Οι απαντήσεις που ακολουθούν έχουν υποβοηθητικό χαρακτήρα και αφορούν το ευρύτερο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ). Είναι διατυπωμένες με σύντομο και εύληπτο τρόπο. Έχουν ανάλογη εφαρμογή και για τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΕΠΣ) με Αναθέτουσα Αρχή το Δημόσιο, τα οποία αναφέρονται σε εκτεταμένες γεωγραφικές ενότητες ή και Δημοτικές Ενότητες ή Δήμους και εξομοιώνονται τοις πράγμασι με τα ΤΠΣ.

Σκοπός είναι να κατανοηθεί η διαδικασία του πολεοδομικού σχεδιασμού και να εξοικειωθούν οι χρήστες με το περιεχόμενο και τις διαδικασίες αυτού.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως οι απλοποιημένες ερωτήσεις και απαντήσεις που παρέχονται δεν υποκαθιστούν δημόσια έγγραφα, διατάξεις ή ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ.

Ενδεικτικά, επίσημες πηγές άντλησης πληροφοριών είναι αρχικά η Υπουργική Απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΠΟΛΣ/72343/1885/28.07.2021 (ΦΕΚ 3545/Β/2021), η Υπουργική Απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΠΟΛΣ/6015/136/20.01.2022 (ΦΕΚ 510/Β/2022) και ο Ν. 4447/2016 (ΦΕΚ 241/Α` 23.12.2016) άρθρα 7 και 8, όπως ισχύουν.

  1. ● Είναι ολοκληρωμένες μελέτες που αφορούν την οργάνωση του χώρου σε επίπεδο Δημοτικής Ενότητας. Καλύπτουν την έκταση μιας ή περισσότερων Δημοτικών Ενοτήτων σε έναν ή περισσότερους Δήμους.
  2. ● Συνίστανται από κείμενα, χάρτες και διαγράμματα για τους οικισμούς και τις πόλεις μας, τις υποδομές στο σύνολό τους, αλλά και τη φυσική και πολιτιστική μας κληρονομιά. Περιλαμβάνουν χωρικές, γεωλογικές και περιβαλλοντικές πληροφορίες και δεδομένα.
  3. ● Θεσμοθετούνται με Προεδρικά Διατάγματα που εκδίδονται μετά την εκπόνηση των μελετών. Επηρεάζουν το χωροταξικό και πολεοδομικό τοπικό πλαίσιο για τις επόμενες δεκαετίες.
  4. ● Αποτελούν ευκαιρία για συνεργασία, σχεδιασμό και ανάπτυξη, θέτοντας δίκαιους όρους και προϋποθέσεις για το αύριο των πόλεων και της υπαίθρου.

  1. ● Εξετάζουν σύνθετα ζητήματα χωρικού σχεδιασμού τα οποία για χρόνια απασχολούν κατοίκους και φορείς.
  2. ● Προωθούν γενικότερες χωροταξικές και πολεοδομικές κατευθύνσεις, όρους και κανονισμούς που θα έχουν εφαρμογή για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  3. ● Εντοπίζουν όχι μόνο πλεονεκτήματα και ευκαιρίες αλλά και αδυναμίες και απειλές για κάθε τόπο. Τι μπορεί να βελτιωθεί; Tι πρέπει να αποφευχθεί; Τι αλλαγές χρειάζονται;
  4. ● Ρυθμίζουν τις δραστηριότητες στο χώρο.
  5. ● Θέτουν τα πλαίσια για την αντιμετώπιση ζητημάτων σχετικά με τη δόμηση. Ορίζουν τις περιοχές προς δόμηση και τι μπορεί να οικοδομηθεί σε αυτές. Βάζουν τάξη με όρους και κανόνες. Τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται, παντού.
  6. ● Αντιμετωπίζουν τις κλιματικές προκλήσεις. Δημιουργούν επιπλέον συνθήκες θωράκισης από ενδεχόμενες φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές.
  7. ● Προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον και αναδεικνύουν την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Τα προωθούμενα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια ανέρχονται σε 227 και αφορούν 730 Δημοτικές Ενότητες από τις 1036 του συνόλου της χώρας.

Τα προωθούμενα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια ανέρχονται σε 18 και αφορούν 94 Δημοτικές Ενότητες.

Τα Τοπικά και τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια του προγράμματος χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το ΥΠΕΝ, ως κύριος του έργου, έχει την ευθύνη του προγράμματος πολεοδομικής μεταρρύθμισης “Κωνσταντίνος Δοξιάδης”, ενώ στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει ανατεθεί ο ρόλος του φορέα υλοποίησης όλων των ανωτέρω Τοπικών/Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων.