ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

Δημοτικές Ενότητες: ΔΕ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ,ΔΕ ΑΠΟΔΟΤΙΑΣ,ΔΕ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ,ΔΕ ΠΛΑΤΑΝΟΥ,ΔΕ ΠΥΛΛΗΝΗΣ,ΔΕ ΧΑΛΚΕΙΑΣ

Γραφικό Αποκεντρωμένης Περιοχής
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ- ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

1. Στους αναπτυξιακούς πόλους ανά ΔΕ προτείνονται τα εξής :
Δ.Ε Ναυπάκτου
Να περιέλθει στο δήμο το ακίνητο ΒΚ 280 για να αξιοποιηθεί ως χώρος για την εξυπηρέτηση δραστηριοτήτων της Μαρίνας, διασκέδαση, εστίαση, κλπ
Να περιέλθει στο δήμο το ακίνητο των 60 στρεμμάτων που είχε απαλλοτριωθεί για την κατασκευή της περιμετρικής με ενέργειες του δήμου Ναυπακτίας την περίοδο 2010-14 και έχει μεταγραφεί στα ακίνητα του δημοσίου. Μετά την πολεοδόμηση της Παλαιοπαναγιάς θα μπορούσε να αναπτυχθεί σ’ αυτό ένα μεγάλο πάρκο αναψυχής (όπως για παράδειγμα το πάρκο του δήμου Παπάγου) και να δημιουργηθούν διάφορες κοινωνικές υποδομές από τις οποίες πάσχει σοβαρά η πόλη.
Ο λόφος της δεξαμενής μπορεί να αξιοποιηθεί και πολιτιστικές δραστηριότητες.

2. ΔΕ Αντιρρίου
Εκτός από πόλος Εμπορίου και παραγωγικών δραστηριοτήτων να προστεθούν και Πολιτιστικές δραστηριοότητες )
Στις πολιτιστικές δραστηριότητες προτείνεται να προστεθούν:
Αποκατάσταση της πρώτης και δεύτερης τάφρου. Ήδη έχει ανατεθεί η μελέτη για την πρώτη τάφρο.
Για την βελτίωση της παραγωγής προτείνεται η δημιουργία μικρού φράγματος στη θέση κρέμαση ώστε να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας και να ποτίζονται οι καλλιέργειες από το Μολύκρειο μέχρι τη Ρίζα.

3. ΔΕ Χάλκειας
Να περιληφθεί και ο θρησκευτικός τουρισμός με την αξιοποίηση των ασκηταριών και των εγκλείστρων στη Βαράσοβα καθώς και του βυζαντινού ναού της Παναξιώτισσας.
Στην Δημοτική Ενότητα Χάλκειας έχει εκφραστεί έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για επενδύσεις του δευτερογενούς τομέα.
Προτείνεται να εξετασθεί η δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου στην περιοχή μετά την Άνω Βασιλική, παράλληλα της Ιόνιας Οδού σε περίκλειστη κοιλάδα που το Βορειοδυτικό της τμήμα συνορεύει με τον ποταμό Εύηνο και σήμερα είναι εγκατεστημένη μονάδα παραγωγής μπετού.

4. ΔΕ Πλατάνου
Η κοινότητα Πλατάνου θεωρείται από τα καλύτερα χωριά του Νομού με σημαντικές υποδομές και παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Πρέπει να αποτελέσει κομβικό σημείο για την ανάπτυξη της περιοχής μαζί με την κοινότητα Αραχώβης.


5. ΔΕ Πυλλήνης
Να εξετασθεί η δυνατότητα πεστροφοκαλλιέργειας στο πλούσιο και κατάλληλο υδάτινο δυναμικό της περιοχής ( από το οικισμό Περιβόλια που τροφοδοτεί τον Πόριαρι μέχρι τα διπόταμα (συμβολή Εύηνου και Κότσαλου)
Να εξετασθεί η δυνατότητα αξιοποίησης των Κάμπων Σίμου – Φαμίλας – Στρανώμης για καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών που θα συμβάλλουν στην καθετοποίηση της κτηνοτροφικής παραγωγής καθώς και για δενδροκαλλιέργειες.
Να περιληφθούν οι Κοινότητες Σίμου και Δορβιτσά, που διατηρούν ακόμα πέτρινα σπίτια με την χαρακτηριστική τοπική αρχιτεκτονική, στους οικισμούς με ιδιαίτερη παραδοσιακή αρχιτεκτονική
Πολιτιστικές εκδηλώσεις σχετικές με την τοπική παραγωγική δραστηριότητα όπως ο «Πυληνίων Ποιμενικός Βίος»
Τέλος
Προτείνεται να αξιολογηθεί η πρόταση για το χαρακτηρισμό των εδρών των τριών πρώην ορεινών δήμων (Άνω Χώρα, Πλάτανος, Σίμου) στους παραδοσιακούς οικισμούς. Οι μέχρι σήμερα επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί στην περιοχή μέσω του προγράμματος Leader έχουν διατηρήσει τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά και έχουν συμβάλλει στο να γίνει η ορεινή Ναυπακτίας ένας αξιόλογος χειμερινός τουριστικός προορισμός.
Μια τέτοια ενέργεια θα συμβάλλει στην παραπέρα ανάπτυξη της περιοχής διατηρώντας τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά και θα αποτελέσει μοντέλο και για τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής.

Να εξετασθεί η δυνατότητα χωροθέτησης και διαμόρφωσης σημείων για πολιτιστικές και περιβαλλοντικές δράσεις στο Ρου του Ευήνου (από τις πηγές μέχρι τις εκβολές του)