ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

Δημοτικές Ενότητες: ΔΕ ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ,ΔΕ ΑΝΟΙΞΕΩΣ,ΔΕ ΔΙΟΝΥΣΟΥ,ΔΕ ΔΡΟΣΙΑΣ,ΔΕ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ,ΔΕ ΡΟΔΟΠΟΛΕΩΣ,ΔΕ ΣΤΑΜΑΤΑΣ

Γραφικό Πόλης Αθηνών
ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ
Οριοθέτηση οικισμού υφιστάμενου προ του 1923 (Σπάτα-Σταμάτα-Παλαιά Σταμάτα) και Πολεοδόμηση

Οριοθέτηση Οικισμού «ΣΠΑΤΑ-ΣΤΑΜΑΤΑ-ΠΑΛΑΙΑΣΤΑΜΑΤΑ»
Σχόλιο Κατερίνας Μπαλατσού, αντιπροέδρου Πολιτιστικού Συλλόγου Σταμάτας του Δήμου Διονύσου.

Ο εν λόγω Οικισμός αποδεδειγμένα και με πάσα βεβαιότητα, βάσει επίσημων στοιχείων και διοικητικών πράξεων, προϋφίσταται του 1923 (είναι από τους αρχαιότερους, προϋπάρχει του 1883!). Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Διονύσου εγκρίθηκε η οριοθέτησή του το 2012 ως οικισμού προϋφιστάμενου του 1923. Εν τούτοις, από το 2012 έως το Δεκέμβριο του 2020, με ολιγωρία της Τοπικής και Κεντρικής Διοίκησης και παρόλες τις άοκνες προσπάθειες του συλλόγου μας, δεν προχώρησε η διαδικασία οριοθέτησης του Οικισμού.
Το 2020 και στη διαβούλευση του Σ/Ν «Εκσυγχρονισμός της χωροταξικής και πολεοδομικής Νομοθεσίας» του ΥΠΕΝ διαπιστώσαμε ότι στο άρθρο 12 αναφέρεται ότι: «για τον προσδιορισμό των ορίων των οικισμών που προϋπάρχουν του 1923 και δεν έχουν οριοθετηθεί, καθώς και οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων, εφαρμόζονται τα κριτήρια και η διαδικασία που ορίζονται στα άρθρα 81-84 του Κώδικα Βασικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας (ΦΕΚ 580 Δ’/1999)».
Πλην όμως διαπιστώσαμε ότι τα άρθρα 81-84 είναι ενταγμένα στο Π.Δ. 24.4/13.5.1985 και αφορούν οικισμούς μεταγενέστερους του 1923. Εντοπίσαμε επίσης ότι στον εν λόγω Κώδικα, τα άρθρα 100 και 101 είναι εκείνα που αφορούν στον τρόπο και τη διαδικασία καθορισμού των ορίων οικισμών προϋφισμάμενων του 1923 με συγκεκριμένες διατάξεις του Π.Δ. - 2/13.3.1981. Ενημερώσαμε άμεσα την πολιτική ηγεσία, τον Δήμαρχο Διονύσου και Βουλευτές για το ασύμβατο του Άρθρου 12 με την υπάρχουσα νομοθεσία, καθώς και με την πλέον πρόσφατη απόφαση 1268/2019 της ολομέλειας του ΣτΕ που αποφαίνεται ότι : «Η οριοθπέτηση των οικισμών δεν πρέπει να γίνεται με ενιαία διαδικασία για όλες τις περιπτώσεις, αλλά κατά κατηγορία οικισμού με διαφορετικές διατάξεις, κριτήρια και Π.Δ. Δηλαδή οικισμοί πριν το 1923 (για τους οποίους εφαρμόζεται το Π.Δ. – 2/13.3.1981), οικισμοί μετά το 1923 μέχρι το 1983, οικισμοί μετά το 1983». Παρόλα αυτά, οι παρεμβάσεις μας δεν ελήφθησαν υπόψη και ψηφίστηκε ο ν. 4759/2020 με την αρχική διατύπωση του άρθρου 12 Περί Οριοθέτησης Οικισμών. Ο νομοθέτης στη συνέχεια, μετά από 2 χρόνια, αντικατέστησε το μη σύννομο άρθρο 12 του ν. 4759/2020 με το άρθρο 85 του ν. 4915/2022 (ΦΕΚ 63 Α'/2022) για οριοθετήσεις Οικισμών προϋφιστάμενων του 1923.
Είναι γνωστό ότι λάθη και παραλήψεις και ενδεχομένως σκοπιμότητες έχουν δημιουργήσει μια στρεβλή κατάσταση στο μακροχρόνιο οικιστικό πρόβλημα του Δήμου Διονύσου και η επίλυσή του απαιτεί δυνατούς λύτες. Με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 85 και δεδομένων των διαφοροποιήσεων που υπάρχουν στην κατάσταση οριοθέτησης των Οικισμών του Δήμου, δίνεται η δυνατότητα οριοθέτησης του Οικισμού «ΣΠΑΤΑ-ΣΤΑΜΑΤΑ-ΠΑΛΑΙΑΣΤΑΜΑΤΑ» με εκπόνηση Αυτοτελούς Μελέτης με Αυτοτελές Π.Δ., δηλαδή να προηγηθεί η Οριοθέτηση του Οικισμού και με ξεκαθαρισμένη/ έτοιμη την υπάρχουσα κατάσταση, να γίνει στη συνέχεια η Πολεοδομική Μελέτη στα πλαίσια του Τ.Π.Σ.
