ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΣΚΥΡΟΥ

Δημοτικές Ενότητες: ΔΕ ΣΚΥΡΟΥ

Γραφικό Νησιωτικής Περιοχής
ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΣΚΥΡΟΥ
ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΚΥΡΟΥ

ΑΠΟΨΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΣΚΥΡΟΥ
για την Α ΦΑΣΗ
της ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

Η τοπική κοινωνία και ο Δήμος μέσα από συζητήσεις με την μελετητική ομάδα έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις και τους προβληματισμούς για την κατεύθυνση της προτιμητέας πρότασης στο πλαίσιο της Α φάσης της Μελέτης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΤΠΣ Σκύρου.
Έχουν ήδη εκφραστεί οι προβληματισμοί ότι η τυχόν υιοθέτηση του «ηπίου» σεναρίου (κατά την μελέτη) θα διαταράξει σοβαρά την ισορροπία του νησιού καθιστώντας το ορυχείο για τις μεγάλες χρηματοροές κυρίως στον τομέα του τουρισμού (και όχι μόνο) από μεγάλες εξειδικευμένες εταιρείες διακίνησης και διαχείρισης τουριστικών ροών. Υπάρχει λοιπόν ο κίνδυνος μέσα από το ΤΠΣ να κυριαρχηθεί το νησί από τις εταιρείες αυτές εξαφανίζοντας τα εισοδήματα των Σκυριανών, υποθηκεύοντας και τις περιουσίες τους με την αλλαγή της φυσιογνωμίας του νησιού. Φτάνει να κοιτάξουμε τί συμβαίνει μεσοπρόθεσμα με τα ιδιοκτησιακά σε άλλα νησιά με φαινόμενα αποκλεισμού των ντόπιων από τους πόρους του τόπου τους.

Στον χωροταξικό οπλοστάσιο του νησιού υπάρχει ένα σοβαρό ΣΧΟΟΑΠ, και έχουν επίσης εκπονηθεί σοβαρές μελέτες LIFE. Ιδιαίτερα το ΣΧΟΟΑΠ παρά τα επιμέρους λάθη του και την ανάγκη βελτίωσής του, είναι σε πολύ καλή κατεύθυνση και συμβάλλει στην ισορροπία που έχει μέχρι σήμερα το νησί ανάμεσα στους διαφορετικούς τομείς της οικονομίας του, μέσα από πολυαπασχόληση, αξιοπρεπή ιδιοκτησία κάποιων στοιχειωδών μέσων επιβίωσης δλδ κατοικίας και επαγγέλματος. Στην δραματική περίοδο της κρίσης το νησί άντεξε εξαιτίας του μοντέλου της οικονομίας του και της χωρικής διάρθρωσής του.
Το νησί είναι ίσως το τελευταίο που υπερηφανεύεται για το πλοίο λαικής βάσης που έγινε με κόπους και αγώνες για να εξασφαλίσει την επιβίωσή των ανθρώπων του. Το νησί, ακόμη, έχει παλέψει επιτυχώς ενάντια σε τεράστιο αιολικό πάρκο που σχεδιαζόταν στο νότιο τμήμα του, το μεγάλο βοσκοτόπι του και σημαντικό τόπο μελισσοπαραγωγής, αλλά και τεράστιο ενδιαίτημα προστατευόμενων πτηνών, φυτών, ζώων (πχ μαυροπετρίτης, σκυριανό αλογάκι κα).

Αντί, λοιπόν, να μικρομετασχηματιστεί, να εμπλουτιστεί να διορθωθεί όπου έχουν εμφιλοχωρήσει σφάλματα, το ΣΧΟΟΑΠ, που έχει δοκιμαστεί και το οποίο έχει προκύψει με συμμετοχή, διαβουλεύσεις και κόπους, έρχεται ένα βίαιο πρόγραμμα υπό μορφή ΤΠΣ. Η μελέτη απαξιώνει το ΣΧΟΑΠ με αβάσιμα στοιχεία δήθεν ότι θα υποβαθμίσει το νησί αν συνεχίσει να ισχύει, έτσι ώστε να αναγκαστούμε οι Σκυριανοί να δεχθούμε το "μεσαίο" σενάριο το οποίο είναι σχεδόν ίδιο με το "δυναμικό" σενάριο, το οποίο με την σειρά του κρίνεται εν πολλοίς προβληματικό περιβαλλοντικά (δλδ περιβαλλοντοκτόνο από τον επίσημο όρο ecocide) από τους ίδιους τους μελετητές.

Εδώ να σημειωθεί ότι τα ΤΠΣ (Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια) γίνονται Προεδρικά Διατάγματα και δεν μπορούν να προσβληθούν σε δεύτερο χρόνο από την τοπική κοινωνία στο ΣτΕ (Συμβούλιο της Επικρατείας).
Επομένως είναι πολύ σημαντικό να εγκριθεί ένα ΤΠΣ που θα διατηρεί και θα βελτιώνει την ισορροπία του νησιού θα αναζωογονεί όλους τους τομείς της δραστηριότητας και θα ικανοποιεί την σκυριανή κοινωνία.

