Η Τοπική Κοινότητα Μηλιάς συγκροτείτε από την Κάτω Μηλιά, την Μεσαία Μηλιά, την Άνω Μηλιά και τις Καρυές. Τέσσερα χωριά τα οποία συνορεύουν με υπέροχο φυσικό κάλος. Βρίσκονται στην Ανατολική πλευρά των Πιερίων και αποτελούν ιδανικές βάσεις για πεζοπορίες στις δασωμένες πλαγιές ανάμεσα από ρέματα και ποταμούς. Πέρα από το φυσικό κάλος διαθέτουν πλούσια Ιστορία με πολιτιστική, θρησκευτική και εθνική παράδοση.
Άνω Μηλιά : Η Άνω Μηλιά σε υψόμετρο περίπου 1.000 μέτρων είναι κυριολεκτικά θαμμένη στη φύση. Ένα χωριό με ιστορία αρκετών χρόνων. Ιδρύθηκε μετά το 1385μ.χ χρόνο κατάκτησης της Πιερίας από τους Οθωμανούς Τούρκους και πολύ πριν το 1530 μ.χ. Από το κέντρο του χωριού περνά το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4, και η ευρύτερη περιοχή μάλιστα είναι ενταγμένη στο Δίκτυο «Natura 2000». Η Μηλιά Ολύμπου όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και ο ιστορικός του αγώνα κατά των Τούρκων Νικόλαος Κασομούλης στα Στρατιωτικά του Ενθυμήματα ήταν η μητρόπολη των δύο χωριών Κάτω και Μεσαίας Μηλιάς. Εκεί έζησαν και έδρασαν η περίδοξη κλεφταρματολικη οικογένεια των Λαζαίων για περισσότερο από 150 χρόνια. Αψευδής μάρτυρας της δράσης του απέμεινε ο Πύργος τους στο επάνω μέρος του χωριού. Ο ιερός ναός της Αγίας Παρασκευής κτίστηκε κατά πάσα πιθανότητα στα τέλη του 17ουαιώνα και στις αρχές του 18ου την εποχή που έκαναν την εμφάνιση της στην περιοχή η περίδοξη κλεφταρματολική οικογένεια των Λαζαίων. Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός επισκέφθηκε το χωριό για να κηρύξει τον λόγο του θεού, μάλιστα, κάρφωσε και έναν σιδερένιο σταυρό σε ένα δέντρο, ο οποίος σώζεται ακόμα και σήμερα, ενώ οι κάτοικοι έχουν χτίσει στο σημείο ένα μικρό εκκλησάκι στην μνήμη του Αγίου. Από εκεί, μπορείτε να δείτε σχεδόν όλη την Πιερία να απλώνεται μπροστά σας.
Κάτω Μηλιά: Βρίσκεται κτισμένη σε υψόμετρο 190 μέτρων και απετέλεσε, από το 1999 μέχρι το 2010, την έδρα του Δήμου Πέτρας . Το χωριό βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ποτάμια, το Μαυρονέρι και τον Γκορτσόλακα, και είναι κτισμένο στους πρόποδες των Πιερίων , απέχοντας 15 χιλιόμετρα από τη Γραφική Άνω Μηλιά και 25 χιλιόμετρα από το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου. Εδώ και αρκετές δεκαετίες έχει αναπτυχθεί σημαντική πολιτιστική δραστηριότητα με μπροστάρη τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κάτω Μηλιάς "Οι Λαζαίοι". Επιπρόσθετα στο Παλαιό Δημοτικό Σχολείο της Κάτω Μηλιάς όπου στεγάζεται ο Πολιτιστικός Σύλλογος , συστεγάζεται και η πλούσια Λαογραφική Συλλογή του Συλλόγου η οποία είναι πόλος έλξης πολλών σχολείων του νομού άλλα και των γύρω νομών . Στην περιοχή βορειοανατολικά της Κάτω Μηλιάς, έχουν βρεθεί σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα (θέση Βροντισμένη), ανάμεσα στα οποία και μιας αρχαιότατης ρωμαϊκής πόλης (πιθανόν της Πουδαίας, σύμφωνα με το Χάμοντ). Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τρίκλιτη βασιλική του 5ου αιώνα.