Ο σύλλογός μας έχει επανειλημμένως ζητήσει από τους αρμόδιους φορείς (ΥΠΕΝ, Δήμο Διονύσου) να προηγηθεί η Οριοθέτηση, όπως έχει γίνει και με τους όμορους προ του 1923 Οικισμούς Αγ. Στεφάνου και Ανοίξεως, δυνάμει της Αρχής της «ίση μεταχείρηση» και «ισοτιμίας». Το αυτό επισημάναμε και στην επικεφαλής της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει τη μελέτη/εκπόνηση του Τ.Π.Σ. Δήμου Δινύσου, κυρία Αικατερίνη Γεωργούλα.
Ενημερώσαμε επίσης την κυρία Γεωργούλα για ένα ακόμα θέμα, που δεν είναι ευρέως γνωστό, και που ταλανίζει ιδιοκτησίες που ευρίσκονται σε οικισμούς που προϋφίστανται του 1923 και που «εν μια νυκτί» εντάχθηκαν στην Α’ Ζώνη προστασίας του όρους Πεντελη (το από 26.8.1988 Π.Δ. ΦΕΚ 755 Δ’) και αφορά ιδιοκτησίες σε Σταμάτα, Πευκόφυτο και Ραπεντώσα.
Το εν λόγω Π.Δ. έχει πολλές αστοχίες («πλάνη περί τα πράγματα») που δημιούργησαν οξύ κοινωνικό πρόβλημα σε βάρος των κατοίκων εκείνων που είδαν την αξία της ιδιοκτησίας τους να εξανεμίζεται. Αποτέλεσμα, ο νομοθέτης άμεσα τον επόμενο χρόνο (1989), προέβη με το Π.Δ. της 25.4/8.5.1989 (ΦΕΚ 253Δ’) σε τροποποίηση του «Πεντελικού» και συγκεκριμένα αντικαθιστάται το άρθρο 4 ως εξής: «Για τους προϋφιστάμενους του 1923 οικισμούς, τα όρια των οποίων καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του από 2.3.1981 (Δ’ 138) Π.Δ/τος και βρίσκονται εντός των ζωνών προστασίας του όρους Πεντέλης, καθοριζεται ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων σαράντα τοις εκατό (40%) της επιφανείας τους και μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων αυτών επτά και μισό μέτρα (7,5 μ.) συμπεριλαμβανομένου και του ύψους της στέγης».
Έπειτα από τα παραπάνω και δεδομένου ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει πλήρη γνώση και εμπειρία, παρακαλούμε θερμά για την άμεση επίλυση του Οικιστικού προβλήματος του Δήμου Δινύσου, με γνώμονα την Αρχή της «ίσης μεταχείρησης» και της προστασίας της ιδιοκτησίας, όπως ορίζει το Σύνταγμά μας, ώστε να λήξει η ανασφάλεια και η χρόνια ομηρία στην οποία επί δεκαετίες βρίσκονται οι ιδιοκτησίες μας, να ολοκληρωθούν οι οριοθετήσεις των Οικισμών το ταχύτερο δυνατόν και στη συνέχεια να προχωρήσει η Πολεοδομική Μελέτη στο πλαίσιο του Τ.Π.Σ.
Τέλος, όντας όλοι συγκλονιμένοι από την τραγωδία της πυρκαγιάς που ξεκίνησε από το Βαρνάβα και κατέκαψε χιλιάδες στέμματα δάσους (το οξυγόνο μας) μπαίνοντας και σε οικισμούς, αγωνιούμε γιατί όλες οι παραπάνω ενέργειες οριοθέτησης έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια, ώστε να οργανωθούν Πολεοδομικά οι Οικισμοί και να υφίσταται οδικό δίκτυο κατάλληλο για τη διέλευση οχημάτων πυροσβεστικών, εκχιονιστικών, νοσοκομειακών κ.λπ. για την αρωγή και βοήθεια των κατοίκων.
Εκπέμπουμε S.O.S. γιατί η κλιματική αλλαγή είναι ΕΔΩ, υπάρχει αύξηση της συχνότητας ακραίων καιρικών φαινομένων που δύσκολα αντιμετωπίζονται και που νικητής τελικά προκύπτει να είναι «ο στρατηγός Άνεμος».