ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΟΙΧΑΛΙΑΣ

Δημοτικές Ενότητες: ΔΕ ΑΝΔΑΝΙΑΣ,ΔΕ ΔΩΡΙΟΥ,ΔΕ ΕΙΡΑΣ,ΔΕ ΜΕΛΙΓΑΛΑ,ΔΕ ΟΙΧΑΛΙΑΣ

Γραφικό Αποκεντρωμένης Περιοχής
Υπέρ του σεναρίου 2 - ιδέες και σχόλια

Ευχαριστούμε για την εμπεριστατωμένη παρουσίαση των σεναρίων χωρικής ανάπτυξης. Είναι σαφές ότι το σενάριο 2 της λεπτομερούς ρύθμισης του χώρου παρέχει καλύτερες προοπτικές ποικιλόμορφης ανάπτυξης με κανόνες.
Θα ήθελα ωστόσο να θέσω κάποια ζητήματα:
• Μιλάτε για επιλογή περιοχών που διαθέτουν κατάλληλους πόρους για την ανάπτυξη του τουρισμού και εστιάζετε στις ορεινές περιοχές των Δ.Ε. Δωρίου, Είρας και Ανδανίας. Ωστόσο, το σενάριο δεν πρέπει να αποκλείσει άλλες περιοχές του Δήμου, δεδομένου ότι το σύγχρονο τουριστικό προϊόν είναι πολυσύνθετο. Και στις πεδινές περιοχές του Δήμου υπάρχουν ευκαιρίες προσέλκυσης digital nomads, δεδομένου ότι η ταχύτητα Internet είναι αναβαθμισμένη (πχ πρόγραμμα rural της Cosmote), ή ατόμων που τηλεργάζονται (είμαι και η ίδια τέτοια περίπτωση). Υπάρχει επίσης η σύγχρονη τάση του slow living που έχει αυξανόμενο αριθμό υποστηρικτών, και του τουρισμού εμπειριών (πχ αγροτικές εργασίες για μικρό διάστημα, συνεδρίες ευεξίας/άθλησης/αυτογνωσίας στην ύπαιθρο, καλλιτεχνικά retreats, κλπ). Ως εκ τούτου ο χωρικός σχεδιασμός δεν θα πρέπει να αποκλείσει την λειτουργία μικρών ή μεγαλύτερων ξενώνων, με όρους φυσικά, σε όλη της έκταση του Δήμου.
• Μιλάτε για καθορισμό ζωνών χωροθέτησης αστικών χρήσεων, περιμετρικά των κεντρικών οικισμών με αστικό χαρακτήρα. Γιατί μόνο γύρω από τους κεντρικούς οικισμούς; Ή σε τι ακτίνα περιμετρικά αυτών; Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε και πάλι δυο ταχύτητες, δηλαδή 5-6 μικρές «πόλεις» που συγκεντρώνουν την πλειοψηφία της οικονομικής δραστηριότητας και δεκάδες χωριά που θα εξακολουθούν να μένουν πίσω στην ανάπτυξή τους. Τέτοιες ζώνες πρέπει κατά τη γνώμη μου να οριστούν και γύρω από χωριά ή οικισμούς που βρίσκονται στο βασικό εθνικό και βασικό επαρχιακό οδικό δίκτυο, όπου η πρόσβαση είναι ελκυστική.
• Ο τομέας των υπηρεσιών στο Δήμο Οιχαλίας περιορίζεται κατά πλειοψηφία σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως το εμπόριο (λιανική και χονδρική), λογιστικές, νομικές και μεταφορικές υπηρεσίες. Υπάρχει ανάγκη χωρικής πρόβλεψης για εγκατάσταση επιχειρήσεων υγείας, τεχνολογίας, εκπαίδευσης, μάρκετιγνκ, συμβούλων, κλπ. Ιδιαιτέρως στον τομέα της υγείας, υπάρχει ανάγκη και λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, για κλινικές, κέντρα αποκατάστασης, γηροκομεία, κλπ που λείπουν εντελώς.
• Ο χωρικός σχεδιασμός πρέπει να προβλέπει και χώρους άθλησης σε όλη την έκταση του Δήμου. Αυτή τη στιγμή τέτοιοι χώροι περιλαμβάνουν κατά κύριο λόγο γήπεδα ποδοσφαίρου. Πρέπει να οριοθετηθούν χώροι και για άλλα αθλήματα, όπως επίσης και για υπαίθρια δημοτικά γυμναστήρια (ένα σε κάθε Δ.Ε.) όπως αυτά που λειτουργούν στην Αθήνα, τα οποία είναι κατάλληλα για όλες τις ηλικίες.
• Η βελτίωση της πρόσβασης ιδιαιτέρως στα ορεινά χωριά και η δικτύωση των οικισμών είναι απολύτως απαραίτητη για την ισόρροπη ανάπτυξη όλου του Δήμου
• Η αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων για επισκέψεις και εκδηλώσεις ή φεστιβάλ θα μπορούσε να συμβάλλει στην επισκεψιμότητα του Δήμου. Για παράδειγμα το Κάστρο του Μίλα θα μπορούσε να φιλοξενήσει μουσικές εκδηλώσεις ή κυνήγι θησαυρού για τις μικρότερες ηλικίες.
• Υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης και νέων μονοπατιών πεζοπορίας/ποδηλάτου σε όλη την έκταση του Δήμου, ιδιαιτέρως εκείνων που ενώνουν αρχαιολογικούς χώρους και σημεία ενδιαφέροντος.
ευχαριστώ