Αυτή η σελίδα παρέχει μια επισκόπηση των συχνών ερωτήσεων σχετικά με την Πλατφόρμα Συμμετοχής.

Εάν δεν μπορείτε να βρείτε απάντηση στην ερώτησή σας εδώ, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση που αναγράφεται στο τέλος της σελίδας.

Είναι ένας ιστότοπος για τη συμμετοχή του κοινού, όπου όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τα Τοπικά (ΤΠΣ) και Ειδικά (ΕΠΣ) Πολεοδομικά Σχέδια. Επιπλέον, μπορούν να υποβάλουν τα σχόλια τους στο πλαίσιο των θεματικών ενοτήτων που αυτά καλύπτουν.

Μέσω της συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών επιδιώκεται ο εμπλουτισμός των ιδεών και των προτάσεων κατά την εκπόνηση των μελετών, ενώ παράλληλα προάγεται η δημοκρατική λήψη αποφάσεων, η κοινωνική αλληλεπίδραση και η συνεργασία.

Η πλατφόρμα απευθύνεται σε όσες και όσους κατοικούν ή δραστηριοποιούνται στην περιοχή που αφορά το Τοπικό ή Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο και ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση των προτάσεων που θα περιλαμβάνουν οι μελέτες.

  • ● Στη δημιουργία ενός ανοικτού διαδικτυακού χώρου που θα ενισχύσει τη δικτύωση και θα ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των πολιτών και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
  • ● Στην επικοινωνία των αναγκών και των προβλημάτων, αλλά και στην προσθήκη νέων ιδεών και προτάσεων που στηρίζονται στην τοπική γνώση και την εμπειρία της καθημερινότητας των κατοίκων και των φορέων.
  • ● Στην επικοινωνία των αναγκών και των προβλημάτων, αλλά και την προσθήκη νέων ιδεών και προτάσεων που στηρίζονται στην τοπική γνώση και την εμπειρία της καθημερινότητας των κατοίκων και των φορέων.
  • ● Στην καλύτερη κατανόηση των θεμάτων που μελετούν τα Πολεοδομικά Σχέδια και την καταγραφή, αξιολόγηση και ιεράρχηση των προτεραιοτήτων των μελών της εκάστοτε τοπικής κοινότητας.
  • ● Στην προώθηση της αίσθησης της κοινότητας μέσα από την αποτύπωση όλων των διαφορετικών απόψεων.
  • ● Στην εκπαίδευση όλων των εμπλεκόμενων μερών για συνεργατική και δημοκρατική λήψη αποφάσεων.

Εσείς γνωρίζετε καλύτερα το περιβάλλον στο οποίο κατοικείτε. Γι' αυτό, είναι σημαντικό να ακουστεί η φωνή σας !

Οι απόψεις, οι ιδέες και οι προτάσεις σας είναι εξαιρετικής σημασίας καθώς πληροφορούν, παρέχουν νέες προοπτικές για την επίλυση των υπό εξέταση ζητημάτων, εκφράζουν ανάγκες και ισχυροποιούν τις μελέτες. Η τοπική γνώση και η εμπειρία είναι απαραίτητα στοιχεία για τη σύνθεση ολοκληρωμένων και εφαρμόσιμων πολεοδομικών σχεδίων.

Στο πλαίσιο του πολεοδομικού σχεδιασμού, δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν όλες οι επιθυμίες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ακουστούν και να καταγραφεί η γνώμη σας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να ενσωματωθούν νέες πτυχές στον σχεδιασμό.

