Προσχηματικός διάλογος και αποφυγή της οριστικής επίλυσης του χρονίζοντος προβλήματος.
Αν η ενημέρωση και η συμμετοχή του πολίτη στον δημόσιο διάλογο αποτελεί προφανή υποχρέωσή του, ομοίως η διαφάνεια, η λογοδοσία και η αξιοπιστία των υπευθύνων -πολιτειακών και αιρετών αρχόντων- αποτελούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις ώστε αυτός ο διάλογος να μην καταλήγει προσχηματικός.
Με αυτή την παραδοχή καλόπιστα παρακολούθησα την παρουσίαση του ΤΠΣ και μελέτησα το ανηρτημένο συνοδευτικό υλικό. Προηγουμένως είχα μελετήσει ενδελεχώς τις προβλέψεις για την Παλαιοπαναγιά στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, η εκπόνηση του οποίου διήρκησε άνω της εικοσαετίας και κόστισε άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ! Επίσης δεν είχα λόγο να αμφισβητήσω τις διαβεβαιώσεις του Δημάρχου Ναυπακτίας ότι το ΤΠΣ θα βασιστεί στο ΓΠΣ.
Αντ΄ αυτού:
Καμία ουσιαστική και αξιόπιστη λύση δεν προτείνεται στο 2ο Σενάριο (το οποίο μας υποδεικνύεται ως το προκρινόμενο) για την επίλυση του προβλήματος της Παλαιοπαναγιάς, παρά μόνο η διαπίστωση ότι χρήζει άμεσης οριοθέτησης και πολεοδόμησης για λόγους ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.
Με ποιο χρονοδιάγραμμα; Με ποια χρηματοδότηση; Με ποιον σχεδιασμό; Απο ποιον φορέα; Να αναμένουμε το 2ο Στάδιο του ΤΠΣ σε καθεστώς ομηρίας και έως τότε να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας σε Ανώτερη Δύναμη για την αποφυγή καταστροφικού γεγονότος.
Υπό αυτές τις συνθήκες, τουλάχιστον για την περίπτωση της Παλαιοπαναγιάς, ο στόχος της κοινωνικής συναίνεσης που θέτει η επιστημονική ομάδα εκπόνησης του ΤΠΣ δυστυχώς είναι δύσκολο να επιτευχθεί.