ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ

Δημοτικές Ενότητες: ΔΕ ΒΑΡΝΑΒΑ,ΔΕ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ,ΔΕ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ,ΔΕ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ

Γραφικό Πόλης Αθηνών
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΤΠΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ

Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Μαραθώνα, όπως παρουσιάστηκε και αρχικά αποτυπώνεται αποτελεί μελέτη ορόσημο και την ταυτότητα του Δήμου, όπως και την προοπτική του για τις επόμενες δεκαετίες, με ορίζοντα το 2039. Συνεπώς θα είναι αυτό που κληροδοτεί ο Δήμος Μαραθώνα στις επόμενες γενιές.
Στα προτεινόμενα σενάρια, δεν διακρίνεται ένα όραμα που να συνάδει και με τους τρείς πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης:
-Περιβάλλον
-Κοινωνία
-Οικονομία.
Αντί να υπάρχει ισόρροπη παρουσία των τριών πυλώνων, στις λύσεις 1,2,και 3, προωθούνται κατά κύριο λόγο επεμβάσεις παρωχημένης αναπτυξιακής λογικής που βασίζονται σε παλαιού τύπου αναπτυξιακό μοντέλο μέσω περισσότερης δόμησης και επέκτασης χρήσεων γης, δύο ιδιαίτερα σημαντικών ζητημάτων για την μη αναστρέψιμη διαμόρφωση του Δήμου.
Συνεπώς αυτές οι επεμβάσεις θέλουν ιδιαίτερη προσοχή.
Υπενθυμίζουμε ότι στο ΓΠΣ του 2000, η επικρατούσα λογική ήταν η αμιγής κατοικία, η οποία αυξάνει την συνολική αξία της περιοχής. Οι περιοχές με την υψηλότερη αξία στην Αττική έχουν αμιγή/αποκλειστική κατοικία με περιορισμένους θύλακες εμπορικών χρήσεων.
Στο προτεινόμενο από την Πολιτεία 3ο σενάριο, με έκπληξη βλέπουμε την πρόταση γενικής κατοικίας και Τουρισμού αναψυχής για όλη την παραλία Μαραθώνα, μέχρι το Σχοινιά. Αυτό είναι ένα μεγάλο άλμα προς τα πίσω, δεν συνάδει με την «ήπια τουριστική ανάπτυξη» που περιγράφει το ίδιο σχέδιο στη σελ. 15, καθώς κάθε έννοια διατήρησης των φυσικών και περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων της ευρείας παραλιακής ζώνης θα επιβαρυνθούν ανεπανόρθωτα από κάθε είδους δόμηση/κατασκευές και επιχειρηματική «αξιοποίηση», με αποτέλεσμα τον κορεσμό και την απαξίωση της. Υπενθυμίζουμε ότι στη γενική κατοικία επιτρέπονται όλες οι χρήσεις (καταστήματα εστίασης και αναψυχής, τουριστικά καταλύματα, μέχρι αποθήκες, βιοτεχνίες, πρατήρια καυσίμων, γραφεία, καζίνο και εγκαταστάσεις μέσων ΜΜΜ). Η γραμμική ανάπτυξη όλων αυτών των χρήσεων στην παραλιακή ζώνη θα καταστρέψει κάθε έννοια φυσικού πλεονεκτήματος που διαφοροποιεί το Μαραθώνα από περιοχές που καταστράφηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες.
Μην ξεχνάμε ότι ο Δήμος Μαραθώνα, πρέπει να αξιοποιήσει με σύγχρονο τρόπο το ισχυρότατο ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα του παγκοσμίως γνωστού Brand Name MARATHON, που χάρη στον Μαραθώνιο δρόμο είναι γνωστό σε όλη την Υφήλιο. Με αυτήν τη λογική, χρειάζεται απόλυτη προστασία, ανάδειξη και τολμηρός επανασχεδιασμός της κλασικής διαδρομής της Λεωφόρου Μαραθώνος που θα πρέπει στο μέλλον να αποτελεί πρότυπο διαδρομής και όχι έναν δρόμο κακοφωνίας και οπτικής υποβάθμισης με γραμμικές εμπορικές χρήσεις κάθε είδους (μαντράδικα, βουλκανιζατέρ, ταμπέλες, τσιμέντα).
Αυτές είναι οι παρεμβάσεις που χρειάζεται να γίνουν για το άλμα της περιοχής προς το μέλλον: ήπια δόμηση και ήπιες περιορισμένες χρήσεις με εστίαση στο περιβάλλον και τα πλεονεκτήματα που απλόχερα έχουν δοθεί από τη φύση και το ιστορικό παρελθόν της. Μόνο τότε θα είναι δυνατή η προσέλκυση υψηλού τουρισμού, η διαμόρφωση οικισμών υψηλής αξίας.