ΕΠΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Δημοτικές Ενότητες: ΔΕ ΑΙΓΙΝΙΟΥ,ΔΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ,ΔΕ ΔΙΟΥ,ΔΕ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ,ΔΕ ΚΟΡΙΝΟΥ,ΔΕ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ,ΔΕ ΜΕΘΩΝΗΣ,ΔΕ ΠΑΡΑΛΙΑΣ,ΔΕ ΠΥΔΝΑΣ

...
Προτάσεις για την Παραλιακή Ζώνη Κορινού στα πλαίσια του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) παραλιακών περιοχών Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας

Θέμα : Προτάσεις για την Παραλιακή Ζώνη Κορινού στα πλαίσια του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) παραλιακών περιοχών Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας

Στόχος της παρούσης επιστολής μου είναι να συμβάλει σε περιορισμένη τροποποίηση του ΦΕΚ 1010/23.11.1995 περί καθορισμού Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ). Συγκεκριμένα οι προτάσεις μου αφορούν μόνο μία μικρή παραλιακή έκταση στο κέντρο της Παραλιακής Ζώνη του Κορινού, όπου βρίσκονται ήδη αρκετά ξενοδοχεία, καθώς και τα αγροτεμάχια που βρίσκονται επί της παραλιακής οδού, δυτικά της έκτασης του Οικισμού της «Ολυμπιάδας». Τις προτάσεις μου αυτές θα προσπαθήσω να τις τεκμηριώσω συνοπτικά.

A. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

1. Πολεοδόμηση παραλιακής έκτασης που βρίσκεται δυτικώς της σημερινής χάραξης του παραλιακής οδού σε βάθος 250 μ περίπου, από το κανάλι Αγίου Γεωργίου (στο ύψος του Ξενοδοχείου Λήδρα), έως τον Περιφερειακό δρόμο Κορινού στο ύψος της Αγίας Παρασκευής. Πρόκειται για το τμήμα της Περισχής 6Α του χάρτη στη σελίδα 9811 του ΦΕΚ 1010Δ/1995 (ΖΟΕ ΚΟΡΙΝΟΥ).

Εντός της έκτασης αυτής, και μάλιστα στο βόρειο τμήμα της, το οποίο βρίσκεται δυτικώς του Οικισμού της ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ, έχει ανοικοδομηθεί την δεκαετία του 1990, ο Οικισμός υπαλλήλων της ΔΕΗ. Στον οικισμό αυτόν έχουν γίνει πολλές υπερβάσεις, οι οποίες θα αντιμετωπισθούν στα πλαίσια της πολεοδόμησης.

Η πολεοδόμηση αυτή κρίνεται απαραίτητη επειδή η φέρουσα ικανότητα στην Παραλία της Κατερίνης και στην Ολυμπιακή ακτή έχει εξαντληθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα δικτύων και κυρίως ύδρευσης-αποχέτευση και να υπάρχουν μεγάλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις λόγω έλλειψης ή υπολειτουργίας βιολογικού καθαρισμού. Υπάρχει λοιπόν άμεση ανάγκη να αποσυμφορηθεί η οικιστική πίεση που υπάρχει στην Παραλία της Κατερίνης και στην Ολυμπιακή ακτή και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την πολεοδόμηση τμήματος της Παραλίας του Κορινού και του χαρακτηρισμού του Κορινού ως Τουριστικώς Αναπτυσσόμενη Περιοχή.

Τονίζεται ότι υπάρχει εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού στην Παραλία του Κορινού που είχε κατασκευασθεί με πρόβλεψη την χρήση του από τον Οικισμό ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ.

Προτεινόμενοι όροι δόμησης :
Αρτιότητα 500 τμ, ΣΔ 0,6, Κάλυψη 40%, Ίψος 11 μ με στέγη. Απαγορεύεται η pilotis. Χρήση: Κατοικία, Τουρισμού-Αναψυχής, Καταστήματα.



ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
• Στον χάρτη στη σελίδα 9811 του ΦΕΚ 1010Δ/1995 (ΖΟΕ ΚΟΡΙΝΟΥ), η γραμμή που αποτελεί το όριο μεταξύ των περιοχών 6Α και 8 (bold) και βρίσκεται βορείως του δρόμου που ενώνει τον Κορινό με την Παραλία Κορινού, απεικονίζεται να είναι στην σχεδιαζόμενη νέα χάραξη της παραλιακής οδού και όχι στην υπάρχουσα σημερινή της θέση. Επομένως η προτεινόμενη πολεοδόμηση αφορά το τμήμα ανατολικώς της ανωτέρω γραμμής (bold) έως την υπάρχουσα σημερινή χάραξη της παραλιακής οδού.
• Κατασκευή Παραλιακής Οδού Αγαθούπολης-Πλαταμώνα, Τμήμα Κορινός-Αλυκή. Έχει γίνει Προέγκριση της Κατασκευής με νέα χάραξη στην περιοχή του Κορινού, σύμφωνα με την οποία η προτεινόμενη λωρίδα πολεοδόμησης (τμήμα της Περιοχής 6Α, σελίδα 9811 του ΦΕΚ 1010Δ/1995 (ΖΟΕ ΚΟΡΙΝΟΥ), όπως περιγράφεται ανωτέρω στο σημείο 1 των Προτάσεων, βρίσκεται ανατολικά της νέας χάραξης της Παραλιακής Οδού (κάτω από την Παραλιακή οδό προς την θάλασσα). Συνημμένα υποβάλλεται το έγγραφο με Αριθμ. Πρωτ. 5954/2732/4-11-1999 της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος -Χωροταξίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

2. Η περιοχή Περιοχή 8 του χάρτη στη σελίδα 9811 του ΦΕΚ 1010Δ/1995 (ΖΟΕ ΚΟΡΙΝΟΥ), η οποία βρίσκεται ανατολικώς της σημερινής χάραξης της παραλιακής οδού μέχρι τον αιγιαλό αποτελείται από 2 τμήματα:

(α).Το Βόρειο Τμήμα που ανήκει στον Οικισμό ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ (για τον οποίο γίνεται αναφορά στη συνέχεια), οι περιβαλλοντικοί όροι του οποίου έχουν ακυρωθεί με την απόφαση 1936/2019 του Ε΄ τμήμα του ΣτΕ, επειδή τμήμα του βρίσκεται εντός προστατευόμενης περιοχής. Για το τμήμα αυτό δεν μπορεί να γίνει καμία πρόταση, καθόσον θα ακολουθήσει την τύχη του Οικισμού ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ.

(β) Το Νότιο τμήμα της Περιοχής 8 του χάρτη στη σελίδα 9811 του ΦΕΚ 1010Δ/1995 (ΖΟΕ ΚΟΡΙΝΟΥ), που αποτελείται από την πρώτη στη θάλασσα σειρά αγροτεμαχίων, προτείνεται να έχει αποκλειστική χρήση τουρισμού-αναψυχής. Η περιοχή αυτή, η οποία είναι η πλέον προνομιούχα της Παραλίας Κορινού θα αναπτυχθεί με την δυνατότητα ανοικοδόμησης μόνον τουριστικών και ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, και μαζί με την πολεοδόμηση της έκτασης που περιγράφεται στην ανωτέρω Παράγραφο 1, δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό του Κορινού ως Τουριστικώς Αναπτυσσόμενη Περιοχή. Δεν προσφέρεται όμως για πολεοδόμηση με χρήση κατοικίας και χρειάζεται ειδικό σχεδιασμό, ώστε αφενός να εξασφαλίζεται η άνετη πρόσβαση προς τον αιγιαλό από την προτεινόμενη προς πολεοδόμηση περιοχή (Παράγραφος 1 ανωτέρω), δυτικώς και αφετέρου να λάβει υπόψη τις σημερινές κατασκευές, οι οποίες εμποδίζουν την πολεοδόμηση, όπως για παράδειγμα :

• Αρκετά ξενοδοχεία (ANAIS, ORFEAS, ΚΟΧΥΛΙ, ΘΕΡΜΑΙΚΟΣ, ΛΗΔΡΑ κλπ), με υπερβάσεις δόμησης, οι οποίες έχουν μάλλον τακτοποιηθεί με τον Ν. 4495/2017 ή παλαιότερους, και beach bar (Γυαλός, Tropic Island κλπ). Σημειώνεται ότι τα αγροτεμάχια στην περιοχή αυτή είναι μακρόστενα με μήκος 170-190 μ και μικρό πλάτος 20-37 μ. Επομένως αυτές οι ιδιοκτησίες εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να ενταχθούν σε πολεοδόμηση, επειδή λειτουργούν με όρους δόμησης ξενοδοχείων και με υπερβάσεις που τακτοποιήθηκαν.
• Camping μεγάλης έκτασης ιδιοκτησίας του Δήμου, στο βόρειο τμήμα της περιοχής αυτής. Σήμερα o αιγιαλός μπροστά από το Camping έχει καταληφθεί από εκατοντάδες ομπρέλες και πολυθρόνες και ξαπλώστρες, οι οποίες είναι μονίμως στην παραλία και σε υποβαθμισμένη κατάσταση, και αρκετές είναι σκουριασμένες και σπασμένες. Το σημερινό αγροτεμάχιο όπου βρίσκεται το camping μπορεί στο μέλλον να διατεθεί από τον Δήμο για την κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος.
• Πολυκατοικία με διαμερίσματα με μεγάλες υπερβάσεις δόμησης στο νότιο τμήμα της έκτασης αυτής
• Ξενοδοχείο υπό κατασκευή με μεγάλη δόμηση, στο οποίο σύμφωνα με αγγελίες που υπάρχουν επί του παραλιακού δρόμου, πωλούνται διαμερίσματα ! Πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί η πολεοδόμηση κατοικιών μέσω μετατροπής Ξενοδοχειακών μονάδων με μεγάλο Σ.Δ., σε διαμερίσματα, τα οποία θα μετατραπούν σε διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης από αλλοδαπούς ιδιώτες.

3. Το όριο κατάτμησης και αρτιότητας των αγροτεμαχίων (γηπέδων) που βρίσκονται επί της δυτικής πλευράς της σημερινής χάραξης της παραλιακής οδού και από το ύψος του περιφερειακού δρόμου Κορινού στην Αγία Παρασκευή, έως το κανάλι που αποτελεί το σύνορο με την ζώνη προσασίας υγροβιότοπου, να επανέλθει στα 4 στρέμματα, με χρήση μόνον καταστημάτων εστίασης, παιδότοπων, αθλητικών εγκαταστάσεων και Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) με πρατήρια καυσίμων και άλλες συναφείς χρήσεις (εξαιρεουμένης της κατοικίας).

4. Οι εκτάσεις της Περιοχής 8 του χάρτη στη σελίδα 9811 του ΦΕΚ 1010Δ/1995 (ΖΟΕ ΚΟΡΙΝΟΥ) που βρίσκονται δυτικότερα από την περιοχή της προτεινόμενης πολεοδόμησης έως τον οικισμό του Κορινού, προτείνεται να παραμείνουν ως έχουν, με όριο κατάτμησης και αρτιότητας τα 10 στρέμματα και με την προυπόθεση ότι έχουν πρόσβαση σε επαρχιακό δρόμο, ώστε να υπάρχει περιορισμός της πολεοδόμησης εκτός σχεδίου.