Μελέτησα όλα τα αναρτημένα στοιχεία της Μελέτης (συνοπτικά στοιχεία αλλά & πλήρες Τεύχος), τα σχόλια της διαδικασίας που προηγήθηκε όπως αναρτήθηκαν από τη δημοτική αρχή, καθώς & τα μέχρι στιγμής σχόλια της τρέχουσας (χρονικά ασφυκτικής) διαβούλευσης.
Οι απόψεις μου πηγάζουν από την επαγγελματική μου εμπειρία δεκαετιών ως αρχιτέκτονα πολεοδόμου, καθώς & από τη γνώση του τόπου από τη σκοπιά του κατά διαστήματα επανερχόμενου επισκέπτη-παρατηρητή.
Εκτιμώ ότι το Σενάριο Α και μόνο αυτό μπορεί να δώσει απαντήσεις στα μείζονα προβλήματα.
Η σημερινή πλήρης εξάρτηση του τόπου από τον τουρισμό, χωρίς καμμία άλλη παράλληλη παραγωγική δραστηριότητα, τον εκθέτει σε εξωγενείς & απρόβλεπτους κινδύνους οικονομικής καθίζησης. Η εμπειρία του COVID'19 είναι χαρακτηριστική, όπως & η εμπειρία συρρίκνωσης κατά καιρούς του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα, λόγω οικονομικών κρίσεων ή συρράξεων στον ευρωπαϊκό χώρο.
Η ανάπτυξη όμως παράλληλων παραγωγικών δραστηριοτήτων προϋποθέτει κατ΄αρχήν ουσιαστική διεύρυνση του οργανωμένου χώρου κατοίκησης, όχι μόνο στην παραλιακή ζώνη, αλλά & στην ενδοχώρα. Η προσεκτική οριοθέτηση όλων των - ερειπωμένων σήμερα - ιστορικών οικιστικών πυρήνων είναι κρίσιμη παράμετρος για την παραγωγική αξιοποίηση του γύρω αγροτικού χώρου & την εγκατάσταση νέων μόνιμων κατοίκων.
Η αναβίωση των οικισμών της ενδοχώρας αποτελεί ακόμη προϋπόθεση για την απαγόρευση της εκτός ορίων δόμησης η οποία καταστρέφει το μοναδικό τοπίο των μικρών νησιών, καθώς επίσης και για τον αποτελεσματικό έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης.
Σημειώνω ότι λόγω της εγκατάλειψης αυτών των ιστορικών οικιστικών πυρήνων, ο ήδη κυρωμένος Δασικός Χάρτης εμφανίζει τμήματά τους ως Δάσος, η Επισκοπή εμφανίζεται ως Δάσος εξ ολοκλήρου.
Η Ειδική Μελέτη Πολεοδόμησης της πόλης της Υδρας που προβλέπει το Σενάριο Α, είναι απολύτως αναγκαία για τους λόγους που εκτίθενται στο Τεύχος της μελέτης. Επειδή δε πράγματι απαιτεί σημαντικό χρόνο συλλογής/ανάλυσης δεδομένων & τεκμηρίωσης των προτάσεων, σωστά κατά τη γνώμη μου προβλέπεται σαν πρώτο & άμεσο βήμα η οριοθέτηση του οικισμού & η βασική πολεοδομική του οργάνωση, με πολεοδομικές ενότητες, χρήσεις γης & ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΥΣ όρους δόμησης. Οι χρήσεις γης μέσα στην πόλη, με τη γενική έννοια του όρου, ήδη περιορίζονται από το υφιστάμενο καθεστώς προστασίας. Αυτό που χρειάζεται να οριστεί μαζί με την οριοθέτηση είναι η χρήση των ισογείων χώρων ανά πολεοδομική ενότητα, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που ανακύπτουν από την ανεξέλεγκτη αλλαγή της χρήσης τους σήμερα (βλ. σχόλια με αρ.12 & αρ.13 της προγενέστερης διαδικασίας διαβούλευσης, τα οποία έχει αναρτήσει ο Δήμος).
Η διασύνδεση των παραλιακών οικισμών & των οικιστικών πυρήνων της ενδοχώρας, εφ΄όσον αυτοί παραλάβουν κατοίκηση εργαζομένων στην παραλιακή ζώνη ή/και επαγγελματικές δραστηριότητες οικοτεχνίας, παραδοσιακής βιοτεχνίας κλπ, κατά την εκτίμησή μου δεν μπορεί να γίνεται αποκλειστικά από μονοπάτια, με τα ζώα. Αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να αναιρεθεί η απαγόρευση χρήσης ιδιωτικών αυτοκινήτων. Σημαίνει όμως ότι χρειάζεται να προβλεφθεί η χρήση μικρού μεγέθους δημοτικών λεωφορείων, ικανών να κινηθούν σε ΜΗ ασφαλτοστρωμένους δρόμους μικρού πλάτους. Τέτοιες λύσεις απαντούν ικανοποιητικά & στο πρόβλημα προσβασιμότητας των εμποδιζόμενων ατόμων - προφανώς όχι σε κάθε μεμονωμένο σημείο του τόπου.
Τέλος, κατά την άποψή μου, οι προβλέψεις του Σεναρίου Α για την προστασία του αγροτικού χώρου, για τη βελτίωση των αγροτικών υποδομών, για τη βελτίωση της διασυνδεσιμότητας με την έναντι αργολική γη, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του νησιού σε νερό, σε ενέργεια & στη διαχείριση των αποβλήτων, εξασφαλίζουν την αειφόρο ανάπτυξη του τόπου, πέρα και από τον χρονικό ορίζοντα της μελέτης