Η αλλαγή της δημογραφικής εικόνας..είναι το μεγάλο στοίχημα για όλους όσους ζούμε στα Κύθηρα και Αντικύθηρα.
Η προσπάθεια συμμετοχής σε ένα τοπικό Πολεοδομικό σχέδιο απαραίτητη, παρότι οι γνώσεις μου είναι πολύ λίγες στα πολεοδομικά, θεωρώ ότι επιβάλλετε να εκφράσω λίγες σκέψεις μου σχετικά με το αντικείμενο μου που είναι η άθληση,ως κατ επιλογή μόνιμος κάτοικος των Κυθήρων και γονέας δύο παιδιών που μεγάλωσαν στο νησί.
Τα Κύθηρα έχουν ένα υπέροχο τοπίο το οποίο πρέπει να προστατευθεί, οι παρεμβάσεις θα πρέπει να έχουν υπιο χαρακτήρα για να μην αλλοιώσουν το τοπίο του νησιού που είναι το μεγάλο του προτέρημα.
Έχει λίγους παραθαλάσσιους οικισμούς που επίσης θα πρέπει να προσεχθούν ειδικότερα.
Υπάρχει όμως παράλληλα και μια ανάγκη προόδου των νησιών σε πολλά επίπεδα και κύρια στις παροχές προς τους ανθρώπους που ζουν στο νησί.
Η εμπειρία μου, με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το σπουδαιότερο όλων για την αύξηση του πληθυσμού του νησιού είναι οι βασικές παροχές προς τα παιδιά του, το πυρήνα της οικογένειας και της κοινωνίας.
Η μέριμνα για τη δόμηση ενός σύγχρονου και ολοκληρωμένου σχολικού συγκροτήματος, σε συνδυασμό με ένα κλειστό γυμναστήριο και τα δύο προσβάσιμα σε όλους, είναι καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη τον Κυθήρων.
Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αγνοηθούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις που χρειάζονται κάθε τοπική κοινότητα, αλλά η δημιουργία ενός κεντρικού χώρου άθλησης θα αποτελέσει ένα σημαντικό ελκυστικό στοιχείο για νέους κατοίκους.
Επίσης μαθήματα κολύμβησης και ιστιοπλοΐας, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα δυναμικό περιβάλλον ναυταθλητισμού στο νησί, συμβάλλοντας στην ανάπτυξή του.
Προϋπόθεση λοιπόν η οριοθέτηση χώρων ναυταθλητισμού στο νησί με προοπτική για λεμβοαποθήκη και μικρή Μαρίνα σκαφών ιστιοπλοϊας σε τουλάχιστον δύο παραθαλάσσιους οικισμούς.
Η εκπαίδευση, ο αθλητισμός και ο πολιτισμός, αποτελούν τον πυρήνα για την έλξη οικογενειών στο νησί, κάτι που τόσο το χρειαζόμαστε. Είναι σημαντικό να δώσουμε μεγάλη σημασία στη χωροθέτηση των απαιτούμενων δομών σε σημεία, ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε στο μέλλον την ανέγερση τους.
Οι δράσεις αυτές θα συμπαρασύρουν και άλλους τομείς ανάπτυξης όπως το συγκοινωνιακό ( εσωτερική συγκοινωνία ,βελτίωση λιμανιού , δεύτερο λιμάνι, καλύτερο πλοίο, μεγαλύτερο αεροδιάδρομο) και ανάπτυξη κάθε είδους παραγωγής γεωργικής και τουριστικής.
Περισσότερες μόνιμες οικογένειες στο νησί ,περισσότεροι μόνιμοι κάτοικοι παραγωγικών ηλικιών.
Μεγαλύτερη προοπτική ανάπτυξης.
Διαβάζοντας τα σενάρια που αναπτύσσεται έχω φυσικά πολλές απορίες και δε θεωρώ ότι μας καλύπτει ένα μόνο σχέδιο ( Β ή Γ),η ενσωμάτωση στοιχείων και των δύο
σεναρίων θα έδειχνε μια πληρέστερη εικόνα ανάπτυξης του νησιού .
Φυσικά βγάζοντας οτιδήποτε δείνει τη δυνατότητα για ανάπτυξη ανεμογεννητριών και αστικού ιστού όπως τη δημιουργία πόλεων ( πολυώροφων κτισμάτων).
Θεωρώ ότι είναι
πολύ σημαντική η περαιτέρω διαβούλευση.
Βάσσιου Αικατερίνη