Σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής Βάλτου Λεπτοκαρυάς επισημαίνω τα εξής:
Τα οικόπεδα-αγροί 250 μ2 έκαστο, είναι αυτόνομα, αυτοτελή και όχι αδιαίρετα τμήματα μεγαλύτερης ιδιοκτησίας.
Μετά από την μεταφορά του χωριού Παλαιά Λεπτοκαρυά , που είναι στους πρόποδες του Ολύμπου, στην περιοχή που βρίσκεται τώρα, δημιουργήθηκε Συνεταιρισμός με την επωνυμία «Γεωργικός Συνεταιρισμός Αποκαταστάσεως Ακτημόνων Καλλιεργητών Λεπτοκαρυάς- Τοπόλιανης» με έδρα την Λεπτοκαρυά.
Ο Συνεταιρισμός απέκτησε την εν λόγω έκταση από τον ΟΔΕΠ (Οργανισμός Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Περιουσίας), δυνάμει του με αριθμό 12.913/1934 πωλητηρίου συμβολαίου του συμβολαιογράφου Κατερίνης Ξενοφώντος Συλλοπούλου.
Θα πρέπει να σημειωθούν τα εξής:
• Ο ΟΔΕΠ ιδρύθηκε το 1909, για την Διαχείριση της Εκκλησιαστικής Περιουσίας και είχε την δυνατότητα παραχώρησης αυτής για αξιοποίηση και εκμετάλλευση σε αγρότες μέλη αγροτικών ή κτηνοτροφικών συνεταιρισμών, καθώς και σε γεωργικούς ή κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς ή φορείς του δημόσιου τομέα
• Έτσι, ο Συνεταιρισμός Σ.Α.Α.Κ. Λεπτοκαρυάς απέκτησε την εν λόγω έκταση το 1934 και ακολούθησε η διανομή στους 328 ακτήμονες καλλιεργητές το 1968
• Από το 1919 είχε κηρυχθεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση όλης της μοναστηριακής περιουσίας και το Δημόσιο, με το άρθρο 104 του Συντάγματος, μπορούσε να απαλλοτριώσει ή να μισθώσει αναγκαστικά περιουσία της Ελληνικής Εκκλησίας, μέχρι το 1987 και τον Ν.1700/1987 «Ρύθμιση θεμάτων εκκλησιαστικής περιουσίας».
Η έκταση αυτή διανεμήθηκε σε 328 κατοίκους της Λεπτοκαρυάς σύμφωνα με το Σχέδιο Διανομής Οικοπέδων που συντάχθηκε την 05/09/1968 από τον Τεχν. Πολιτικό Μηχανικό Κωνσταντίνο Κ. Δημάση με έδρα την Κατερίνη, και ήταν πάντα εκτός σχεδίου Πόλης.
Για τον Σύλλογο ιδιοκτητών Βάλτου Λεπτοκαρυάς,
Χριστίνα Καλογιάννη