ΕΠΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

Δημοτικές Ενότητες: ΔΕ ΜΥΚΟΝΙΩΝ, ΑΝΩ ΜΕΡΙΑΣ

...
ΕΠΣ ΜΥΚΟΝΟΥ
Προτεραιοτητα στην πρωτη κατοικια

Σύμφωνα με τη μελέτη σας το ΕΠΣ διαπνέεται από τις έννοιες της βιώσιμης ανάπτυξης.
Διαβάζοντας όμως την πρόταση σας αναρωτιέμαι σε ποιον αναφέρεται ο όρος "βιώσιμη"..γιατί σε καμία περίπτωση δεν συμπεριλαμβάνει ούτε τους ντοπιους ούτε τους εργαζόμενους στο νησί ούτε την προστασία των ήδη κορεσμένων τουριστικά περιοχών.
Και αν αναρωτιέστε το γιατί..

Γιατί προτείνετε ένα σχέδιο
1) το οποίο αχρηστεύει ολοκληρωτικά τα γήπεδα κάτω των 8 στρεμμάτων.
Πως μπορείτε να προτείνετε αρτιότητα στα 8 στρέμματα για κατοικία όταν από το 1985 και έπειτα ο "κανονας" δομησης για τα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια ήταν τα 4 στρέμματα?
Αγροτεμαχια χωρίστηκαν στα 4 στρέμματα για να είναι οικοδομήσιμα και να μοιραστουν στις επομενες γενιες..αγοράστηκαν ίσως και έως μια μέρα πριν από την παρουσίαση του ΕΠΣ σε αξίες ανάλογες ώστε να κάνουν ένα σπίτι στα παιδιά τους και έρχεστε τώρα να μηδενίσετε αυτή την αξία??
Οδηγείτε τον ντοπιο (και όχι μόνο) να πουλησει την περιουσία του για ένα κομμάτι ψωμί ώστε να έρθουν ξενες πολυεθνικες να κάνουν τις στρατηγικές επενδύσεις τους.

2) το οποίο δεν διορθώνει την αδικία που έγινε το 2005 με τις περιοχες που βρίσκονται στο ανατολικό μέρος του νησιού.
Οι περιουσιες των Ανωμεριτων έχουν χάσει την αξία τους από το 2005 και η πρόταση σας δεν θα έλεγα ότι διορθώνει αυτή την αδικία μιας και στις περισσότερες περιοχές συνεχιζεται ειτε η απαγορευση της δόμησης είτε η δομηση με παραλογες προυποθεσεις(8 στρέμματα για κατοικια).

3) το οποίο, μετά τις ΖΟΕ του 2005, ενισχύει ακόμα περισσότερο τη δημιουργια ενός νησιού 2 ταχυτήτων.
Βλέπουμε, σύμφωνα με την πρόταση σας, περιοχές στο κορεσμένο νότιο τμήμα του νησιού οι οποίες σύμφωνα με τις ΖΟΕ ηταν/είναι "Περιοχές προστασίας φυσικού τοπίου" να έχουν γίνει Β2 (Τουρισμός - Αναψυχη) και ταυτόχρονα περιοχές στο ΒΑ μέρος του νησιού "Γεωργοκτηνοτροφικες" να γίνονται Α5(Προστασία ανάγλυφου - τοπιου) και Α2 (Καταφύγιο Άγριας Ζωής). Στην έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης βασίζεται και αυτό?

4) το οποίο οριοθετεί διαφορετικές ζωνες με όριο έναν δρόμο.
Δηλαδή αφού πρωτα έχετε αυξησει την αρτιότητα στα 8 στρέμματα και έχετε περιορίσει αισθητά τα οικοδομήσιμα αγροτεμάχια, έρχεστε και βάζετε το όριο πάνω στο δρόμο(προϋπόθεση για εκτός σχεδίου δόμηση) το οποίο καθιστά τη μια πλευρά του δρόμου αδόμητη(λόγω της διαφορετικής ζώνης). Δηλαδη ακόμα μεγαλύτερος περιορισμός στα οικοδομήσιμα αγροτεμάχια. Ενδεικτικά αυτό συμβαίνει σε πολλά σημεία στο κέντρο του νησιού καθώς και στον δρόμο που κατεβαίνεις για την παραλία της Μερχιας.

5) το οποίο θα ενισχύσει ξανά την αυθαίρετη δόμηση όπως έχουμε δει τα τελευταία 20 χρόνια.

6) το οποίο ενισχύει την δημιουργία καινούριων ξενοδοχειων (γιατί τα 30 στρέμματα μπορούν να βρεθούν από αυτούς που θα κάνουν μπιζνα) ενώ συνεχιζει να περιορίζει το δικαίωμα για κατοικία στον μέσο κάτοικο του νησιού.

Ζητάμε
- αρτιότητα στα 4 στρέμματα για κατοικία (οποιαδήποτε άλλη αρτιότητα πρέπει να συμπεριλαμβάνει μια μεταβατική περιοδο)
- προτεραιοτητα στην πρωτη κατοικια και τη βιωσιμοτητα του νησιου εναντι των καινουριων τουριστικων μοναδων
- τη δυνατότητα για κατοικία (τουλαχιστον) σε περιοχές που έχουν πληγεί στο παρελθόν (ανατολικό μέρος του νησιου - Α5) έστω και με υψηλοτέρη αρτιότητα.
- τα ορια που οριοθετουν διαφορετικές ζώνες (όπου στη μια απαγορεύεται η δομηση) να μη βρίσκονται πάνω σε δρόμο.
- αναγνωριση οδικού δικτύου καθώς αυτή αποτελεί βασική προϋπόθεση για την έκδοση οικοδομικών αδειών και συμβάλλει στην πληρότητα και ορθότητα της πολεοδομικής νομοθεσίας

Με εκτιμηση