ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ
1. Να οριοθετηθεί ο οικισμός τη Παλαιάς Λεπτοκαρυάς. Εκεί βρίσκονται οι ρίζες και για αυτό είναι επιθυμία των Λεπτοκαριτών η ανασύσταση του τμήματος γύρω από το ναό της Αγίας Τριάδας και ανατολικά όπου το έδαφος δεν υφίσταται καθίζηση όπως αποδεικνύουν τα σώζοντα κτήρια με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την προαναφερθείσα εκκλησία. Με προστασία φυσικά της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και υποχρεωτική συμμόρφωση των κτισμάτων στα παραδοσιακά πρότυπα δόμησης.
2. Να εξεταστεί η δυνατότητα η ΖΟΕ 1 Λεπτοκαρυάς (ΦΕΚ 447Δ/1990) που πλέον δεν έχει γεωργοκτηνοτροφικό χαρακτήρα, να έχει τις χρήσεις της ΖΟΕ με στοιχείο 2 (ήδη στην περιοχή υπάρχει μεγάλη τουριστική μονάδα και πολλές ενοικιαζόμενες και παραθεριστικές κατοικίες).
3. Να δημιουργηθεί ζώνη περίπου 150 μέτρων στις παράπλευρες οδούς της ΠΑΘΕ, όπου θα επιτρέπονται τα καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων και υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και εργαστήρια και βιοτεχνίες χαμηλής όχλησης. Επιπλέον εκατέρωθεν της επαρχιακής οδού Λεπτοκαρυάς-Καρυάς να επιτρέπονται μικρά τουριστικά καταλύματα αλλά και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
4. Στη ΖΟΕ με στοιχείο 3 (ΦΕΚ 227 Δ/1989) να επεκταθεί η δυνατότητα οικοδόμησης κατοικιών και μικρών τουριστικών καταλυμάτων πάνω από τα 2 χλμ μέχρι το δυτικό όριο αυτής (ήδη στην περιοχή υπάρχουν πάρα πολλές παραθεριστικές κατοικίες, ενώ υπάρχουν μόνο ελάχιστες γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, που θα μπορούσαν να διατηρήσουν τη χρήση τους ή να οριστεί μια περιορισμένη περιοχή κυρίως δασικών εκτάσεων για να παραχωρείται για τέτοιες χρήσεις) και να αλλάξει το όριο κατάτμησης από τα 15 στρέμματα σε 4 στρέμματα, επειδή οι ιδιοκτησίες, ακόμη και από τις διανομές, είναι μικρότερες. Στην περιοχή υπάρχουν κυρίως κληροτεμάχια, που αν και δόθηκαν από την Πολιτεία, δεν μπορούν πλέον να αξιοποιηθούν, γιατί έχει περάσει πάνω από μισός αιώνας από την τελευταία διανομή και έχει αλλάξει ο χαρακτήρας του χωριού, που από ακραιφνώς αγροτικός έχει εξελιχθεί σε τουριστικό θέρετρο των Βαλκανίων.
5. Σε όλα τα οικοδομικά τετράγωνα κάτω από τις σιδηροδρομικές γραμμές (παραλιακή ζώνη) να επιτρέπονται οι χρήσεις τουρισμού – αναψυχής, όπως προσδιορίζονται στο άρθρο 8 του από 23-2-1987 Π.Δ. (ΦΕΚ 166Δ/1987) με εξαίρεση τις εγκαταστάσεις μέσων μαζικών μεταφορών. Στην περιοχή της παραλιακής ζώνης υπάρχουν κυρίως τουριστικά καταλύματα και καταστήματα εμπορικά και υγειονομικού ενδιαφέροντος και ελάχιστες κατοικίες.
6. Να προβλεφθεί επέκταση σχεδίου ή σχέδιο παραθεριστικής κατοικίας στη θέση «Βάλτος», βόρεια της υφιστάμενης επέκτασης (ΦΕΚ 227 Δ/1989), όπου υπάρχει ήδη ιδιωτική διανομή και πολλές παραθεριστικές κατοικίες.
7. Να προβλεφθεί επέκταση σχεδίου στο νότιο τμήμα της υφιστάμενης επέκτασης (ΦΕΚ 227 Δ/1989), κάτω από τη σιδηροδρομική γραμμή και μέχρι 500 μέτρα περίπου από το όριο της επέκτασης.
8. Να εξεταστεί η δυνατότητα καθορισμού περιοχής μελλοντικής πολεοδόμησης σε συνέχεια του υφιστάμενου οικισμού της Λεπτοκαρυάς (νότια της υπάρχουσας επέκτασης του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου (εντός των ΖΟΕ 2 - περιοχή κατοικίας-τουρισμού και ΖΟΕ 1-Λεπτοκαρυάς - περιοχή διάφορων χρήσεων και κατοικίας).
9. Πρόβλεψη για λειτουργία θεματικών πάρκων με έμφαση στην ιστορία-μυθολογία, τη δημιουργία βιωματικών, αθλητικών, περιβαλλοντικών πάρκων, βοτανικού κήπου και άλλα.
10. Σε όλες τις ΖΟΕ να επιτρέπεται η διατήρηση της χρήσης που προέβλεπε η οικοδομική άδεια, ακόμα και στις περιπτώσεις που αλλάζει ο φορέας της δραστηριότητας.
ΔΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ
ΣΚΟΤΙΝΑ
1. Να εξεταστεί η δυνατότητα να συμπεριληφθούν στις οικιστικές περιοχές ο οικισμός της Άνω Σκοτίνας, ο οικισμός της παραλίας Σκοτίνας, συμπεριλαμβανόμενης της έκτασης που προβλέπεται για παραθεριστική κατοικία.
2. Η περιοχή που σήμερα αναφέρεται ζώνες 2 και 3 της ΖΟΕ Σκοτίνας να ενταχθεί στις προς πολεοδόμηση περιοχές με τουριστική χρήση και διατήρηση των χρήσεων γης της ζώνης 2 (ΖΟΕ Σκοτίνας Παντελεήμονα).
3. Να μην επιτρέπεται η χρήση εγκαταστάσεων ΑΠΕ κάτω από την ΠΑΘΕ. Απαγόρευση αιολικών πάρκων στην περιοχή πάνω από την ΠΑΘΕ.
4. Να μην δημιουργηθούν ζώνες υποδοχής συντελεστή δόμησης.
ΔΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ
ΠΟΡΟΙ
1. Να εξεταστεί η δυνατότητα πολεοδόμησης των περιοχών Βαρικό, Κοντόβαλτα, Σκεντερή και Άγιος Δημήτριος με χρήση κατοικίας-τουρισμού.
2. Περιμετρικά από την παλαιά Εθνική και σε απόσταση 100 μέτρων από αυτή να επιτρέπεται η χρήση συνεργείων αυτοκινήτων, αρτοποιείων, κέντρων διασκέδασης και παρεμφερών καταστημάτων.
3. Να γίνει επαναπροσδιορισμός των ορίων του οικισμού των Παλαιών Πόρων
ΔΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ
ΝΕΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ
1. Ζώνη 1(ΦΕΚ 240 Δ/1991): Η απόλυτα προστατευόμενη περιοχή του Κάστρου του Πλαταμώνα (ΖΟΕ Σκοτίνας-Παντελεήμονα) να παραμείνει έως έχει.
2. Ζώνες 2 και 3 στο ΦΕΚ 240 Δ/1991: Οριοθετείται στην περιοχή της παραλίας Παντελεήμονα, που ορίζεται από τα όρια της παλιάς Εθνικής Οδού και βορειοανατολικά μέχρι την παραλία, βόρεια μέχρι τα διοικητικά όρια της Σκοτίνας. Προτείνεται να ενταχθεί στις περιοχές προς πολεοδόμηση με τουριστική χρήση και διατήρηση των χρήσεων γης της Ζώνης 2 (ως ζώνη οικιστικής ανάπτυξης με συντελεστή δόμησης 1).
3. Η περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού στην παραλία Παντελεήμονα και νοτιοδυτικά μέχρι τα όρια του οικισμού του Νέου Παντελεήμονα προτείνεται να ενοποιηθεί λειτουργικά. Να χαρακτηριστούν οι αγροτικοί οδοί ως λειτουργικά παρακολουθήματα της παραλιακής περιοχής. Να χαρακτηριστούν ως Ζώνες Ασφαλούς Προσβασιμότητας και Περιφερειακής Κινητικότητας, να επιτραπούν οι βελτιώσεις – αναπλάσεις των οδών αυτών. Να γίνει διάνοιξη υπόγειας διάβασης κάτω από την παλιά Εθνική Οδό. Να γίνει πρόβλεψη για ένταξη των αναγκαίων εκτάσεων γύρω από το σιδηροδρομικό σταθμό για τη διαμόρφωση χώρων στάθμευσης. Παράλληλα ο παράπλευρος χωματόδρομος με την παλιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών, που ξεκινά από τον χώρο του πάρκινγκ έμπροσθεν του Κάστρου του Πλαταμώνα και οδηγεί προς τη θέση «Λόφος Μακρή» - Ξενοδοχείο Ίριδα και στη συνέχεια στη νέα στάση του σιδηροδρομικού σταθμού στην παραλία Παντελεήμονα να χαρακτηριστεί ως πεζόδρομος – ποδηλατόδρομος.
4. Περιοχή «Καλύβια» συνολικής έκτασης 800 στρεμμάτων, που ορίζεται νοτιοδυτικά της ΠΑΘΕ και μέχρι την περιοχή «Καπεταίικα», βόρεια μέχρι τον «Παπά Λάκο», ανατολικά μέχρι έξοδο τούνελ – περιοχή «Παπά Νερό». Προτείνεται να διαιρεθεί σε δύο υποζώνες. Η πρώτη ως «Υποζώνη 1» έκτασης 400 στρεμμάτων, που ορίζεται από τη θέση «Κάστρα» και βόρεια μέχρι τα όρια της δημοτικής κοινότητας Σκοτίνας να χαρακτηριστεί ως αγροτική περιοχή. Η δεύτερη ως «Υποζώνη 2» έκτασης 400 στρεμμάτων, που ορίζεται από τη θέση «Κάστρα» και νοτιοανατολικά να χαρακτηριστεί ως αγροτουριστική, με δραστηριότητες χαμηλής όχλησης.
5. Προτείνεται λειτουργική ενοποίηση του οικισμού Νέου Παντελεήμονα με τον παραδοσιακό οικισμό του Παλαιού Παντελεήμονα μέσω της οδού που συνδέει τον νέο με τον παλιό οικισμό. Προτείνεται η περιοχή 100 μέτρων εκατέρωθεν της παραπάνω οδού να χαρακτηριστεί ως ζώνη ήπιας αγροτουριστικής ανάπτυξης με δράσεις ψυχαγωγίας και αθλητισμού – εμπορικές δραστηριότητες και μικρής κλίμακας παραγωγικές επιχειρήσεις.
6. Περιοχή 6: Η περιοχή «Άη Γιάννης» συνολικής έκτασης 500 στρεμμάτων περίπου, με κεντρικό σημείο αναφοράς το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και γύρω από αυτό που βρίσκεται νοτιοανατολικά του οικισμού του Νέου Παντελεήμονα, να χαρακτηριστεί ως ζώνη ήπιας αγροτουριστικής ανάπτυξης.
7. Περιοχή 7: Προτείνεται λειτουργική ενοποίηση των τριών παραδοσιακών οικισμών της περιοχής του Ανατολικού Ολύμπου, ήτοι του Παλαιού Παντελεήμονα, Παλαιών Πόρων και Παλαιάς Σκοτίνας μέσω των υφιστάμενων περιφερειακών – αγροτικών δρόμων και περιπατητικών μονοπατιών, που συνδέουν διαχρονικά για αιώνες τους παραδοσιακούς αυτούς οικισμούς. Οι οικισμοί αυτοί είναι ιδιαίτερου κάλλους και είναι αναπτυξιακοί μοχλοί της περιοχής. Η ένταξή τους στον σχεδιασμό θα βελτιώσει τη φυσιογνωμία της περιοχής και θα αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις δυνατότητές τους, καθώς επίσης θα συμβάλει στην ισόρροπη ανάπτυξη του χώρου με άμεσες προτεραιότητες την ανάπτυξη ποιοτικού τουρισμού και τη διατήρηση και ανάδειξη της εικόνας και του τοπίου των οικισμών.
8. Να εγκριθούν εκ νέου τα όρια του οικισμού Παλαιού Παντελεήμονα.
ΔΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ
ΠΛΑΤΑΜΩΝΑΣ
1. Από τα όρια της επέκτασης του σχεδίου Πλαταμώνα έως και την παλιά εθνική οδό και από τα όρια της επέκτασης νότια ως τον οικισμό των Νέων Πόρων να επιτρέπεται τουριστική χρήση όπως ορίζει η ΖΟΕ 2 και να προβλευθεί πολεοδόμηση(πρώην μελέτη παραθεριστικής κατοικίας) να επιτρέπεται και η τουριστική χρήση. Ακολουθώντας έτσι και τις κατευθύνσεις της ζώνης οικονομικού ενδιαφέροντος όπως έχουν αυτές καθοριστεί.
2. Από την παλιά εθνική οδό και δυτικά έως και την ΠΑΘΕ καθώς και σε πλάτος 200 μ. δυτικά της ΠΑΘΕ να επιτρέπονται όλες οι χρήσεις.