● Ο πληθυσμός του Καλλικρατικού Δήμου Ακτίου –Βόνιτσας, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 201125 , ανέρχεται σε 17.370 κατοίκους.
● Σε ότι αφορά τη Δ.Ε. Ανακτορίου του καλλικρατικού Δήμου παρατηρείται μια συνεχόμενη αύξηση του πληθυσμού της Βόνιτσας με μόνη εξαίρεση τη δεκαετία 1991- 2001 όπου παρατηρείται μια μικρή μείωση της τάξης του 4,29%. Οι υπόλοιπες Τ.Κ. με μικρές εξαιρέσεις παρουσιάζουν σταδιακή μείωση του πληθυσμού τους με εξαίρεση να σημειώνει η Τ.Κ. Αγίου Νικολάου όπου τη δεκαετία 1991-2001 παρουσιάζει θεαματική αύξηση του πληθυσμού της κατά 85,27%.
● Σε ότι αφορά την Δ.Ε. Παλαίρου παρατηρείται αύξηση του πληθυσμού της Παλαίρου, με κορύφωση τη δεκαετία 2001-2011(19,14%), πιθανόν λόγω της αύξησης του τουρισμού στην συγκεκριμένη περιοχή (η εύρεση εργασίας στον τουριστικό τομέα αποτελεί και πόλο έλξης πληθυσμού). Η Δ.Ε. Παλαίρου φαίνεται η πιο δυναμική περιοχή του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας. Η αύξηση του πληθυσμού οφείλεται στους οικισμούς της Παλαίρου (+19,14%) και της Πλαγιάς (+14,85%)
● Σε ότι αφορά τη Δ.Ε. Μεδεώνος παρατηρείται συνεχόμενη μείωση του πληθυσμού σχεδόν όλων των Τ.Κ. Για την Κατούνα η μεγαλύτερη μείωση του πληθυσμού της σημειώθηκε την περίοδο 2001-2011 (-32,60%). Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στον οικισμό του Τρύφου (33,67%) και μετά στην Κονοπίνα (-23,49%).
● Στο όρια του Δ.Δ. Αγίου Νικολάου κατοικεί μόνιμα ομάδα Ρομά, η οποία, αν και δεν θεωρείται πλήρως ενταγμένη στον κοινωνικό ιστό, είναι εγγεγραμμένη στα δημοτολόγια του Δήμου με πλήρη αστικά δικαιώματα. Περιστασιακά, εμφανίζονται νομαδικές εγκαταστάσεις Ρομά στα υπόλοιπα Δ.Δ.
● Οι μετανάστες αντιπροσωπεύουν περίπου το 4% του πληθυσμού του Δήμου (ΕΛΣΤΑΤαπογραφή 2011). Ο μεγαλύτερος αριθμός προέρχεται από την Αλβανία (70%) και ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία (14,5%) και η Αυστραλία (4,1%). Στις χώρες προέλευσης ακολουθούν η Ρουμανία, η Ινδία. Το 58,4% των μεταναστών κατοικούν στη Δ.Ε. Ανακτορίου, όπου και το 68,2% αυτών προέρχεται από την Αλβανία. Στη Δ.Ε. Παλαίρου διαμένει το 26,7% των μεταναστών, αλλά το 98% αυτών προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο μεγάλος σχετικά αριθμός μεταναστών από το Ηνωμένο Βασίλειο και η συγκέντρωση του στη Δ.Ε. Παλαίρου αποδίδονται στην δυνατότητα εύρεσης εργασίας στον τουρισμό σε ξενοδοχεία που διαχειρίζεται πολυεθνική εταιρεία και φιλοξενούν ομάδες βρετανών τουριστών. Η συγκέντρωση αυστραλών στη Δ.Ε. Ανακτορίου μάλλον σχετίζεται με τη παλιννόστηση ελλήνων μεταναστών από την Αυστραλία και την υπηκοότητα των παιδιών τους. Το 90% των μεταναστών διαμένουν μόνιμα στην περιοχή πλέον της δεκαετίας.
● Στο Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας οι απασχολούμενοι ανέρχονται σε 6.999 και κατανέμονται κατά 50,2% στη Δ.Ε. Ανακτορίου, 26,5% στη Δ.Ε. Μεδεώνος και 23,3% στη Δ.Ε. Παλαίρου. Στο σύνολο των απασχολούμενων στην περιοχή του Δήμου το 52,3% δραστηριοποιείται στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, το 13,5% στον δευτερογενή και το 29,7% στον τριτογενή τομέα.
● Πρωτογενής Τομέας: Κύρια παραγωγική δραστηριότητα της περιοχής είναι η γεωργική με σημαντικό προσανατολισμό προς τον κλάδο της κτηνοτροφίας και ειδικότερα την αιγοπροβατοτροφία. Στη περιοχή, τα λιβάδια κι οι βοσκότοποι καταλαμβάνουν το 50% της συνολικής γεωργικής έκτασης. Στις τρεις δημοτικές ενότητες τα λιβάδια κι οι βοσκότοποι καταλαμβάνουν από 49% (Μεδέωνα, Πάλαιρος) μέχρι 52% (Ανακτόριο) της γεωργικής γης. Κύρια είδη καλλιέργειας της περιοχής είναι τα σιτηρά, καλαμπόκι, μηδική και τριφύλλι. Ο καπνός και το βαμβάκι έχουν υποχωρήσει σημαντικά. Οι δενδρώδεις καλλιέργειες καταλαμβάνουν συνολικά το 6,10% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, όπου παράγονται κυρίως ελιές για λάδι και λιγότερο ελιές βρώσιμες και αμύγδαλα. Στα κηπευτικά κυριαρχεί η τομάτα θερμοκηπίου, η οποία παράγεται κυρίως στη περιοχή του Ακτίου και διοχετεύεται από τον συνεταιρισμό των παραγωγών στις αγορές.
● Στη περιοχή δεσπόζει η αιγοπροβατοτροφία και ακολουθεί η οικόσιτη γαλακτοπαραγωγός και η εκτατική κρεοπαραγωγός βοοτροφία. Η Δ.Ε. Ανακτορίου διαθέτει το 61,6% του πληθυσμού των αρνιών και προβάτων του Δήμου, ενώ η Δ.Ε. Μεδεώνος το 42,6% του πληθυσμού των αιγών κι εριφίων και το 53,6% των χοίρων. Η Δ.Ε. Παλαίρου ειδικεύεται στην εκτροφή αγελάδων και λοιπών βοοειδών (50,3% του συνολικού πληθυσμού). .
● Η θαλάσσια περιοχή του Δήμου Ακτίου- Βόνιτσας από Άκτιο μέχρι Λουτράκι εμφανίζει συγκέντρωση ιχθυοκαλλιεργειών.
● Δευτερογενής Τομέας: Ο κλάδος της βιοτεχνίας- μεταποίησης στο Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας είναι άμεσα συνδεδεμένος με την αγροτική παραγωγή. Στον Δήμο Ακτίου- Βόνιτσας δεν υφίσταται θεσμοθετημένος υποδοχέας βιοτεχνικών βιομηχανικών δραστηριοτήτων, αλλά και δε παρατηρούνται αξιόλογες συγκεντρώσεις των παραπάνω δραστηριοτήτων. Η σημαντικότερη βιομηχανική παρουσία στη περιοχή είναι το εργοστάσιο εμφιάλωσης μεταλλικού νερού στο Μοναστηράκι στη θέση «ΚΟΡΠΗ».
● Τριτογενής Τομέας: Ο τουρισμός είναι ελάχιστα ανεπτυγμένος στο Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας, με εξαίρεση τη παράκτια περιοχή της Παλαίρου. Το μεγαλύτερο μέρος των ξενοδοχειακών μονάδων είναι συγκεντρωμένο στη Πάλαιρο και δευτερευόντως στη Βόνιτσα. Ενοικιαζόμενα δωμάτια υπάρχουν στη Πάλαιρο, Πλαγιά, Περατιά, Άγιο Νικόλαο και Βόνιτσα.