Τα σενάρια «ήπιο» και δυναμικό τα απορρίπτουμε για τους παρακάτω λογούς:

1) Το νησί κρίνεται από την μελέτη του ΤΠΣ υπανάπτυκτο γιατί δεν έχει πλήρως τουριστικοποιηθεί σε όλη του την έκταση, γεγονός που στην πραγματικότητα αποτελεί ένα υπέροχο συγκριτικό πλεονέκτημα που πληθώρα ανεξάρτητων (και όχι χρηματοδοτουμένων διαφημιστικών) δημοσιευμάτων τονίζουν δημιουργώντας έτσι ένα ποιοτικό ρεύμα τουρισμού – επισκεψιμότητας στο νησί. Σημειώνεται ότι όλες οι κλίνες (τουριστικές, παραθεριστικές, βραχυχρόνιας μίσθωσης και κατοικίας )που υπάρχουν κατά την περίοδο αιχμής είναι κατειλημμένες. Το νησί δεν μπορεί να κριθεί σε καμία περίπτωση υποανάπτυκτο.
Χωροθετούνται λοιπόν, στο πλαίσιο των σεναρίων «ήπιο» και δυναμικό στα υπέροχα "υπανάπτυκτα" μέρη που έχουν μείνει σχεδόν ανέγγιχτα, περιοχές για μεγάλες προφανώς τουριστικές εγκαταστάσεις που θα μπορούν να υποδεχθούν τουρίστες, συνταξιούχους, καθώς ψηφιακούς νομάδες με κατασκευή κατοικιών (χωρίς να διευκρινίζεται το πλήθος αυτών). Δομές κλειστές ουσιαστικά στην οικονομία και την κοινωνική ζωή του νησιού.
Μιλάμε για τους παραδείσους της Κυρά Παναγιάς, του Αγ. Φωκά, της Κολυμπάδας, της Ατσίτσας, του Πεύκου, της Καλαμίτσας, περιοχές μέσα στο δάσος και σε τοπία ιδιαίτερου κάλλους.(βλ. γαλάζια περιγράμματα, σκούρους πράσινους κύκλους). Δεν σχολιάζουμε την αβίωτη συνθήκη περιβαλλοντικών αδιεξόδων που δημιουργούν αυτά τα γιγαντιαία για το νησί τουριστικά συγκροτήματα με την κατασπατάληση πόρων όπως το νερό για πισίνες, τα απόβλητα, τη διατάραξη οικοσυστημάτων αλλά και τον εκτοπισμό των ντόπιων με το κλείσιμο των προσβάσεων σε παραλίες και περιφραγμένες περιοχές.
Τελειώνει λοιπόν ο τουρισμός, και η επισκεψιμότητα στο νησί που κυρίως γίνεται από επιλογή και πρωτοβουλία τουριστών και επισκεπτών. Το νησί επιλέγεται για αυτό που είναι, με τους αδόμητους χώρους τις παρθένες παραλίες, τα μονοπάτια στο δάσος κλπ. τους οικισμούς αλλά και τους σκυριανούς σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και κοινωνικής συνάφειας και συναναστροφής.

2) Κτηνοτροφία, η παραδοσιακή δραστηριότητα που έχει χτίσει την ταυτότητα του τόπου, τον υλικό πολιτισμό, τα ήθη και έθιμα, το φαγητό, είναι ευρέως διαδεδομένη δηλαδή βγάζουν τα προς το ζην πολλοί άνθρωποι και τα προϊόντα είναι προσιτά σε όλους. Μεγάλο μέρος του νησιού είναι βοσκότοπος ελεύθερης βόσκησης. Στο ΤΠΣ λοιπόν τελειώνει όλο αυτό. Μιλάει για περιορισμένη κτηνοτροφία, σε κτηνοτροφικές ζώνες (βλ. άρθρο 1 του ν. 4056/2012 (Α’ 52), περί ορισμών, προστίθενται περ. 10, 11 / οι οβάλ συμπαγές χρώμα λαχανί) και αποκοπή των ζώων από τη θάλασσα. Τί σημαίνει αυτό; Θα μείνουν μόνο εταιρείες, οι οποίες δεν είναι απαραίτητα Σκυριανές για τις οποίες θα κληθούν να δουλεύουν υπάλληλοι οι έως σήμερα κτηνοτρόφοι εφόσον έχουν εκτοπιστεί από τα βοσκοτόπια. Επιπροσθέτως, το ΤΠΣ μιλάει για ιδιωτικοποίηση των σφαγείων, στα οποία ο Δήμος έχει επενδύσει ώστε να υποστηρίξει την κτηνοτροφία στο νησί. Τί σημαίνει αυτό; Με ποια αρμοδιότητα η μελέτη του ΤΠΣ ιδιωτικοποιεί τα σφαγεία; O ιδιώτης λοιπόν θα αποφασίζει ποιος θα μείνει κτηνοτρόφος στο νησί;
Τα δε ζώα σε ληψυδρία κατεβαίνουν στον γιαλό για να δροσιστούν, αλλιώς πεθαίνουν. Η λέξη αιγιαλός βγαίνει από την Αίγα, την κατσίκα. Οι γιαλοί είναι σύνθετα οικισυστήματα και διαμορφώνονται από πλήθος ειδών και πρακτικών. Εποχιακά μπορεί να συμβαίνει μια συγκράτηση των ζώων σε απόσταση από τον γιαλό αλλά αυτό γίνεται ούτως ή άλλως όταν γεμίζουν με κόσμο οι παραλίες.

