Με την παρούσα επιστολή σας γνωστοποιούμε τις προτάσεις μας που αφορούν την θεσμοθέτηση χρήσεων γής στις περιοχές των εγκαταστάσεων μας.
Στα πρώτα του βήματα, ο Ναυτικός Όμιλος Κατερίνης ξεκίνησε από μία ομάδα ντόπιων αλιέων οι οποίοι οργανώθηκαν και ίδρυσαν το «Σύνδεσμο Ερασιτεχνών Αλιέων Πιερίας (Σ.Ε.Α.Π.)»(1 Πρακτικό Διοικητικού Συμβουλίου, 26 Απριλίου 1959). Από την πρώτη χρονιά ο Σύνδεσμος ζήτησε να του παραχωρηθεί οικόπεδο στην Παραλία Καλλιθέας για την «ανέγερσιν του εντευκτηρίου και των εγκαταστάσεων του γυμναστηρίου θαλασσίων αγωνισμάτων» (7 Πρακτικό Διοικητικού Συμβουλίου, 23 Απριλίου 1960). Οι προσπάθειες του Συνδέσμου για την απόκτηση παραθαλάσσιας έκτασης καρποφορούν και τον Οκτώβριο του 1966 παραχωρείται από την Τοπική Γεωργική Υπηρεσία έκταση τεσσάρων (4) στρεμμάτων στην Παραλία Κατερίνης. Το επόμενο βήμα ήταν η οριστική παραχώρηση της εκτάσεως από το Υπουργείο Γεωργίας. Την περίοδο αυτή αρχίζουν και οι πρώτες συζητήσεις για μετονομασία του Συνδέσμου σε Ναυτικό Όμιλο Κατερίνης. Το Μάρτιο του 1967 γίνεται μέλος της Βασιλικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας Ελλάδος-Β.Ι.Ο.Ε η οποία του δωρίζει σκάφη τύπου Optimis για να συμμετέχει σε αγώνες ενώ το ίδιο έτος γίνεται μέλος της Ελληνικής Κωπηλατικής Ομοσπονδίας Ε.Κ.Ο.Φ.Ν.Σ.
Από το 1985 ξεκίνησε ένας διάλογος για παραχώρηση των εγκαταστάσεων του «Ναυτικού Ομίλου Κατερίνης (Ν.Ο.ΚΑΤ.)» στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ώστε να εξασφαλιστεί η οικονομική δυνατότητα για συντήρηση, επισκευή και επέκταση των εγκαταστάσεων. Μετά το 1985 στην προσπάθεια της διοίκησης να βρει κι άλλους χώρους προπόνησης, βρήκε το κανάλι Μαυρόλογγος στο Βαρικό Λιτοχώρου. Για την καταλληλότητα αυτού του κέντρου εκφράστηκαν ευνοϊκά οι Ομοσπονδίες όλων των αθλημάτων, Ναυταθλητικά Σωματεία και αθλητικοί παράγοντες του εξωτερικού (προπονητής εθνικής ομάδας της Ρωσίας, αντιπροσωπεία της CSSKA Σόφιας). Στα χρόνια που ακολούθησαν συνεχίστηκαν οι προσπάθειες για καθαρισμό και βελτίωση του καναλιού. Με ενέργειες μάλιστα μελών και φίλων του Ομίλου, έγιναν αλλαγές στη χάραξη εθνικών και επαρχιακών οδών και στις εγκαταστάσεις για το φυσικό αέριο ώστε να μην καταστραφεί αυτός ο μοναδικός ναυταθλητικός χώρος.
Στα χρόνια που ακολούθησαν και με μοναδικό γνώμονα της βελτίωση των συνθηκών προπόνησης των αθλητών ο Όμιλος προχώρησε και σε ενοικίαση μέρους του κτιρίου. Ο χώρος του Ναυτικού Ομίλου στην Παραλία αποτελεί βασικός παράγοντας των επιτυχιών του Ομίλου καθώς οι αθλητές προπονούνται σε καθημερινή βάση εκεί αφού ο χώρος εξοπλίζεται με μηχανήματα κατάλληλα για την εκγύμναση τους, αλλά αποτελεί και τον χώρο φύλαξης σκαφών και προπόνησης του τμήματος Ιστιοπλοΐας και Κωπηλασίας.
