Αποτελείται διοικητικά από τις ΔΕ της Ελευσίνας και τις Μαγούλας και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ο πληθυσμός του είναι 29.202 κάτοικοι.
Είναι σκόπιμο να αναφερθεί ότι κομβικό σημείο στην πληθυσμιακή ιστορία της περιοχής και κυρίως της πόλης της Ελευσίνας είναι η σημαντική εισροή πληθυσμού που σημειώθηκε, με τη άφιξη 2.000 περίπου προσφύγων, το 1924. Οι πληθυσμοί που μετεγκαταστάθηκαν στην Ελευσίνα ήταν μεικτοί, με καταβολές από διαφορετικές περιοχές απ’ όπου εκδιώχθηκαν οι πρόσφυγες. Οι περιοχές αυτές ήταν η Σμύρνη και τη γύρω περιοχή, η Κωνσταντινούπολη, πόλεις της Ανατολικής Θράκης, η Καππαδοκία και οι ακτές της νοτιοδυτικής Μικράς Ασίας. Κατά τη δεκαετία 1950 γίνεται η πληθυσμιακή έκρηξη , καθοριστικός παράγοντας της οποίας ήταν η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στην ύπαιθρο από τον εμφύλιο πόλεμο και τη οικονομική εξαθλίωση που μάστιζε πολλές περιοχές. Εγκαθίστανται στην Ελευσίνα , κάτοικοι που κατάγονταν από την Ήπειρο, τη Χίο , τα Δωδεκάνησα, την Κέρκυρα. Η παρουσία των Κρητών χρονολογείται γύρω στις αρχές του 1960. Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 αρχίζει η εγκατάσταση των Ποντίων , ιδιαίτερα από τις χώρες της τότε Σοβιετικής Ένωσης.
Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, η Μαγούλα έχει 4.005 κατοίκους οι οποίοι σήμερα είναι σχεδόν διπλάσιοι λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης της περιοχής, με εγκατάσταση πληθώρας επιχειρήσεων που είχε ως αποτέλεσμα νέα μεγάλη αύξηση του πληθυσμού. Η κύρια ενασχόληση των κατοίκων της είναι η στελέχωση και εργασία στις επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής.
Τα τελευταία χρόνια μετά την επέκταση και εφαρμογή σύγχρονου πολεοδομικού σχεδίου πόλεως και με την συμβολή των μεγάλων έργων υποδομής στην Αττική, έχει την τύχη να βρίσκεται σε ιδιαίτερα κομβικό σημείο, με αποτέλεσμα να θεωρείται βολικό προάστιο διαμονής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μεγάλη ζήτηση γης και κατοικίας.
Στο Δήμο Μεγαρέων, καταγράφηκαν συνολικά το 2011 36.924 κάτοικοι.
Το 47% επί του συνόλου του οικονομικά ενεργού πληθυσμού του Δήμου Μεγαρέων ασχολείται με τον τριτογενή τομέα, το 19% με τον δευτερογενή και μόλις το 11% με τον πρωτογενή τομέα.
Ο Δήμος αριθμεί στο σύνολο του, 560 βιοτεχνίες και 130 βιομηχανικές μονάδες, παρουσιάζοντας πτώση 25% συγκριτικά με το 2010.
Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 (στοιχεία ΕΛ.ΣΤΑΤ), στο Δήμο Μεγαρέων κατοικούσαν 3.727 αλλοδαποί που αντιστοιχούν στο 10,09% του συνολικού πληθυσμού.
Αντίστοιχα, το 2001 οι αλλοδαποί αριθμούσαν 2.981 άτομα, δηλαδή ποσοστό 8,7% του συνολικού πληθυσμού.
Όσον αφορά στους ΡΟΜ, αυτοί αποτελούν μία ιδιαίτερη μειονοτική ομάδα της περιοχής που απειλείται με αποκλεισμό. Σε έρευνα της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου Μεγάρων καταγράφηκαν 265 οικογένειες εκ των οποίων οι 161 πολύτεκνες, 50 από τις οικογένειες αυτές κατοικούν σε παράγκες και άλλες περίπου 40 σε σπίτια με οροφή αμιαντοτσιμέντου.
Ιδιαίτερα στην περιοχή Βλυχό, υπάρχουν τσιγγάνοι σε ιδιόκτητές κατοικίες και παραπήγματα οι οποίοι στερούνται βασικών αγαθών και απασχολούνται κυρίως με το εμπόριο.
Ο πληθυσμός εκτιμάται περίπου σε 1.500 - 2.000 άτομα με μεγαλύτερο ποσοστό να είναι δημότες του Δήμο, ενώ δεν είναι σαφής ο αριθμός των κατοίκου που εδρεύουν στην Νέα Πέραμο. Κύρια προβλήματα είναι η στέγαση, η ανεργία, πρόσβαση στην απασχόληση, την εκπαίδευση και τις υπηρεσίες Υγείας.