ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ - ΧΟΛΑΡΓΟΥ

Δημοτικές Ενότητες: ΔΕ ΠΑΠΑΓΟΥ,ΔΕ ΧΟΛΑΡΓΟΥ

Γραφικό Πόλης Αθηνών
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΕΝΑΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΟΥ

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ 1.
Ουσιαστικά δηλώνετε ότι αφού μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις το απορρίπτουμε:
Ως εκ τούτου, δεδομένης της ευρείας δυνατότητας παρεμβατικής πολιτικής, το ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ 1 θεωρείται, εκ των προτέρων, ως μη αποδεκτή και μη βιώσιμη εναλλακτική λύση.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ 2. Το Σενάριο της Ήπιας Παρεμβατικής Εναλλακτικής Λύσης (ΗΠΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟ)
Φαίνεται ότι απλώς γίνεται μια καταγραφή της κατάστασης σε κάθε μια από τις 3 ΠΕ.
Τα υπόλοιπα, δασοτεχνικά έργα υδρονομίας, αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας της ευρύτερης περιοχής της ΔΕ Παπάγου είναι σημαντικές προτάσεις οι οποίες μπορούν κάλλιστα να εφαρμοστούν σε κάθε σενάριο.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ 3. Το Σενάριο της Δυναμικής Παρεμβατικής Εναλλακτικής Λύσης (ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ)
• Η ενσωμάτωση προτεινόμενων περιοχών προστασίας του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή Δ1 (Πυρήνας πάρκου) και Δ2 (Περιφερειακή Ζώνη Κοινωφελών λειτουργιών) και η σύνδεση τους με τον αστικό ιστό
• Η χωροθέτηση υδάτινων διαδρομών
• Η πρόταση ορισμού τμήματος της περιοχής μεταξύ των οδών Αντισυνταγματάρχου Ιωάννου Τσιγάντε, Αναστάσεως, 8ης Μεραρχίας, Κορυτσάς, Σμύρνης, Κύπρου, ως Περιοχή Ήπιας Κινητικότητας – Ελεγχόμενης Στάθμευσης
Είναι σημαντικές προτάσεις οι οποίες μπορούν κάλλιστα να εφαρμοστούν σε κάθε σενάριο.

Η ΔΕ Παπάγου είναι μικρή με 13.000 κατοίκους, χωρίς κανένα περιθώριο περαιτέρω ανάπτυξης, ουσιαστικά αμιγούς κατοικίας, χωρίς παραγωγικές δραστηριότητες, με σημαντική κοινωνική συνοχή.
Ο χωρισμός της σε μικρότερες περιφερειακές ενότητες (ΠΕ) δεν θα προσφέρει κάτι ενώ αντιθέτως θα μπορούσε να οδηγήσει στην έωλη ‘ανάγκη’ για ανάπτυξη τοπικών εμπορικών δραστηριοτήτων σε επίπεδο γειτονιάς και σε συνεπαγόμενες αλλαγές στη χρήση γης στις οποίες οι κάτοικοι είναι απολύτως αντίθετοι.
Η οργάνωση των καταστημάτων σε επίπεδο γειτονίας έχει ξεπεραστεί εδώ και πολλά χρόνια.
Ενδεικτικό παράδειγμα είναι τα ΟΤ217 και ΟΤ335α τα οποία από το 1966 και 1969 έχουν προβλεφθεί για καταστήματα/αγορά και επειδή δεν υπάρχει καμία τέτοια ανάγκη παραμένουν ελεύθεροι χώροι.
Επίσης τα εμπορικά κέντρα στα ΟΤ158β (Ολυμπιάδα), στο 167α (Αλέξανδρος), στην οδό Πίνδου (ΑΒ), όπου επί σειρά ετών τα μαγαζιά είναι κλειστά.

Οι προτεινόμενοι δείκτες αξιολόγησης οδηγούν σε εσφαλμένα αποτελέσματα.

Προτείνεται η ΔΕ Παπάγου να παραμείνει σαν μία ενιαία περιφερειακή ενότητα, Σενάριο1, με την ενσωμάτωση των προτεινόμενων περιοχών προστασίας του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή Δ1 (Πυρήνας πάρκου) και Δ2 (Περιφερειακή Ζώνη Κοινωφελών λειτουργιών) και του Στρατοπέδου Φακίνου και η σύνδεση τους με τον αστικό ιστό όπως προτείνεται στο Σενάριο 3.