ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΣΚΥΡΟΥ

Δημοτικές Ενότητες: ΔΕ ΣΚΥΡΟΥ

Γραφικό Νησιωτικής Περιοχής
ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΣΚΥΡΟΥ

1/ Καμία παρέμβαση στον ευρύτερο χώρο του Βουνού (Νότια Σκύρος).
Αποτελεί τοποθεσία ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας, χαρακτηρισμένη από την Ευρωπαική Ένωση ως χώρος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και μοναδικής βιοποικολότητας , περιλαμβάνει περιοχές NATURA και περιοχές ΖΕΠ, αποτελεί το φυσικό ενδιαίτημα της μοναδικής σπάνιας αρχέγονης φυλής ‘’το σκυριανό αλογάκι’’ προστατευόμενης από την Ευρωπαική Ένωση και το Ελληνικό Κράτος , αποτελεί μόνιμο πεδίο ήπιας ΜΗ παρεμβατικής παρατήρησης από ορνιθολόγους και άλλους επιστήμονες ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ. Οι προτεινόμενοι ξενώνες, παρατηρητήρια και συναφή, συνιστούν αναίτιες και ανώφελες παρεμβάσεις χωρίς κανένα επιστημονικό υπόβαθρο, ΄΄ανοίγοντας το δρόμο’’ στην αλλοίωση του τοπίου, την υποβάθμιση των εκεί ήπιων παραγωγικών δράσεων – μελισσοκομία – καθώς και την παρακώληση των σχετικών επιστημονικών ερευνών. Η δημιουργία πάρκου για το σκυριανό άλογο δεν έχει πραγματικό αντίκρισμα , αντιθέτως θα εμποδίσει την διάσωση της φυλής. Τα αλογάκια έχουν ήδη οριοθετήσει ανά τους αιώνες το φυσικό τους ενδιαίτημα το οποίο προσέφερε την διάσωσή τους. Οι τελευταίες επιστημονικές εκτιμήσεις ανά τον κόσμο θεωρούν πρωτεύουσας σημασίας στην διάσωση των ειδών την διατήρηση των φυσικών ενδιαιτημάτων τους. Η ενίσχυση αυτών ΔΕΝ περιλαμβάνει παρεμβάσεις σαν αυτές του προτεινόμενου σεναρίου οι οποίες υπολείπονται επιστημονικότητας και έχουν αλλοιωτικό χαρακτήρα. Ας υπογραμμιστεί ότι η Σκύρος αποτελεί την Έδρα της Ε.Μ.Φ.Α.Σ., του επίσημου Φορέα δημιουργίας του γενεαλογικού βιβλίου των Σκυριανών Αλόγων, με συνεχείς αναλήψεις επιστημονικών προγραμμάτων από την Ευρωπαική Ένωση, μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δράσεις διάσωσης και προβολής και επιστημονικές ανακοινώσεις ( από το συνεργαζόμενο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) σε Παγκόσμια Επιστημονικά Συνέδρια.
Την πρωτεύουσας σπουδαιότητας προστασία της περιοχής και πλήρη απουσία όποιας παρέμβασης , επιβεβαιώνουν και προβάλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις ( όπως μεταξύ άλλων η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ), Επίσημοι αρμόδιοι Κυβερνητικοί και Περιβαλλοντικοί Φορείς – όπως ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. - καθώς και με σχετική Απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας. Επίσης, η Εγκεκριμένη Διαχειριστική Μελέτη του Ευρωπαικού Προγράμματος LIFE Σκύρου, ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ κάθε είδους παρέμβαση στην περιοχή.
Σήμερα, είναι περισσότερο από ποτέ η ώρα και επιτακτική η ανάγκη να διασφαλίσουμε την διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη και ΠΡΕΠΕΙ να αποκλείονται σχεδιασμοί και ενέργειες που φέρουν το μανδύα της ήπιας παρέμβασης ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για επεμβάσεις διαχρονικά καταστροφικές.

2/ Ως προς την πρόβλεψη για Ανεμογεννήτριες
Απαιτείται να προσδιοριστεί με σαφήνεια στο προτεινόμενο σενάριο η έννοια <<μικρά αιολικά>>, τα μόνα που σύμφωνα με το σενάριο αυτό επιτρέπονται, ως εξής <<μικρά αιολικά νοούνται μόνον μεμονωμένες μικρού μεγέθους ανεμογεννήτριες ( όχι σε συστάδες ούτε σε διατάξεις ), σε συνολικό αριθμό ακριβώς αυτόν που επιτρέπει η φέρουσα ικανότητα του νησιού, λαμβανομένου υπόψιν του ευαίσθητου οικοσυστήματός του ( βλ. και παρ.1/ ).

3/ Η πρόβλεψη για δημιουργία μαρίνας-καρνάγιου-χώρου διαχείμασης σκαφών στο Αχίλλι, θα απαξιώσει ολοκληρωτικά την ήδη επιβεβαρυμμένη με αποτυχημένη χρήση περιοχή, είναι ιδιαιτέρως ρυπογόνα ως μεταποιητική-βιομηχανική χρήση, θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην καθημερινή και τουριστική ζωή της περιοχής.

4/ Ως προς την ανάδειξη της κρουαζιέρας σε παραγωγικό πόρο
Είναι χαρακτηριστικό ότι η κρουαζιέρα ως τουριστικός πόρος απαξιώνεται στο Νότιο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, ως επιθετική μορφή τουριστικής προσέλευσης με ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ προσόδους στις τοπικές κοινωνίες.
Η Σκύρος φέρει σημαντική τουριστική ικανότητα διαχρονικής και συνεχούς βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης η οποία θα υποστεί ισχυρό πλήγμα από ενδεχόμενη ισχυροποίηση μαζικών μορφών τουρισμού όπως η κρουαζιέρα.

5/Ως προς την πρόβλεψη οικισμών παραθεριστικών κατοικιών και τουριστικών χωριών
Πρέπει και εδώ να ληφθεί σοβαρά υπόψιν το γεγονός ότι αυτή η μορφή τουρισμού είναι αποστασιοποιημένη από τον κύριο κοινωνικό και τουριστικό ιστό και ΔΕΝ αφήνει έσοδα στην τοπική κοινωνία.
6/ Όσον αφορά στην οικιστική δόμηση χρειάζεται ο σεβασμός ως προς την αρχιτεκτονική καλαισθησία λαμβάνοντας υπόψιν τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά και τη φέρουσα περιβαλλοντική ικανότητα του νησιού, ώστε να διασφαλίζεται η αειφόρος ανάπτυξη. Για το λόγο αυτό φαίνεται πιο λογική η πύκνωση των ήδη υφιστάμενων οικισμών και πάντως όποια νέα οικοδόμηση πρέπει να πληρεί κριτήρια περιβαλλοντικής προστασίας και κοινωνικής ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας και να ΜΗΝ είναι ανεξέλεγκτη προς όφελος μόνης μιας μαζικής τουριστικής ‘’ανάπτυξης’’ που ήδη έχει οδηγήσει άλλους τόπους σε παρακμή και πολύ σοβαρές περιβαλλοντικές καταστροφές. Σοβαρά υπόψιν πρέπει επίσης να ληφθεί η εξασφάλιση της διατήρησης ελεύθερων χώρων όπου οι ιδιοκτήτες σκυριανών αλόγων θα μπορούν να διατηρούν τα άλογά τους υπό συνθήκες ευζωίας.

7/ Οφείλουμε σήμερα να σχεδιάσουμε α)την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, β) την προστασία του πρωτογενούς τομέα, γ) την ενίσχυση του πολιτιστικού και οικολογικού στοιχείου.