Στην Ύδρα εκτός από τον προϋφιστάμενο οικισμό του 1923 Ύδρας και τον προϋφιστάμενο οικισμό του 1923 Βλυχού , υφίσταται οικίες διάσπαρτες σε ολόκληρο το νησί.
Η κατασκευή των οικιών αυτών , οι οποίες είναι επι το πλείστων κατασκευασμένες πριν το 1955 εξυπηρετούσαν τις ανάγκες διαβίωσης και εργασίας των κατοίκων. (πρωτογενής τομέας)
Ουσιαστικά η δόμηση στην Ύδρα είναι χωρισμένη σε πέντε διαφορετικά τμήματα , εξίσου σημαντικά και από ιστορικής απόψεως .
Τμήμα 1
Δόμηση οικισμού Ύδρας , οικισμός προϋφιστάμενος του 1923, ενεργός οικισμός με συνεχείς δομημένες διαμορφώσεις.
Τμήμα 2
Οικισμός Βλυχού Ύδρας, οικισμός προϋφιστάμενος του 1923, ενεργός οικισμός, οριοθετημένος .
Τμήμα 3
Παραθαλάσιες κατοικίες, κτίρια ιστορικού ενδιαφέροντος , κτίρια κατασκευασμένα για εξυπηρέτηση πολιτών σε συναφή επαγγέλματα που σχετίζονται με την θάλασσα, ( ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη επαναστατικού αγώνα στο Μανδράκι (νύν ξενοδοχειακή μονάδα και όμορα αγροτεμάχια με ερείπια κτισμάτων) , οικία Καπουδάν Πασα στον Παλαμιδά μονάδα και όμορα αγροτεμάχια με ερείπια κτισμάτων , επεξεργασία σφουγγαριών Μώλος (πρώην οικία Χαραμή).
Τμήμα 4
Οικισμός επισκοπής , αποτελούμενος από 6 Ιερούς Ναούς και οικιών – ερειπίων οικιών τα οποία προσδιορίζουν άτυπη οριοθέτηση μεταξύ τεσσάρων υψωμάτων , αποτελώντας το νοτιοανατολικό φρούριο του νησιού.
Τμήμα 5
Οικίες ή ερείπια παλαιών οικιών με ιστορικό ενδιαφέρον αλλά και πολιτιστικό διότι πρόκειται είτε για οικίες που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες στέγασης προσωπικού των πλοιοκτητών του ναυτικού αγώνα ( πρώην οικία Κουντουρίωτη, νότια της περιοχής του μικρού Καμινιού , πρώην οικία Μπρούσκου στην ευρύτερη περιοχή του Β νεκροταφείου .
Συγκεκριμένα στην πρώην οικία Μπρούσκου εντοπίζονται σωζόμενα ερείπια οικιών και παραρτημάτων αυτών , διακρίνονται τα εξής ερείπια :
1. Ερείπια παλαιάς οικίας με υπόγεια στέρνα εμβαδού περίπου 145 τ.μ.
2. Ερείπια παλαιού Ιερού Ναού περίπου 65 τ.μ.
3. Ερείπια παλαιάς οικίας με υπόγεια στέρνα εμβαδού περίπου 150 τ.μ. (εντός του β νεκροταφείου)
4. Ερείπια παλαιάς οικίας με υπόγεια στέρνα εμβαδού περίπου 200 τ.μ.
5. Ερείπια παραρτημάτων οικίας εμβαδού περίπου 15 τ.μ.
Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι στην περιοχή του Β νεκροταφείου υφίσταται μικρός οικισμός , για τον οποίο πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη αποκατάστασης τους, πρόκειται για μνημειακού χαρακτήρα κτίσματα , κατασκευής σίγουρα πριν το 1830 με ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον.
Η θέση των κτισμάτων αυτών είναι σε ύψωμα και σε απόσταση από τις ακτές μικρό Καμίνι και Βλυχός περίπου 600 μέτρα εκατέρωθεν . Η θέση που είχε επιλεχθεί τότε μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί ,δεν ήταν εύκολη η πρόσβαση των πειρατών αλλά θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι αποτελούσε και κρησφύγετο σε περίπτωση κατάληψης του λιμανιού της Ύδρας κατά την περίοδο της επανάστασης του 1821.
Διάσπαρτες οικίες αλλά και ερείπια παρατηρούνται στην περιοχή Κλιμάκι , στον Παλαμιδά, στον Μώλο , στο Ζώγερι , στην Ζούρβα , Βλυχός (εκτός οικισμού), οι οποίες διακρίνονται στην υπ’ αριθμόν 0509086 αεροφωτογραφία της ΓΥΣ με λήψη το 1945, οι οποίες εξυπηρετούσαν και εξυπηρετούν ακόμα και σήμερα τις ανάγκες του πρωτογενή τομέα, η χρήση τους τεκμαίρεται από την ύπαρξη 40 αλωνιών .Θα πρέπει να προβλεφθεί ειδικό καθεστώς αποκατάστασης αλλά και προσθηκών για τις συγκεκριμένες οικίες, διότι από το μέγεθος των οικιών αυτών ίσως προκύψει η ανάγκη δημιουργίας λουτρού ή αποθηκευτικού χώρου (προσθήκη).