Για όλες τις ΔΕ του Δήμου έχουν εκπονηθεί μελέτες ή μέρος μελετών ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ του ν.2508/1997 οι οποίες δεν θεσμοθετήθηκαν ούτε ολοκληρώθηκαν. Η οργάνωση και λειτουργία του χώρου σε επιμέρους ενότητες μπορεί να εξεταστεί, σε πρώτο επίπεδο, ως προς τη λειτουργική οργάνωση και διασύνδεση όλων των οικισμών μεταξύ τους καθώς και με την πόλη του Κιάτου και σε δεύτερο επίπεδο ως προς τις λειτουργικές συσχετίσεις εντός της πόλης του Κιάτου. Στο πρώτο επίπεδο διακρίνεται κατ’ αρχήν, σαφής διαφοροποίηση ανάμεσα στην ευρύτερη παραλιακή ζώνη που χαρακτηρίζεται από μεγάλη οικιστική ανάπτυξη (α’ & β’ κατοικία και τουρισμός) και στις υπόλοιπες ζώνες, ορεινές και μη, της ενδοχώρας. Οι οικισμοί ομαδοποιούνται σε 4 ενότητες με λιγότερο ή περισσότερο έντονη εξάρτηση από την πόλη του Κιάτου. Οι ενότητες αυτές είναι:
1η ενότητα: Διμηνιό, Παραλία Διμηνιού, Κάτω Διμηνιό, Κιάτο, Πάσιο, Μούλκι και Σικυώνα.
Η ενότητα αυτή εκτείνεται σε μία ευρεία ζώνη κατά μήκος του παραλιακού μετώπου του Δήμου ανάμεσα στα όρια του, δυτικά με το Δήμο Ευρωστίνης - Ξυλοκάστρου και ανατολικά με το Δήμο Βέλου - Βόχας. Εμφανίζει ενιαία «λειτουργία» εστιασμένη σε αναψυχή – τουρισμό, διοίκηση, εμπόριο παράλληλα με αγροτική δραστηριότητα (παραγωγή, αποθήκευση, επεξεργασία, εμπορία βερίκοκου, σταφίδας, εσπεριδοειδών) και γενικότερα κοινωνικές εξυπηρετήσεις με βασικό επίκεντρο την πόλη του Κιάτου. Η ενότητα αυτή χαρακτηρίζεται, επίσης, από την ύπαρξη των αρχαιολογικών περιοχών της Αρχαίας Σικυώνας.
2η ενότητα: Σούλι, Κρυονέρι, Παραδείσι, Γονούσσα, Τιτάνη, Μποζικά.
Η ενότητα αυτή εκτείνεται «γραμμικά» κατά μήκος του πρωτεύοντος επαρχιακού οδικού δικτύου που συνδέει το Κιάτο με τη Νεμέα. Τα χωριά αυτά και ιδιαίτερα τα χωριά Παραδείσι, Γονούσσα, Τιτάνη, Μποζικά έχουν κοινά κοινωνικοοικονομικά γνωρίσματα και εξυπηρετούνται κοινωνικά και διοικητικά από το Κιάτο, παρά το ότι τα Μποζικά, η Τιτάνη και η Γονούσσα σχετίζονται και με τη Νεμέα (μέσω Καστρακίου και Δάφνης) ως προς τη συνάφεια των αγροτικών δραστηριοτήτων.
3η ενότητα: Λαλιώτη, Μεγάλος Βάλτος, Μικρός Βάλτος.
Η ενότητα αυτή εκτείνεται επίσης γραμμικά κατά μήκος του δευτερεύοντος επαρχιακού δικτύου που συνδέει το Διμηνιό με το Θροφαρί και το Ζεμενό της Δ.Ε. Ξυλοκάστρου με τα οποία και εμφανίζουν κοινωνικοοικονομική αλλά και λειτουργική συγγένεια (αγροτική δραστηριότητα) ενώ εξαρτώνται άμεσα από το Κιάτο.
4η ενότητα: Κλημέντι, Βελίνα.
Περιλαμβάνει τα ορεινά, εξαιρετικού κλίματος, χωριά Κλημέντι και Βελίνα που ουσιαστικά ανήκουν σε μία ενιαία ορεινή λειτουργική ενότητα με το Καίσαρι της Δ.Ε. Στυμφαλίας και το Παναρίτι της Δ.Ε. Ξυλοκάστρου. Το Κλημέντι κείται επί του πρωτεύοντος επαρχιακού οδικού δικτύου προς τη Στυμφαλία και αποτελεί πρακτικά β’ κατοικία για κατοίκους μόνιμα διαμένοντες στο Πάσιο. Η Βελίνα είναι κοινότητα επί του δευτερεύοντος επαρχιακού δικτύου προς Παναρίτι.
Ως προς το δεύτερο επίπεδο, προσεγγίζεται το Κιάτο, συγκεντρώνοντας το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του Δήμου σταθερά όλες τις δεκαετίες από το 1971 έως το 2011. Το Κιάτο αναπτύσσεται κύρια κατά μήκος ζώνης που εκτείνεται ανάμεσα στην παραλία – Παλαιά Εθνική Οδός και την υφιστάμενη γραμμή του προαστιακού και κατά μήκος της δεξιάς (ΝΑ) όχθης του Κυρίλλου ποταμού που εκβάλλει στον Κορινθιακό διατρέχοντας την πόλη. Τα όριά του εφάπτονται πρακτικά με αυτού του Κάτω Διμηνιού και του Πασίου ενώ παράλληλα «τείνουν» προς αυτά του Μουλκίου. Στο Κιάτο το οποίο εμφανίζει έντονα αστικά χαρακτηριστικά συγκεντρώνεται η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομικών και κοινωνικών εξυπηρετήσεων και της εμπορικής δραστηριότητας ολόκληρου του Δήμου