ΕΠΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

Δημοτικές Ενότητες: ΔΕ ΜΥΚΟΝΙΩΝ, ΑΝΩ ΜΕΡΙΑΣ

...
ΕΠΣ ΜΥΚΟΝΟΥ
ΕΠΣ ν. Μυκονου

To προτεινομενο σχέδιο δεν ανταποκρινεται στις αναγκες του νησιου, εχει εκπονηθει από σοβαρούς επιστήμονες οι οποιοι ωστόσο δεν αντιλαμβάνονται πλήρως τις ιδιαιτερότηες και τα προβλήματα του τόπου, και πρακτικά αντι να βελτιώσει θα επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση. Το νησι εχει αναγκη όχι από επιπλέον ξενοδοχεία, αλλα από κατοικίες. Θα πρεπει λοιπον να δοθει η δυνατότητα δομησης κατοικιών αφενος στα 4 ή 5 στρέμματα (με οριο πχ τα 180-200 τμ στα 5 στρ.) και αφετέρου στην περιοχή από την Λια εως και τα Τηγάνια. Το σημειο αυτό, και ιδιως πανω από τη Λια, το Τσαγκαρη και τη Φραγκια και εως και τα Τηγάνια είναι ήδη κατοικημένο και δεν υπάρχει ουδεμία λογική απαγορευσης της δόμησης, τουλαχιστον για κατοικίες. Ως εκ τουτου είναι προφανές ότι θα πρεπει να επιτραπει η δομηση κατοικίας στις περιοχές αυτές με αυστηρό ελεγχο, απαγορευση αλλαγης χρήσεως και ιδανικά ακομα αυστηρότερο οριο στις τουριστικές μονάδες (βλ. ζωνες ηπιου τουρισμού) εάν δε μπορουν να απαγορευτουν πλήρως.
Απαιτείται λοιπον επιτακτικά, είτε επεκταση της ΠΕΧ 4 της Ανω Μεράς/Μαούς από την τη Λια εως τα Τηγάνια (υφιστάμενο ΠΕΠ 7) ή ιδανικά θεσμοθετηση της ζώνης αυτης ως ήπιου τουρισμού. Δε γινεται να προκριθει το σεναριο πληρους απαγορευσης δόμησης, θα πρεπει να επιτραπει η δόμηση αυστηρά και μονο για κατοικίες ή πολύ μικρης δυναμικότητας μονάδες. Είναι το απολύτως δικαιο για αυτή την πλευρα του νησιου που εχει αδικηθει εδώ και δεκαετίες ανευ ουσιαστικού λόγου. Η περιοχή είναι αραιοκατοικημένη, με σπιτια που αρμοζουν στο τοπιο, και με ένα σωστο σχέδιο που θα περιλαμβάνει σωστους κανονες δόμησης ετσι θα παραμεινει. Με τα προτεινόμενα σχεδια όχι μονο δε θα βελτιωθει η κατασταση αλλα θα ενταθει περαιτέρω (υπερδόμηση στην ήδη φορτωμένη πλευρα του νησιού, επιπλέον αυθαιρετη δομηση στα καφε αντι να επιτραπει λογική δομηση κοκ), στρεβλώνοντας ακομη περισσότερο και την αξια της γης στην εκαστοτε πλευρά. Όπως αναφέρθηκε ηδη από άλλους δεν υπαρχει καμια λογική στον αποχαρακτηρισμό περιοχών όπως ο σκορπιος, και όχι της Φραγκιάς.
Με τα προτεινόμενα σχέδια πλήττεται η κατοικία, οι μικροκτηματίες και οι εργαζόμενοι στο νησι. Είναι περα για περα αντιδημοκρατικο και αντικοινωνικό να μην επιτραπει η δομηση σε αυτή τη περιοχή, τη στιγμή που δεν υπάρχει ουσιώδης λογος απαγόρευσης (δεν είναι ζωνη Natura, διαθετει οδικο δικτυο αιώνων-που χρηζει αναγνώρισης ωστόσο, διαθέτει δικτυο ΔΕΚΟ, δεν υπαρχει τιποτα που να χρήζει ιδιαίτερης προστασίας, και είναι ΗΔΗ χτισμένη και κατοικημένη σε έναν βαθμό αντιστοιχο με τις περιοχές που εντάσσονται σε ζώνες τουρισμού). Ιδανικα η περιοχη αυτή θα πρεπει να χαρακτηριστει ως ηπιου τουρισμού, εως 50 κλινες ανα γήπεδο για τουριστικά καταλύματα και εως 180-200 τμ κατοικίας, με την αρτιοτητα να μη ξεπερνά τα 5 στρέμματα για κατοικίες. Σε κάθε περιπτωση όμως ΟΦΕΙΛΟΥΝ να επιτραπούν οι κατοικίες, ώστε να σταματησει η μαζικη και χρόνια απαξιωση της περιοχής.
Τέλος δεν είναι δυνατόν να χωροθετούνται ολες οι επιβλαβεις για το περιβάλλον δραστηριοτητες στο ΠΕΧ-1.2 καθως λόγω των επικρατουντων μετεωρολογικών συνθηκων θα υπαρχει σοβαρος κινδυνος ρύπανσης και μόλυνσης των ΝΑ παραλιων (όπως ήδη συμβαινει με τις παραλιες στη περιοχη της Αλεομανδρας κατα τις δυσλειτουργίες της ΜΕΥΑ). Ρεαλιστικά το πιο λογικο σημειο για τις δραστηριοτητες αυτές θα ηταν στο βορειο ανω ακρο της Ανω Μεράς πανω από τον ορμο Μυρσίνης.