Στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Οιχαλίας, πρέπει να επισημανθούν:
• Το πρόβλημα του Δήμου Οιχαλίας είναι η μη δόμηση και όχι η άναρχη δόμηση. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται και από το αριθμό οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί τα τελευταία χρόνια στο Δήμο Οιχαλίας, ο οποίος είναι πολύ μικρός.
• Η περιοχή μας λόγω της θέσης της ( διέρχονται από την επικράτειά της δύο Εθνικές Οδοί ) αποτελεί είσοδο του Νομού Μεσσηνίας και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι υπάρχει μειωμένη τουριστική δραστηριότητα, η οποία περιορίζεται σε ορεινές περιοχές, πρέπει να αποτελεί πόλο έλξης επιχειρήσεων.
Με βάση τα παραπάνω, πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την σύνταξη του Τ.Π.Σ.:
• Τα νέα όρια των οικισμών και ο καθορισμός των περιοχών προς πολεοδόμηση θα πρέπει να ευνοούν την αύξηση της δόμησης ( ειδικότερα στις έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων και όπου αλλού παρουσιάζονται προοπτικές ανάπτυξης) . Δεν πρέπει να μειωθούν οι περιοχές δόμησης σε καμία Τ.Κ. του Δήμου μας. Στο σημείο αυτό, πρέπει να αναφερθούν ενδεικτικά δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:
1. Για την Τ.Κ. Μελιγαλά, πρέπει να γίνει επέκταση ρυμοτομικού σχεδίου, για υπάρξει προσφορά οικοπέδων προς δόμηση, δεδομένου ότι αποτελεί έδρα του Δήμου με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.
2. Για την Τ.Κ. Διαβολιτσίου, πρέπει να γίνει επέκταση ορίων οικισμού. Στην περίπτωση όμως που αυτό δεν είναι εφικτό λόγω περιορισμών του νόμου, πρέπει κατ’ ελάχιστο να οριστεί μια ζώνη( πχ 500μ) περιμετρικά των ορίων του οικισμού όπου η δόμηση θα επιτρέπεται σε οικόπεδα ελάχιστου εμβαδού 2 στρ. αντί των 4 στρ. που ισχύει σήμερα.
• Να δίδεται η δυνατότητα εγκατάστασης επιχειρήσεων σε οικόπεδα που εφάπτονται με τις Εθνικές ,Επαρχιακές Οδούς και τις άλλες οδούς και γενικότερα να ευνοείται η χωροθέτηση επιχειρήσεων – εγκαταστάσεων στην επικράτεια του Δήμου, με προσοχή και σεβασμό στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.