Η εκπόνηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου στο Δήμου Ύδρας αποτελεί την σημαντικότερη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας μας σε θέματα πολεοδομίας και χωροταξίας, προκειμένου να γίνει το πρώτο βήμα για να βρει οργανωμένη και «θεσμική φωνή» ο Δήμος μας και οι πολίτες σε θέματα που αφορούν την, συνυφασμένη με την πολεοδομική και χωροταξική αποτύπωση του τόπου, κοινωνία και την πολύπλευρη – βιώσιμη ανάπτυξή της.
Με τον πολεοδομικό σχεδιασμό μπαίνουν επιτέλους ομοιόμορφοι κανόνες και όροι για τη χρήση, τη δόμηση και την εν γένει δραστηριότητα και εκμετάλλευση του εδάφους σε ολόκληρη την εδαφική επικράτεια του Δήμου. Απώτερος σκοπός της όλης αυτής προσπάθειας, οφείλει να είναι η διατήρηση του status quo με παράλληλη όμως, ήπια επέμβαση, στην κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική όψη της Ύδρας. Η λέξη κλειδί που πιστεύουμε πρέπει να διακατέχει το σύνολο της πρότασης είναι η ΣΤΑΘΜΙΣΗ μεταξύ του σκοπού και του επιδιωκόμενου αποτελέσματος. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε ότι οι γενικές κατευθύνσεις που πρέπει να έχει το οποιοδήποτε σενάριο προκριθεί, μέσω σταθμίσεων και συναιρέσεων στοιχείων όλων των προτεινόμενων σεναρίων, είναι αυτές της διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης με τη δημιουργία ισχυρής παραγωγικής βάσης, με έμφαση στην καινοτομία και την αύξηση της ντόπιας απασχόλησης, της εδαφικής και κοινωνικής συνοχής αλλά και της δίκαιης κατανομής των πόρων και πρωτίστως της προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος καθώς και της αειφόρου χρήσης των φυσικών πόρων.
Στο πλαίσιο αυτό, πρώτιστο μέλημα όλων οφείλει να είναι αποτύπωση της αληθινής κατάστασης, υφιστάμενης ανά δεκαετίες, περί της κατάστασης η οποία αποτυπώνεται μέσα από τη βιβλιογραφία και από σχετικές φωτογραφίες μεγάλου εύρους καλλιτεχνών, μέσα από τα οποία μπορεί κανείς να αντιληφθεί τον τρόπο ζωής των κατοίκων του νησιού μας. Η μονομέρεια της καλλιέργειας του τουρισμού τείνει να αλλάξει τις συνήθειες των κατοίκων και δυστυχώς η υπακοή στις σύγχρονες επιταγές οικονομικής ευημερίας αλλοιώνουν το κοινωνικό γίγνεσθαι ετών. Αυτό όμως δεν πρέπει να έρχεται σε σύγκρουση με αιτήματα της κοινωνίας για την επίλυση μεγάλων ζητημάτων σε έργα υποδομής, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων και ο βιολογικός καθαρισμός, η κατασκευή ασφαλών λιμένων στην περιοχή του Βλυχού και του Μετοχιού κ.ά. τα οποία υφίστανται ακόμα και σήμερα ως τέτοια και πρέπει να ικανοποιηθούν.
Στα επόμενα στάδια εκπόνησης του ΤΠΣ του Δήμου Ύδρας, αναμένουμε την αποτύπωση όλων των παρεμβάσεων οι οποίες διατυπώθηκαν από τους πολίτες και την σύνθεση αυτών προκειμένου να γίνει το επόμενο βήμα.