Στην διάρκεια αυτών των δεκαετιών ο Όμιλος έχει αναδείξει Ολυμπιονίκες, Παγκόσμιους, Ευρωπαϊκούς, Βαλκανικούς και πολλούς Πανελλήνιους Πρωταθλητές τόσο στην Κωπηλασία όσο και στην Ιστιοπλοΐα. Αθλητές ορόσημα για την ιστορία και ανάπτυξη του Ομίλου, αποτέλεσαν η Ολυμπιονίκης Κατερίνα Νικολαΐδου, ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής και νυν Πρόεδρος Κωνσταντίνος Καρυώτης, ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Γαβριήλ Τσιρόπουλος, η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Ειρήνη Ζώρα, ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Θωμάς Καραμήτρος, ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Νίκος Κακούρης, η Πανευρωπαϊκή Πρωταθλήτρια Ζωή Μανιώτη, ο Πανευρωπαϊκός Πρωταθλητής Κώστας Ντιτσιόπουλος, η Πανευρωπαϊκή Πρωταθλήτρια Ελένη Λεβεντέλη. Τα τελευταία έτη ο Όμιλος πρωταγωνιστεί τόσο σε Πανελλήνιο επίπεδο με κατάκτηση πανελλήνιων πρωταθλημάτων σε Κωπηλασία και Ιστιοπλοΐα τόσο και σε Διεθνές επίπεδο στελεχώνοντας τις εθνικές ομάδες μας με σπουδαίους αθλητές και με πρόσφατη επιτυχία των αθλητών της κωπηλασίας οι οποίοι κατέκτησαν 5 μετάλλια στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα 2024 που διοργάνωσε η Τουρκία στην Ανδριανούπολη.
Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Ναυτικού ομίλου εκτείνονται σε ιδιόκτητη έκταση 2000τ.μ. εκτός σχεδίου ορίων του οικισμού Παραλίας΄(κατά την οριοθέτηση του οικισμού Παραλίας προτείνεται να συμπεριληφθεί εντός των ορίων αυτού) . Επιπλέον αδόμητη έκταση 2000τ.μ. κατέχει ο Ν.Ο.Κατερίνης εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Οικισμού Παραλία όπως εγκρίθηκε με το ΦΕΚ 42/Δ/1964-04-23.
Προτείνουμε την θεσμοθέτηση χρήσεων γής που θα επιτρέπουν τις αθλητικές εγκαταστάσεις με κέντρο αναφορά το λιμάνι της παραλίας και συγκεκριμένα την Βορεινή πλευρά του λιμανιού συμπεριλαμβανομένου των εκτάσεων του Ομίλου, καθώς και την νότια πλευρά του λιμανιού στην οποία μελλοντικά θα μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω εγκαταστάσεις και δραστηριότητες με στόχο την δημιουργία ενός Κέντρου Φυσικής Αγωγής & Αθλητικών Camp τα οποία θα συμβάλουν και στην αθλητική τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή της Παραλίας επίσης η λειτουργία του οποίου μπορεί να συντελέσει θετικά στην ευαισθητοποίηση του συνόλου των πολιτών της περιοχής της Πιερίας, αφού με σεβασμό προς την φύση προάγεται το αθλητικό πνεύμα των νέων και διαφημίζεται η περιοχή αλλά και ολόκληρος ο Νομός Πιερίας μέσα από τις επιτυχίες του Ομίλου.
Επίσης προτείνεται και η επαναχάραξη του αιγιαλού ώστε να μην δημιουργείται πρόβλημα σε κατασκευές που υφίστανται πριν από την αρχική χάραξη και είναι για την προστασία των κτισμάτων.
Για το κανάλι του Μαυρόλογγου το οποίο εκβάλει στον Λιμένα Λιτοχώρου και είναι το μοναδικό κωπηλατοδρόμιο το οποίο συνδέεται απευθείας με την θάλασσα προτείνεται επίσης η θεσμοθέτηση των χρήσεων γής να προάγουν τις αθλητικές δραστηριότητες, οι οποίες μπορούν να έχουν ως ανατολικό όριο τον λιμένα και δυτικά ως έκταση των 3000μ. και πλέον μέτρων. Το κανάλι θα μπορέσει να αποτελέσει ένα κωπηλατοδρόμιο μελλοντικά το οποία πέραν των αναγκών του Ομίλου θα μπορεί να καλύψει Πανελλήνιες και Διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, και σε συνδυασμό με το λιμάνι να αναπτυχθεί στην περιοχή ως πόλος έλξης και η ιστιοπλοΐα