Τα παρόντα σχόλια / προτάσεις αναφέρονται στο θέμα της αρτιότητας για ανέγερση κατοικιών, μετά από την επίσημη παρουσίαση του Σχεδίου από τους μελετητές.
Τα αγροτεμάχια επιφάνειας 4 – 5 στρεμμάτων που είχαν προκύψει από πολύ παλιές κατατμήσεις, που είχαν λάβει χώρα τη δεκαετία 1970 – 1980, αφορούν νόμιμες κατατμήσεις προ 40 και 50 ετών. Πολλά άκτιστα αγροτεμάχια, επιφανείας 4-5 στρεμμάτων, βρίσκονται στην πρώην μπλε ζώνη, η περιοχή δίπλα τους είναι πλήρως αναπτυγμένη, με ξενοδοχεία και κατοικίες, και με την πρόταση του Σχεδίου η αρτιότητα για κατοικίες να αυξηθεί στα οκτώ [8] στρέμματα, ουσιαστικά δεν τις καθιστά οικοδομήσιμες.
Ενδεικτικά, ένα ακίνητο το οποίο είναι αγροτεμάχιο επιφανείας έξι [6] στρεμμάτων και με πρόσωπο σε διανοιγμένη επαρχιακή οδό και γύρω του βρίσκονται ξενοδοχεία, στο δε όμορο με αυτό αγροτεμάχιο επιφανείας εννέα [9,5] στρεμμάτων έχει ήδη εκδοθεί ήδη άδεια ανέγερσης ξενοδοχείου. Η πρόταση των μελετητών η αρτιότητα στη Ζώνη Ήπιου Τουρισμού να είναι για κατοικίες οκτώ [8] στρέμματα θα απαξιώσει την περιουσία της πλειοψηφίας των ντόπιων και θα δημιουργήσει μέσα σε ήδη αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές όπως η χερσόνησος του Διακόφτη (επί παραδείγματι), ο οποίος βρίσκεται δίπλα στον οικισμό του Ορνού νησίδες άχρηστης γής που θα παραμείνουν απλώς άκτιστα γεωτεμάχια. Πρότασή μου λοιπόν είναι στο ειδικό πολεοδομικό σχέδιο να προβλέπεται ότι στις ζώνες ήπιου τουρισμού, η αρτιότητα για ανέγερση κατοικιών να παραμείνει στα τέσσερα [4] στρέμματα και να καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες στέγασης του πληθυσμού.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό η Πολιτεία να λαμβάνει μέριμνα για τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών, που τόσα προσφέρουν στην εθνική οικονομία.
Αλκμήνη Σεραφείμ