσότερα θύματα άμαχοι.
Εικόνα 19 Θέση «Ρέμα» Μεταξύ Παλαιού και Νέου Οικισμού
16. Να παραμείνει ο συγκεκριμένος χώρος χαρακτηρισμένος ως σχολείο. Παράλληλα το υπάρχον κτίριο έχει κατασκευαστεί και με την χρήση ακατάλληλων υλικών, όπως αυτό του αμιάντου. Προτείνουμε αρχικά να εξεταστεί η πιθανότητα απομάκρυνσης μόνο των ακατάλληλων δομικών υλικών (αμιάντου) και την αντικατάστασή τους από πιστοποιημένα υλικά. Εναλλακτικά και εφόσον αυτό δεν είναι τεχνικά ορθό, προτείνουμε την κατεδάφιση του συγκεκριμένου κτιρίου και την ανέγερση νέου κτιρίου με βάση τα νέα πρότυπα σε βάθος χρόνου. Η Νεοκαισάρεια βρίσκεται μόλις 7,5 χιλιόμετρα από το κέντρο της Κατερίνης, διαθέτοντας ένα εξαιρετικό ρυμοτομικό σχέδιο και τις αντίστοιχες αναγκαίες βασικές υποδομές, αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για νέα ζευγάρια να αποκτήσουν την κατοικία τους σε αυτήν. Απόδειξη αυτού ότι τα τελευταία χρόνια νέα ζευγάρια έχουν επιλέξει να αναζητήσουν την κατοικία τους σε αυτήν.
Εικόνα 20 Θέση «Δημοτικό Σχολείο Νεοκαισάρειας»
17. Η θέση «Αγρόκτημα Αδριανός Νεοκαισάρειας» να παραμείνει περιοχή ανάπτυξης αγροτικής δραστηριότητας. Παράλληλα να χαρακτηριστεί και ως χώρος ανάπτυξης Αρχαιολογικών, γαιοπαλαιοντολογικών, εναλλακτικών διαδρομών, βοτανοπαρατήρησης, ορνιθοπαρατήρησης, ποδηλατικών διαδρομών (mountain bike) περιπάτων διότι εντός της συγκεκριμένης περιοχής υπάρχει η χαρακτηρισμένη αρχαιολογική έκταση και η θέση το αρχαίο «Κάστρο» της Νεοκαισάρειας, η θέση «Λίμνη» με αρχαιολογικό και γαιοπαλαιοντολογικό ενδιαφέρον. Στην περιοχή είναι απαραίτητο να βελτιωθεί η αγροτική οδοποιία και να διασφαλιστεί η προσβασιμότητα των κατοίκων στις καλλιεργούμενες εκτάσεις. Να κατασκευαστεί δίκτυο άρδευσης διότι πρόκειται για μια περιοχή με εξαιρετικές μικροκλιματικές και εδαφολογικές συνθήκες για την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας αγροτικών προϊόντων. Παράλληλα η συγκεκριμένη περιοχή γεωλογικά ανήκει στην περιοχή του Ολύμπου σε αντίθεση με την αντίπερα όχθη του Αίσωνα που ανήκει γεωλογικά στην Πιερία. Αυτό δίνει προστιθέμενη αξία στην Νεοκαισάρεια αλλά και στο Δήμο Κατερίνης διότι διασφαλίζει στην Τοπική Κοινωνία της Νεοκαισάρειας τον διττό χαρακτηρισμό των παραγόμενων προϊόντων (πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα).
Εικόνα 21 Διοικητικά Όρια «Αγρόκτημα Αδριανός Νεοκαισάρειας»
18. Στην περιοχή του Αγροκτήματος «ΑΔΡΙΑΝΟΣ ΝΕΟΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ» στην θέση «Ταβανόπετρα» ο κροκαλοπαγής βράχος να χαρακτηριστεί ως μνημείο σπηλαιολογικού ενδιαφέροντος προκειμένου να προστατευτεί η ύπαρξη του.
Εικόνα 22 Θέση «Σπήλαιο Νεοκαισάρειας»
19. Διασφάλιση της έκτασης που βρίσκεται στο κέντρο της Νεοκαισάρειας και σήμερα αναφέρεται ως Δημοτικός Κοινόχρηστος Χώρος σε χώρο πρασίνου, αναψυχής και αθλητικών εγκαταστάσεων. Στην συγκεκριμένη έκταση υπάρχουν ήδη οι συγκεκριμένες αθλητικές υποδομές και το υπόλοιπο της έκτασης πέραν των υποδομών έχει ήδη διαμορφωθεί ως πάρκο αναψυχής και παιδική χαρά.
Εικόνα 23 Θέση «Γήπεδο και Πάρκο» Νεοκαισάρειας
20. Θέατρο Δάσους Πλατανόδασους Νεοκαισάρειας. Αυτό έχει κτιστεί εντός του Δάσους του Πλατανόδασους μεταξύ 2001 – 2002. Ο Αριθμός Οικοδομικής Αδείας είναι: 176/2001 Πολεοδομικό Γραφείο Κατερίνης. Το συγκεκριμένο Θέατρο καθώς και οι όμοροι υποστηρικτικοί χώροι (θέσεις στάθμευσης, υποδοχής, εξυπηρέτησης, κ.τ.λ.) να προστατευτούν και να αναδειχθούν με σκοπό το συντομότερο δυνατό να αποδοθούν στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, σύμφωνα πάντα για τους σκοπούς τους οποίους κατασκευάστηκε, με απόλυτη διασφάλιση της χρήσης του έναντι της δασικής έκτασης, της προστασίας της χλωρίδας και της πανίδας χερσαία και υδρόβιας. Ακολουθεί η αποτύπωση από το Τοπογραφικό Διάγραμμα:
Εικόνα 24 Θέση «Θέατρο Δάσους Πλατανόδασους Νεοκαισάρειας»
Εικόνα 25 Θέση «Θέατρο Δάσους Πλατανόδασος Νεοκαισάρειας»
21. Επιπλέον για το σύνολο των δασικών εκτάσεων (ιδιωτικών, Δημοτικών και Δημόσιων) οι οποίες βρίσκονται εντός των Διοικητικών ορίων της Νεοκαισάρειας να δοθεί η δυνατότητα ήπιας αξιοποίησης τους. Με αυτόν την δυνατότητα θα εξασφαλιστεί η ελεγχόμενη επισκεψιμότητα του ανθρώπινου παράγοντα, η λελογισμένη εκμετάλλευση του δασικού πλούτου και των παρεχόμενων προϊόντων διατροφικών και μη και η προστασία της αειφορίας του δασικού πλούτου. Διαπιστώνουμε ότι το σύνολο των δασικών εκτάσεων και των ρεμάτων της λεκάνης απορροής των εκτάσεων της Νεοκαισάρειας έχουν μια φυσική συνέχεια μεταξύ τους, ουσιαστικά αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό δίνει την δυνατότητα στην χλωρίδα και την πανίδα που φύεται και διαβιεί στην ευρύτερη περιοχή της διασφάλισης της βιωσιμότητας και της εξέλιξής της χωρίς να έχει δραματικές επιπτώσεις για αυτήν η ανθρώπινη δραστηριότητα.
ME EKTIMHΣH
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Σάββας Μ. Τσεντίδης
OMIΛOΣ ΦIΛΩN THΣ ΦYΣHΣ & TOY ANΘPΩΠOY
MAΣTOΔONTAΣ - NEOKAIΣAPEIA
THΛ. EΠIKOINΩNIAΣ: 6948801975
ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ: www.mastodontas.gr
mastodontas.blogspot.gr
Email: mastodontas2014@gmail.com