  • ● Υποβολή ιδεών και προτάσεων για την καλύτερη αντιμετώπιση τοπικών προκλήσεων και προβλημάτων.
  • ● Ενημέρωση και σχολιασμός των προτεινομένων εναλλακτικών σεναρίων ανάπτυξης του πρώτου σταδίου εκπόνησης των Πολεοδομικών Σχεδίων.
  • ● Πρόσβαση σε χάρτες, κείμενα και σχετικές πληροφορίες.
  • ● Παρακολούθηση της πορείας της συζήτησης.
  • ● Χρήση της επιλογήςlike dislike image για δήλωση συμφωνίας ή διαφωνίας με τα σχόλια άλλων χρηστών
  • ● Λήψη ειδοποιήσεων notify imageσχετικά με τα Πολεοδομικά Σχέδια που σας ενδιαφέρουν.

Τα σχόλιά σας αναρτώνται δημόσια στη σελίδα του κάθε Πολεοδομικού Σχεδίου. Οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία του σχεδιασμού ενημερώνονται για όλα τα σχόλια, χωρίς ωστόσο να δίδονται απαντήσεις.

Για εξόχως σοβαρά ζητήματα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες.

Με την πλατφόρμα συμμετοχής επιδιώκεται και προάγεται η συνεργασία. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να συνεισφέρουν τις δικές τους ιδέες και απόψεις. Για να το διασφαλίσουμε αυτό, σας ζητάμε να τηρήσετε τους κανόνες συμμετοχής, τους οποίους μπορείτε να βρείτε εδω: Όροι χρήσης / Πολιτική Απορρήτου.

● Υποβολή ιδεών και προτάσεων για την καλύτερη αντιμετώπιση τοπικών προκλήσεων και προβλημάτων.

● Ενημέρωση και σχολιασμός των προτεινομένων εναλλακτικών σεναρίων ανάπτυξης του πρώτου σταδίου εκπόνησης των μελετών των Τοπικών / Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων.

Αφού δημιουργήσετε λογαριασμό στην πλατφόρμα, μπορείτε να υποβάλετε τις ιδέες και τις προτάσεις σας για τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια που σας ενδιαφέρουν.

Στη σελίδα του Πολεοδομικού Σχεδίου που σας ενδιαφέρει, κάνοντας κλικ στην επιλογή “Γράψτε το δικό σας σχόλιο” ανοίγει η σελίδα “Εισαγωγή Σχολίου”:

  1. Επιλογή της Δημοτικής Ενότητας που αφορά το σχόλιό σας (Προαιρετικό).
  2. Εισαγωγή σύντομου και περιεκτικού τίτλου (Απαραίτητο).
  3. Διατύπωση σχολίου (Απαραίτητο). (Υποσημείωση)
  4. Συσχέτιση του σχολίου σας με 1 έως 3 θεματικές ενότητες. Επιλέξτε τις θεματικές ενότητες αφού γράψετε το σχόλιο σας (Απαραίτητο).
Υποσημείωση: Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε υπηρεσίες που περιορίζουν το χρόνο ζωής των συνδέσμων (όπως πχ. το WeTransfer).

Μέσα από την πλατφόρμα σας παρέχεται επιπλέον η δυνατότητα:

● Eπισύναψης εικόνων, διαγραμμάτων ή χαρτών. Αποδεκτοί τύποι αρχείων: .pdf. Μέγιστο μέγεθος αρχείου: 4ΜΒ.

● Διαγραφής των σχολίων σας στη σελίδα “Τα σχόλιά μου”.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή σχολίου στην πλατφόρμα είναι:

● Η δημιουργία λογαριασμού.

● Η αποδοχή των Όρων χρήσης και της Πολιτικής Ιδιωτικότητας της πλατφόρμας τόσο κατά την εγγραφή όσο και κατά την ανάρτηση σχολίου.

● Η συμμόρφωση με τις Οδηγίες Χρήσης.

Εάν θέλετε να είστε ενημερωμένοι για κάποιο Πολεοδομικό Σχέδιο, μπορείτε να κάνετε κλικ στο πεδίο "Ειδοποίησέ με για νεότερα". Κάνοντας κλικ στο πεδίο, λαμβάνετε ειδοποιήσεις στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχετε δηλώσει κατά την εγγραφή σας στην πλατφόρμα, για όλα τα σχέδια που έχετε επιλέξει.

Συγκεκριμένα, θα μπορείτε να ενημερωθείτε για τα εξής: (1) πότε ξεκινάει το Πολεοδομικό Σχέδιο και η συμμετοχή του κοινού, (2) πότε φτάνει στην αξιολόγηση εναλλακτικών σεναρίων, (3) πότε λήγει η προθεσμία κατάθεσης σχολίων και (4) πότε γίνονται σχετικές εκδηλώσεις.

Εάν δεν θέλετε πλέον να ενημερώνεστε για τις τρέχουσες εξελίξεις σχετικά με το Πολεοδομικό Σχέδιο, απλώς κάντε κλικ στο «Μην με ειδοποιείς για νεότερα» στο ίδιο πεδίο.

Στην πλατφόρμα συμμετοχής το όνομα χρήστη εμφανίζεται δημόσια.

Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχετε δηλώσει δεν εμφανίζεται δημόσια.

Εάν θέλετε να διαγράψετε τα δικά σας σχόλια μπορείτε να το κάνετε μεταβαίνοντας στη σελίδα “Τα Σχόλιά μου”. Επιλέξτε το σχόλιο που επιθυμείτε να διαγράψετε και κάντε κλικ στο πεδίο "Διαγραφή". Στην ερώτηση “Είστε σίγουροι πως επιθυμείτε να διαγράψετε οριστικά το σχόλιό σας;” κάντε κλικ στο πεδίο “Ναι, επιθυμώ”. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαγραφή των σχολίων σας μπορείτε να δείτε την Πολιτική Ιδιωτικότητας της πλατφόρμας.

Εάν άλλοι χρήστες της Πλατφόρμας Συμμετοχής γράψουν ακατάλληλα σχόλια, μπορείτε να τα αναφέρετε στην πλατφόρμα. Στην “Προβολή Σχολίου” πάνω και δεξιά από το σχόλιο υπάρχει το πεδίο “Αναφορά Σχολίου”. Για να αναφέρετε κάποιο σχόλιο, επιλέξτε την κατηγορία στην οποία εμπίπτει όπως “Κακοποίηση ή παρενόχληση”, “Ενθάρρυνση ή προτροπή σε βίαιες ενέργειες”, “Ρητορική μίσους”, “Διαφήμιση”, “Κακοποίηση ή παρενόχληση ανηλίκου”, “Παραπλανητικές πληροφορίες ή παραπλανητικό όνομα χρήστη”, “Παραβίαση της νομοθεσίας”, ”Δημοσίευση προσωπικών πληροφοριών ατόμου/ παραβίαση της ιδιωτικότητας και των ατομικών δικαιωμάτων του ατόμου”, “Διασπορά ψευδών ειδήσεων που θίγουν το δημόσιο συμφέρον” , “Προβολή πολιτικών πεποιθήσεων”, ”Άλλο και επεξήγηση”. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αναφορά σχολίων μπορείτε να δείτε τους Όρους Χρήσης και τις Προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στην πλατφόρμα.

Αντιμετωπίζετε τεχνικό πρόβλημα κατά τη διάρκεια χρήσης της πλατφόρμας;

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσα από την ηλεκτρονική διεύθυνση που αναγράφεται στο τέλος της σελίδας.

Η εγγραφή στην Πλατφόρμα Συμμετοχής μέσω διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και συνθηματικού, βοηθά στην ελαχιστοποίηση προγραμμάτων που έχουν σχεδιαστεί για να εκτελούν αυτοματοποιημένες εργασίες στο Διαδίκτυο, συχνά μιμούμενα την ανθρώπινη συμπεριφορά αλλά και ατόμων που προκαλούν με τα σχόλιά τους σκόπιμα άλλους ανθρώπους. Η εγγραφή έχει σκοπό να καταστήσει πιο δύσκολο να επηρεαστεί αρνητικά ή/και να διακοπεί η διαδικασία συμμετοχής.

Από την άλλη πλευρά, η εγγραφή στην Πλατφόρμα Συμμετοχής μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επιτρέπει στον ιστότοπο να σας κοινοποιεί σημαντικές πληροφορίες, όπως ειδοποιήσεις μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τα σχέδια που σας ενδιαφέρουν.

  • ● Μεταβείτε στη σελίδα “Σύνδεση/Εγγραφή”.
  • ● Κάντε κλικ στο “Δεν έχετε ακόμη λογαριασμό; Κάντε κλικ εδώ”.
  • ● Στο πεδίο “Διεύθυνση Email”, εισαγάγετε την τρέχουσα διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας (απαραίτητο).
  • ● Στο πεδίο “Συνθηματικό”, εισάγαγετε το συνθηματικό που επιθυμείτε (password) (απαραίτητο).
  • ● Επιλέξτε αν επιθυμείτε να σχολιάσετε ως φυσικό πρόσωπο ή εκπρόσωπος φορέα (απαραίτητο).

Αν επιθυμείτε να σχολιάσετε ως φυσικό πρόσωπο:

  • ● Στο πεδίο “Όνομα Χρήστη”, εισάγαγετε το όνομα χρήστη που επιθυμείτε να προβάλλεται δημόσια (απαραίτητο).
  • ● Στο πεδίο “Έτος Γέννησης”, κάνοντας κλικ στο ημερολόγιο δεξιά εισάγετε το έτος γέννησης σας (απαραίτητο).
  • ● Στο πεδίο “Φύλο”, υποδείξτε το φύλο σας (Απαραίτητο).
  • ● Στο πεδίο “Δήμος Μόνιμης Κατοικίας”, υποδείξτε το δήμο μόνιμης κατοικίας σας (Απαραίτητο).
  • ● Κάντε αποδοχή στο πλαίσιο “Με την αποστολή του μηνύματός σας δηλώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Απορρήτου.”
  • ● Κάντε κλικ στην επιλογή “Υποβολή”.
  • ● Επαληθεύστε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο που εστάλη στη δηλωθείσα διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  • ● Κάντε κλικ στην “Επαλήθευση”.

Αν επιθυμείτε να σχολιάσετε ως νόμιμος εκπρόσωπος φορέα:

  • ● Στο πεδίο “Όνομα Φορέα”, εισαγάγετε το όνομα του φορέα που εκπροσωπείτε (Απαραίτητο).
  • ● Στο πεδίο “Έδρα Φορέα”, εισαγάγετε τον τόπο που εδρεύει ο φορέας τον οποίο εκπροσωπείτε (Απαραίτητο).
  • ● Κάντε αποδοχή στο πλαίσιο “Με την αποστολή του μηνύματός σας δηλώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Απορρήτου.”
  • ● Κάντε κλικ στην επιλογή “Υποβολή”.
  • ● Επαληθεύστε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο που εστάλη στη δηλωθείσα διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  • ● Κάντε κλικ στην “Επαλήθευση”.

Οι απαντήσεις που ακολουθούν έχουν υποβοηθητικό χαρακτήρα και αφορούν το ευρύτερο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ). Είναι διατυπωμένες με σύντομο και εύληπτο τρόπο. Έχουν ανάλογη εφαρμογή και για τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΕΠΣ) με Αναθέτουσα Αρχή το Δημόσιο, τα οποία αναφέρονται σε εκτεταμένες γεωγραφικές ενότητες ή και Δημοτικές Ενότητες ή Δήμους και εξομοιώνονται τοις πράγμασι με τα ΤΠΣ.

Σκοπός είναι να κατανοηθεί η διαδικασία του πολεοδομικού σχεδιασμού και να εξοικειωθούν οι χρήστες με το περιεχόμενο και τις διαδικασίες αυτού.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως οι απλοποιημένες ερωτήσεις και απαντήσεις που παρέχονται δεν υποκαθιστούν δημόσια έγγραφα, διατάξεις ή ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ.

Ενδεικτικά, επίσημες πηγές άντλησης πληροφοριών είναι αρχικά η Υπουργική Απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΠΟΛΣ/72343/1885/28.07.2021 (ΦΕΚ 3545/Β/2021), η Υπουργική Απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΠΟΛΣ/6015/136/20.01.2022 (ΦΕΚ 510/Β/2022) και ο Ν. 4447/2016 (ΦΕΚ 241/Α` 23.12.2016) άρθρα 7 και 8, όπως ισχύουν.

  1. ● Είναι ολοκληρωμένες μελέτες που αφορούν την οργάνωση του χώρου σε επίπεδο Δημοτικής Ενότητας. Καλύπτουν την έκταση μιας ή περισσότερων Δημοτικών Ενοτήτων σε έναν ή περισσότερους Δήμους.
  2. ● Συνίστανται από κείμενα, χάρτες και διαγράμματα για τους οικισμούς και τις πόλεις μας, τις υποδομές στο σύνολό τους, αλλά και τη φυσική και πολιτιστική μας κληρονομιά. Περιλαμβάνουν χωρικές, γεωλογικές και περιβαλλοντικές πληροφορίες και δεδομένα.
  3. ● Θεσμοθετούνται με Προεδρικά Διατάγματα που εκδίδονται μετά την εκπόνηση των μελετών. Επηρεάζουν το χωροταξικό και πολεοδομικό τοπικό πλαίσιο για τις επόμενες δεκαετίες.
  4. ● Αποτελούν ευκαιρία για συνεργασία, σχεδιασμό και ανάπτυξη, θέτοντας δίκαιους όρους και προϋποθέσεις για το αύριο των πόλεων και της υπαίθρου.

  1. ● Εξετάζουν σύνθετα ζητήματα χωρικού σχεδιασμού τα οποία για χρόνια απασχολούν κατοίκους και φορείς.
  2. ● Προωθούν γενικότερες χωροταξικές και πολεοδομικές κατευθύνσεις, όρους και κανονισμούς που θα έχουν εφαρμογή για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  3. ● Εντοπίζουν όχι μόνο πλεονεκτήματα και ευκαιρίες αλλά και αδυναμίες και απειλές για κάθε τόπο. Τι μπορεί να βελτιωθεί; Tι πρέπει να αποφευχθεί; Τι αλλαγές χρειάζονται;
  4. ● Ρυθμίζουν τις δραστηριότητες στο χώρο.
  5. ● Θέτουν τα πλαίσια για την αντιμετώπιση ζητημάτων σχετικά με τη δόμηση. Ορίζουν τις περιοχές προς δόμηση και τι μπορεί να οικοδομηθεί σε αυτές. Βάζουν τάξη με όρους και κανόνες. Τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται, παντού.
  6. ● Αντιμετωπίζουν τις κλιματικές προκλήσεις. Δημιουργούν επιπλέον συνθήκες θωράκισης από ενδεχόμενες φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές.
  7. ● Προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον και αναδεικνύουν την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Τα προωθούμενα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια ανέρχονται σε 227 και αφορούν 730 Δημοτικές Ενότητες από τις 1036 του συνόλου της χώρας.

Τα προωθούμενα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια ανέρχονται σε 18 και αφορούν 94 Δημοτικές Ενότητες.

Τα Τοπικά και τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια του προγράμματος χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το ΥΠΕΝ, ως κύριος του έργου, έχει την ευθύνη του προγράμματος πολεοδομικής μεταρρύθμισης “Κωνσταντίνος Δοξιάδης”, ενώ στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει ανατεθεί ο ρόλος του φορέα υλοποίησης όλων των ανωτέρω Τοπικών/Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων.