ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ

Δημοτικές Ενότητες: ΔΕ ΑΧΑΡΝΩΝ,ΔΕ ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ

Γραφικό Πόλης Αθηνών
ΤΟ ΤΠΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΦΥΣΗ

Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο θα καθορίσει τις κατευθύνσεις ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια στο δήμο.
Πρέπει να αποφασιστεί μέσα από διαδικασίες ευρείας διαβούλευσης με όλους τους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο μέσα από συμβατικές διαδικασίες (π.χ. όχι μόνο δημοτικά συμβούλια αλλά και τοπικές εκδηλώσεις μέσω των τοπικών συλλόγων) ποιό είναι το επιθυμητό όραμα για το δήμο.
Υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια και για το καθένα από αυτά πρέπει να δοθούν τελείως διαφορετικές κατευθύνσεις για τις χρήσεις γης.
Εάν επιλεγεί το σενάριο του βραχυπρόθεσμου οικονομικού κέρδους μπορούν να αποχαρακτηριστούν οι αγροτικές σήμερα εκτάσεις και να αλλάξουν οι χρήσεις γης, ώστε να μπορούν να δοθούν για ανέγερση αποθηκών, βιομηχανιών, βιοτεχνιών ή για χονδεμπόριο. Στο σενάριο αυτό θα δημιουργηθει βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη στον κλάδο των ακινήτων και όσοι εμπλέκονται σε αυτό (ιδιοκτήτες γης, μηχανικοί, δικηγόροι, μεσίτες κοκ). Εάν όμως αυξηθούν οι χρήσεις αυτές η κυκλοφοριακή και περιβαλλοντική επίπτωση θα είναι σημαντική και θα διατηρηθεί ο χαρακτήρας του δήμου που σήμερα οδηγεί στις εντός σχεδίου περιοχές του δήμου τις αξίες γης να είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής. Αυτό οφείλεται στην κακή φήμη της περιοχής που δε θα ανατραπεί εάν αποτελεί πλέον και επίσημα τον "υποδοχέα" χρήσεων που είναι ανεπιθύμητες σε άλλους δήμους που φροντίζουν να έχουν αυστηρή πολιτική στις χρήσεις γης προς όφελος της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Ο δήμος όμως δεν αποτελεί μόνο το καταφύγιο χονδρεμπορικών, βιοτεχνικών ή βιομηχανικών χρήσεων, αλλά είναι γεμάτος με χρήσεις που οφείλονται στη γειτνίασή του με την Πάρνηθα: Κτήματα, ταβέρνες, ξενοδοχεία, εγκαταστάσεις ιππασίας, αθλητικά κέντρα, μελισσοκομία, κτηνοτροφία ενώ υπάρχουν ακόμα αρκετά αγροτεμάχια που συνεχίζουν να καλλιεργούνται στην περιοχή. Ο πρωτογενής τομέας παραγωγής συνεχίζει να τροφοδοτεί με ποιοτικά τοπικά προϊόντα (π.χ. κατσικίσιο και πρόβειο γάλα) τις επιχειρήσεις. Τα επόμενα χρόνια χρήσεις αναψυχής αναμένεται να ενισχυθούν από την ανάπλαση των Βασιλικών Κτημάτων και τη σταδιακή φυσική αποκατάσταση του δάσους της Πάρνηθας. Η φυσική ομορφιά δεν περιορίζεται μόνο στις βόρειες περιοχές του δήμου, αλλά και ο Κηφισός ποταμός στα ανατολικά παρ' όλη την υποβάθμιση διατηρεί πολύ ελκυστικά φυσικά στοιχεία και θα μπορούσαν να αποτελεί πόλο αναψυχής για όλη την Αττική. Ενώ και άλλες γειτονιές (Λυκότρυπα, Χαραυγή, Γεροβουνό, Αγία Άννα) εξαιτίας του αναγλύφου που εξασφαλίζει θέα στην Αττική και στην εγγύτητα στο Πάρκο Αντώνης Τρίτσης, αλλά και στα ρέματα και τον Κηφισό Ποταμό, διατηρούν αξιόλογα φυσικά χαρακτηριστικά. Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο πρέπει να ενισχύσει χρήσεις που δίνουν ένα διαφορετικό χαρακτήρα στο δήμο μας αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων του δήμου. Προς την κατεύθυνση αυτή προτείνονται τα παρακάτω:α) Ποδηλατόδρομοι - Διαδρομές Αναψυχής (trails) πρέπει να συνδέουν τα Βασιλικά Κτήματα με την Βαρυμπόμπη, τους Θρακομακεδόνες, το Ολυμπιακό Χωριό, την Αμυγδαλέζα, το πάρκο που δημιουργείται στη Λαθέα, το ιστορικό κέντρο του δήμου που αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα κέντρα στην Αττική χάρη στην πεζοδρόμησή του, το αρχαίο Θέατρο, το Μυκηναϊκό Θολωτό Τάφο των Αχαρνών, το Πάρκο του Τρίτση και να δημιουργηθεί και ένας παράλληλος άξονας κατά μήκος του Κηφισού Ποταμού από τη μεριά του δήμου Αχαρνών που θα συνδέεται με αυτόν. Όλο το δίκτυο θα αρθρώνεται στους πολυάριθμους σταθμούς του προαστιακού σιδηροδρόμου (Κάτω Αχαρνές, ΣΚΑ, Αχαρνές, Δεκέλεια) και του μελλοντικού σταθμού μετρό στον Κάραβο. Οι διαδρομές θα μπορουσαν να χαραχθούν κατά μήκος των πολυάριθμων ρεμάτων της περιοχής που είναι ακόμα ανοιχτά. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να αποτελεί ο δήμος πόλο ποδηλατικού τουρισμού, ώστε οι κάτοικοι του δήμου να έρχονται κάθε Σαββατοκύριακο σε επαφή με τις φυσικές ομορφιές του δήμου, αλλά κυρίως να προσελκύσουμε ποδηλάτες περιηγητές που σήμερα βρίσκονται στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στην Ακρόπολη και αύριο θα επισκέπτονται τα Βασιλικά Κτήματα, να τους καθοδηγήσουμε μέσα από το δικό μας ποδηλατικό και περιηγητικό δίκτυο να επισκέπτονται την περιοχή μας. Με τον τρόπο αυτό θα ανέβουν σταδιακά και μακροπρόθεσμα οι αξίες γης σε όλα τα οικόπεδα και διαμερίσματα του δήμου.
B) Πρέπει να δοθεί έμφαση στη δημιουργία χρήσεων αναψυχής και αγροτικών χρήσεων στην περιοχή και να διευκολυνθεί προς την κατεύθυνση αυτή η συνένωση μη άρτιων αγροτεμαχίων και να υπάρχουν όροι δόμησης που θα δίνουν τη δυνατότητα να οικοδομούνται μικρές σε μέγεθος παραδοσιακές εγκαταστάσεις με επίκεντρο τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων ή τη δημιουργία οικοτουριστικών εγκαταστάσεων - κτημάτων σε μη δασικές περιοχές ή τη δημιουργία αθλητικών κέντρων, σταύλων κοκ. Προς την κατεύθυνση αυτή δεν είναι ασύμβατη και η δημιουργία καταλυμάτων ή χρήσεων εστίασης, ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν οικονομικά. Δεν υπάρχει άλλο μέρος στην Αττική τόσο κοντά στην Αθήνα που να δίνει τη δυνατότητα της γνωριμίας των τουριστών με παραδοσιακές μορφές αγροτικής οικονομίας. Η πολύ αυστηρή πολιτική προστασίας των αγροτικών χρήσεων και η αδυναμία συνένωσης αγροτεμαχίων έχει οδηγήσει στην υποβάθμισή τους λόγω μη επαρκούς ανταποδοτικότητας.
Γ) Το υφιστάμενο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο δεν αναφέρεται στην προστασία του ιστορικού κέντρου που πρέπει να οριοθετηθεί, να προστατευθεί με ειδικούς όρους δόμησης και να πεζοδρομηθεί. Προβλέπει τη δημιουργία ενός νέου πολεοδομικού κέντρου στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών (ΣΚΑ) που φαίνεται άστοχη βάση της εικόνας που έχει η περιοχή σήμερα. Καλύτερα να θεσμοθετηθούν νέα κέντρα που σήμερα φαίνεται να έχουν δυναμική, όπως το ιστορικό κέντρο των Αχαρνών, η συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Πάρνηθος, η συμβολή των οδών Αγίου Πέτρου και Πάρνηθος, κατά μήκος της Αγίου Διονυσίου, κατά μήκος της Πάρνηθος εκεί που έχουν αναπτυχθεί οι ταβέρνες, κατά μήκος της λεωφόρου Θρακομακεδόνων στο Πανόραμα, στη συμβολή των οδών Αγίας Άννας και Δημοκρατίας. Τα κέντρα αυτά πρέπει να ενωθούν μεταξύ τους με ποιοτικές διαδρομές που θα απευθύνονται σε πεζους ποδηλάτες.
Με εκτίμηση,
Αθανασόπουλος Κωνσταντίνος
Δρ Πολεοδόμος - Πολιτικός Μηχανικός
Μέλος ΕΔΙΠ ΕΜΠ