ΕΠΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Δημοτικές Ενότητες: ΔΕ ΑΙΓΙΝΙΟΥ,ΔΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ,ΔΕ ΔΙΟΥ,ΔΕ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ,ΔΕ ΚΟΡΙΝΟΥ,ΔΕ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ,ΔΕ ΜΕΘΩΝΗΣ,ΔΕ ΠΑΡΑΛΙΑΣ,ΔΕ ΠΥΔΝΑΣ

...
ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ

Στην ΠΕΔ Περιοχών Τουρισμού προς πολεοδόμηση στην Περιοχή του οικισμού Ολυμπιάδας, πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ του Οικισμού Ολυμπιάδας και των Ιδιωτικών εκτάσεων, όπως τεκμηριώνεται στη συνέχεια.

Η Ολυμπιάδα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως αυτόνομο θέμα λόγω των πολλών δισεπίλυτων νομικών προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει η πολεοδόμησή της, καθόσον ένα σημαντικό ποσοστό των Οικοπέδων που προέκυψαν από το ΦΕΚ Πολεοδόμησης, βρίσκονται εντός της Ζώνης Β2 προστασίας των Αλυκών Κίτρους, σε περιοχή Natura και Καταφυγίου Άγριας Ζωής. Συγκεκριμένα, υπάρχουν πολλά νομικά προβλήματα λόγω της εγκατεστημένης κατάστασης μετά την ακύρωση του Πολεοδομικού Διατάγματος με την απόφαση 1936/2019 του Ε’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας και έτσι δημιουργήθηκε μια “γκρι” περιοχή με εγκλωβισμένους πολλές εκατοντάδες οικοπεδούχους, οι οποίοι έκαναν Οριστικά Συμβόλαια (είτε δικαιούχοι από την κλήρωση, είτε νέοι ιδιοκτήτες από αγορά οικοπέδου). Κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος θα προξενήσει αγωγές από θιγόμενους ιδιοκτήτες, οι οποίες δεν θα μπορέσουν να επιλυθούν επί δεκαετίες.

Επομένως η επίλυση του προβλήματος, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί σε πολλά δημοσιεύματα ως «βόμβα» και «Γόρδιος Δεσμός» (https://katerini.gr/?p=44785 ), είναι εξαιρετικά δύσκολη ή αδύνατη. Ως Γόρδιος Δεσμός όμως μπορεί να επιλυθεί μόνο με γενναία Πολιτική απόφαση με πρωτοβουλία του Δήμου, η οποία θα βασίζεται στην απόδοση κατά το δυνατόν του δικαίου, της ηθικής υποχρέωσης απέναντι σε θιγέντες, αλλά και στον ρεαλισμό, λαμβάνοντας υπόψη, ενδεικτικά αλλά όχι αποκλειστικά τα εξής :

• Δεν τηρήθηκαν λοιπόν οι 2 όροι της μεταβίβασης των οικοπέδων (ΦΕΚ 404Β/1993) που αφορούσαν δικαίωμα μεταβίβασης οικοπέδου (α) μόνο σε Μόνιμους Κατοίκους Κορινού και (β) μεταβίβαση με αντάλλαγμα. Αντίθετα, δικαιούχοι στην κλήρωση των Οικοπέδων ήταν και οι ετεροδημότες και οι υπερήλικες, πολλοί από τους οποίους έχουν ήδη αποβιώσει. Επιπλέον τα οικόπεδα δόθηκαν χωρίς αντάλλαγμα και ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση των δημοτών.
• Πωλήθηκαν περίπου ήδη τα μισά οικόπεδα με την κερδοσκοπία που αναπτύχθηκε.
• Κατά την πολεοδόμηση (ΦΕΚ 192Δ/2004) παραβιάστηκε η απαίτηση της ζώνης προστασίας (ΦΕΚ 687Β/1998, σελ. 7462) ώστε το εμβαδόν της “ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ”, να είναι περίπου διπλάσιο από αυτό που θα ήταν, αν γινόταν σεβαστή η Ζώνη Β2 προστασίας των Αλυκών Κίτρους, σε περιοχή Natura και Καταφυγίου Άγριας Ζωής. Επομένως, ήταν ήδη γνωστό το πρόβλημα πολεοδόμησης εντός της Ζώνης προστασίας του υγροβιότοπου και δεν εμφανίστηκε αυτό εκ των υστέρων.

Από τα παραπάνω προκύπτει αβίαστα ότι υπάρχουν οι εξής εναλλακτικές λύσεις:

ΣΕΝΑΡΙΟ 1. Επανεξέταση των δικαιούχων, μειώνοντας τον αριθμό τους με την αφαίρεση του δικαιώματος σε ετεροδημότες, σε υπερήλικες ή/και αποβιώσαντες δημότες, έτσι ώστε τα εναπομείναντα οικόπεδα να αρκούν για τους δικαιούχους. Θα χρειαστεί επικαιροποίηση της μελέτης πολεοδόμησης και του ΠΔ, ώστε το Βόρειο όριο να είναι το όριο της Ζώνης NATURA. Θα προκύψουν διάφορα νομικά θέματα, όπως αγωγές από αγοραστές οικοπέδων, είτε από πρώην δικαιούχους οι οποίοι δεν θα είναι πλέον δικαιούχοι.

ΣΕΝΑΡΙΟ 2. Αγορά έκτασης από Γειτονικές ιδιωτικές εκτάσεις. Πρέπει να γίνει επέκταση στην Ανατολική πλευρά της Ολυμπιάδας. Προκύπτουν νομικά και οικονομικά θέματα για αποζημίωση των εκτάσεων των ιδιωτών.

ΣΕΝΑΡΙΟ 3. Λύση του Γόρδιου Δεσμού με αποδοχή της μη επίλυσιμότητας της κατάστασης της Ολυμπιάδας, με βάση την απόφαση 1936/2019 του Ε’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αποζημίωση των αγοραστών στο αναγραφόμενο τίμημα αγοράς επί του Συμβολαίου σε βάθος χρόνου. Επίσης αποζημίωση μόνον όσων δημοτών πλήρωσαν το κόστος των έργων υποδομής. Το γεγονός ότι στην συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών του Δήμου Κατερίνης έχει εκλείψει η προσδοκία δημιουργίας του οικισμού της Ολυμπιάδας, ευνοεί την επιλογή της λύσης αυτής, η οποία είναι η μόνη ρεαλιστική. Επιπλέον, η τουριστική ανάπτυξη της εναπομείνουσας έκτασης της Ολυμπιάδας με την δημιουργία μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, θεματικού πάρκου κλπ δράσεων, θα αποφέρει σημαντικά έσοδα για τον Δήμο, τα οποία μπορούν να χρηματοδοτήσουν κοινωνικές δράσεις και παροχές για τους δημότες του Δήμου Κατερίνης, καθώς και τη χρηματοδότηση των έργων των πολεοδομικών επεκτάσεων. Επίσης θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας για τους Δημότες του Δήμου Κατερίνης με ευνοική επίπτωση στη διατήρηση και αύξηση του πληθυσμού, ο οποίος μειώθηκε δραματικά κατά την δεκαετία 2011-2021

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Ανεξάρτητα από την επιλογή οποιουδήποτε από τα ανωτέρω Σενάρια, προτείνεται να υπάρξει μια διαφορετική κατηγοριοποίηση της ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ με μια διαγράμμιση, ώστε να διακρίνεται από την τις ιδιωτικές εκτάσεις εντός της ΠΕΔ Περιοχών Τουρισμού στην Παραλία Κορινού.

Βασίλειος Γ. Μέρτζιος
Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός,
Διπλ. Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
τ. Καθηγητής Πανεπιστημίου (Δ.Π.Θ., Ruhr Universitaet Bochum (Germany),
Georgia Inst. of Technology (USA), Tokyo Institute of Technology, (Japan))