Μεσαία Μηλιά : Η ιστορία του ταυτίζεται με την ιστορία της Κάτω Μηλιάς καθώς έπειτα από την καταστροφή της Μηλιάς από τους Τούρκους, οι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν σε χαμηλότερα μέρη, το 19ο αιώνα, στην περιοχή Μπάρα, ιδρύοντας τη Μεσαία Μηλιά. Ο Ιερός ναός Αγίου Γεωργίου κτίστηκε το 1898 από τους κατοίκους των τεσσάρων τότε συνοικισμών Καλύβες Μπάρα , Λάκκες και Τζηκάδικα μεσα σε ένα έξοχο κατάφυτο από δέντρα τοπίο. Αγιονέρι πηγάζει κάτω από το Άγιο Βήμα και καταλήγει σε μια καλοχτισμένη πέτρινη βρύση.
Καρυές: Οι Καρυές φαίνονται να υφίστανται από το 17ο αιώνα και στη θέση Άγιος Αντώνιος ιδρύθηκε μοναστήρι, όπως μπορεί κανείς να συμπεράνει από την κεραμική που βρέθηκε στα ερείπιά του. Από τις Καρυές στα ανατολικά ως τη θάλασσα άρχιζαν τα όρια του αρχαίου Δίου. Στο μέσο της διαδρομής Πέτρας- Καρυές βρίσκονται χωράφια, όπου έχουν βρεθεί πήλινα αντικείμενα με παραστάσεις όπως και νομίσματα με το όνομα και με την κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Η Περιοχή της ΝΔ Πιερίας και κυρίως ο πρώην Δήμος Πέτρας είναι αποκλειστικά γεωργοκτηνοτροφική Περιοχή χωρίς σημαντικά έργα υποδομής με ελάχιστο δευτερογενή και μηδενικό τριτογενή τομέα που βαίνει σε συρρίκνωση και ερημοποίηση των ορεινών χωριών.
Συμφωνούμε απόλυτα με την πρόταση του Λίκνου των Μουσών για την ίδρυση θεματικού πάρκου λόγου τέχνης και επιστήμες στις Καρυές διότι εξασφαλίζει ανάπτυξη του πολιτιστικού και θρησκευτικού τουρισμού, λόγω της πλούσιας πολιτιστικής και θρησκευτικής παράδοσης του τόπου ενώ παράλληλα εξασφαλίζει και την ανάπτυξη των όμορων χωριών Μηλιά , Βρία Ρητίνη Ελατοχώρι Φωτεινά κ.τ.λ) διατηρώντας την ταυτότητα του τόπου με σεβασμό προς το περιβάλλον.
Παράλληλα μπορεί να εξεταστεί η αναβάθμιση – δημιουργία ποδηλατόδρομου και οδική διασύνδεση μεταξύ των χωριών της Τοπικής Κοινότητας Μηλιάς (Καρυές, Μεσαία Μηλιά , Άνω Μηλιά) καθώς και των γειτονικών κοινοτήτων (Καρυές , Μεσαία -Μηλιά, Βρία, Ρητίνη, Ελατοχώρι , Ράχη - Λόφο, Φωτεινά ) προσφέροντας έτσι στους φυσιολάτρες – αθλητές μια διαδρομή φυσικού κάλους στα Πιέρια όρη περνώντας μέσα από ιστορικά μνημεία με θέα τον Όλυμπο.
Κρίνεται αναγκαία η ανακατασκευή- βελτίωση του βασικού οδικού άξονα, την 13η Εθνική οδό Κατερίνης Ελασσόνας .
Ο δρόμος αυτός ενώνει την ΝΔ Πιερία με την Θεσσαλία αλλά παράλληλα εξυπηρετεί και 12 χωριά της Πιερίας. Η γρήγορη και ασφαλή μετακίνηση στο κέντρο της πόλης θα επιφέρει και προσέλκυση εκ νέου κατοίκων στα χωρία.
Και τέλος στηρίζουμε την χάραξη νέου οδικού άξονα που θα συνενώνει την Εγνατία Οδό ,την13η ΕΟ και ΠΑΘΕ μέσω Ελατοχωρίου με κατάληξη στην περιοχή Λιτοχώρου. Αυτό το σημαντικό έργο θα δημιουργήσει νέες συνθήκες βελτίωσης και ανάπτυξης στην Πιερία.
Εκ μέρους του Δ.Σ Τοπικής Κοινότητας Μηλιάς
Αγγελάκη Γεωργία Δ.Σ Τοπικής Κοινότητας Μηλιάς.