Στα πλαίσια της διαβούλευσης και της υποβολής προτάσεων σχετικά με τη μελέτη του Τ.Π.Σ. που αφορά στα όρια της Ροδόπολης, η τοπική μας Κοινότητα έχει ως οδηγό της για την έκθεση των απόψεων της την εφαρμογή των διατάξεων που απορρέουν από το ΦΕΚ262Δ/08-05-2000, Άρθρο 3, βάσει του οποίου εγκρίθηκε το Γ.Π.Σ της Κοινότητας Ροδόπολης και τμήματος της Κοινότητας Σταμάτας.
Σύμφωνα με το ως άνω Φ.Ε.Κ.262Δ/08-05-2000, εγκρίθηκε το Γ.Π.Σ της τότε Κοινότητας Ροδόπολης και ήδη τοπικής Κοινότητας Ροδόπολης, τα όρια του οποίου προσδιορίζονται με έντονη γραμμή στο συνημμένο υπό στοιχείο Π-1 χάρτη, κλίμακας 1:5000. Το ως άνω σχέδιο περιλαμβάνει:
Α) την πολεοδομική οργάνωση για το τότε πληθυσμιακό μέγεθος του οικισμού της Ροδόπολης των 1800 ατόμων (βάσει των στοιχείων του 2001, που δεν διαφέρει αισθητά από το σημερινό πληθυσμό της Ροδόπολης), με επέκταση του σχεδίου πόλεως σε εκτάσεις πυκνοδομημένες και μη και ειδικότερα:
- στην περιοχή βόρεια της διανομής του Υπουργείου Γεωργίας μέχρι τη Λεωφόρο Σταμάτας
-στην περιοχή της Γαλήνης μέχρι την Ιερά Μονή
-στην περιοχή περιμετρικά της διανομής του Υπουργείου Γεωργίας
και στη δημιουργία μιας πολεοδομικής ενότητας με μέση πυκνότητα 20 ατόμων/εκτάριο και μέσο συντελεστή δόμησης 0,70 όπως εμφανίζεται στο χάρτη Π-1
Β) τον προσδιορισμό των χρήσεων γης, όπου αναλυτικά περιγράφει πού επιτρέπεται η γενική κατοικία και πού επιβάλλεται η αμιγής κατοικία καθώς και τον καθορισμό της θέσης του Κοινοτικού καταστήματος στη θέση όπου και βρίσκεται.
Στη συνέχει εγκρίθηκε με το ΦΕΚ197Α/2002, το σχέδιο πόλεως, που αφορά αποκλειστικά την περιοχή της διανομής του Υπουργείου Γεωργίας, ενώ εκκρεμεί η τύχη των λοιπών εκτάσεων που προσδιορίζονται από το ΦΕΚ262/2000.
Η περιορισμένη αυτή εγκεκριμένη έκταση του σχεδίου πόλεως, σε συνδυασμό με τη μεγάλη περίοδο αναστολής της έκδοσης οικοδομικών αδειών, που απέτρεπε τη νόμιμη οικοδόμηση στη Ροδόπολη, αποτέλεσαν τους βασικούς αρνητικούς παράγοντες, που προκάλεσαν επιβράδυνση έως και στασιμότητα στο ρυθμό ανάπτυξης του οικισμού της Ροδόπολης σε σχέση με τις υπόλοιπες τοπικές Κοινότητες του Δήμου Διονύσου.
Θεωρείται λοιπόν επιβεβλημένη η επέκταση του σχεδίου πόλεως στα όρια που καθορίζονται από τον χάρτη Π-1, που συναρτάται στο ΦΕΚ262Δ/2000.
Επιπλέον και πέραν των ορίων του χάρτη Π-1, κρίνεται απαραίτητη η επέκταση του σχεδίου πόλεως και στην περιοχή πέριξ της πλατείας Τραυλού, που κρίνεται ώριμη για ένταξη στο σχέδιο πόλεως, αφού παρουσιάζει μεγάλη πυκνότητα δόμησης και γειτνιάζει με τα όρια της ήδη ανεπτυγμένης τοπικής Κοινότητας Δροσιάς, ώστε να ενοποιηθεί ο αστικός ιστός στη θέση αυτή.