3) Κρουαζιέρα. Μπορεί να φανταστεί κανείς στη Σκύρο να κατεβαίνουν 1000 - 1500 επισκέπτες ανά κρουαζιερόπλοιο στο νησί οι οποίοι δε θα πιούνε ή φάνε τίποτα πάνω στο νησί γιατί τρώνε στο κρουαζιερόπλοιο; Τρελά σκηνικά που ζήσανε φέτος οι Σαντορινιοί και Μυκονιάτες τα θέλουμε στη Σκύρο; Η κρουαζιέρα θα χρησιμοποιήσει ένα νησί του μεγέθους της Σκύρου αποκλειστικά σαν ορυχείο. Μόνο θα χρησιμοποιεί – καταναλώνει τους πόρους της χωρίς να δίνει τίποτα.

4) Φυσικά είναι αδιανόητη οποιαδήποτε σκέψη ή πρόβλεψη για αξιοποίηση της θέσης της Σκύρου ως «σταυροδρόμι» θαλάσσιων μεταφορών, που αναπτύσσονται κατά μήκος πολλαπλών αξόνων διακίνησης επιβατών και εμπορευμάτων, οι οποίοι διατρέχουν το Αιγαίο πέλαγος από Βορρά προς Νότο και από Ανατολή προς τη Δύση. Το μέγεθος και η κλίμακα του νησιού προφανώς δεν συμβαδίζουν με τις τεράστιες απαιτούμενες θαλάσσιες και χερσαίες εγκαταστάσεις.

4) Όλες οι δραστηριότητες συγκεντροποιούνται με δημιουργία ζωνών π.χ Ζώνη επιχειρηματικού πάρκου αντί να δοθούν χρήσεις γης σε περιοχές που θα μπορούσαν να δεχθούν ανάλογες δραστηριότητες.

5) Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την εκτός σχεδίου δόμηση η οποία υπάρχει κίνδυνος να θεωρηθεί ότι απαγορεύεται από το ΤΠΣ αφού πουθενά δεν υπάρχει πρόβλεψη εκτός για τους οργανωμένους υποδοχείς διάφορων δραστηριοτήτων. Η προφορική εκτίμηση ότι η κυβέρνηση ούτως ή άλλως θα την καταργήσει ενόψει των αποφάσεων του ΣτΕ, δεν δικαιολογεί την απουσία κάθε σχετικής ρύθμισης.

Για όλους αυτούς τους λογούς και άλλους που η χρονική πίεση δεν επέτρεψε να διατυπωθούν ολοκληρωμένα

επιλέγουμε σενάριο μηδενικής λύσης

(όπως απαξιωτικά αναφέρεται στην μελέτη !!!) που βασίζεται στο ΣΧΟΟΑΠ ΦΕΚ ΑΑΠ7/23.1.2013 που η μελέτη καθόλου δεν μελέτησε όπως θα έπρεπε παρά μόνον απαξίωσε. Το ΣΧΟΟΑΠ θα πρέπει όπως ήδη έχουμε αναφέρει να βελτιωθεί,. Έτσι λοιπόν θα πρέπει να ενταχθούν οι προβλεπόμενες ζώνες προστασίας στο νότιο τμήμα που προβλέπονται από την μελέτη life, να αναφερθεί η μέγιστη δυναμικότητα πηγών ενέργειας ΑΠΕ στο ύψος των αναγκών του νησιού και αλλά σημεία που θα μπορέσουμε να προσθέσουμε στην συνέχεια της προόδου της μελέτης του ΤΠΣ αφού η χρονική πίεση δεν επιτρέπει.
Ο Δήμος Σκύρου θα παρακολουθήσει από πολύ κοντά όλη την πορεία της μελέτης οργανώνοντας διαρκή πραγματική δημόσια διαβούλευση γιατί το ΤΠΣ αφορά τις ζωές των Σκυριανών και είναι πρώτη προτεραιότητα για τον Δήμο.