ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ

Δημοτικές Ενότητες: ΔΕ ΒΑΡΝΑΒΑ,ΔΕ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ,ΔΕ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ,ΔΕ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ

Γραφικό Πόλης Αθηνών
ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ
Πολεοδομικές και Αναπτυξιακές Προτάσεις για την Περιοχή Βρανά Μαραθώνα

Παρατηρήσεις και Προτάσεις για την Περιοχή Βρανά Μαραθώνα (Σενάριο 3)

Η περιοχή Βρανά του Δήμου Μαραθώνος, η οποία στο Σενάριο 3 της μελέτης χαρακτηρίζεται ως αγροτική, παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης τόσο από πολεοδομική όσο και από χωροταξική σκοπιά. Βάσει επιτόπιας εμπειρίας και δεδομένων, καταγράφονται τα εξής:

1. Αγροτική Παραγωγή και Τεχνολογική Εξέλιξη
Η περιοχή φιλοξενεί ενεργούς καλλιεργητές και ανθοπαραγωγούς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε μικρές, αλλά δυναμικές εκτάσεις, αξιοποιώντας σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας (π.χ. υδροπονικές καλλιέργειες, θερμοκήπια υψηλής τεχνολογίας). Είναι πλέον τεκμηριωμένο ότι μπορούν να επιτευχθούν σημαντικοί όγκοι παραγωγής ακόμη και σε εκτάσεις της τάξης των 4 στρεμμάτων.

Ως εκ τούτου, ζητείται η θεσμοθέτηση αρτιότητας στα 4 στρέμματα για τις αγροτικές περιοχές του δήμου Μαραθωνα,προκειμένου να στηριχθεί η βιωσιμότητα των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων και να ενισχυθεί ο τοπικός πρωτογενής τομέας, χωρίς να αποκλείονται παραγωγοί με περιορισμένο γεωργικό κεφάλαιο.

2. Ζώνη Προστασίας Πεντελικού Κάλλους – Πολεοδομικοί Περιορισμοί
Η ύπαρξη της Ζώνης Προστασίας Πεντελικού Κάλλους στην περιοχή παρεμποδίζει ουσιωδώς τη δυνατότητα ανάπτυξης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Οι παραγωγοί αδυνατούν να ανεγείρουν βασικές υποστηρικτικές εγκαταστάσεις, όπως αγροτικές αποθήκες, συσκευαστήρια και λοιπές υποδομές, που είναι αναγκαίες για τη σύγχρονη γεωργική παραγωγή.

Εξαιτίας αυτών των περιορισμών, δεν είναι δυνατή ούτε η ενσωμάτωση αγροτουριστικών δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην πολυλειτουργικότητα της υπαίθρου.

Ζητείται η επανεξέταση των ορίων της Ζώνης Πεντελικού Κάλλους, προκειμένου να διαμορφωθούν όροι και προϋποθέσεις που να επιτρέπουν την αρμονική συνύπαρξη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος με την τοπική αγροτική οικονομία.

3. Οδοποιία – Σύνδεση με Δήμο Διονύσου
Στην περιοχή διέρχεται ο χωμάτινος αγροτικός δρόμος «Φειδιππίδου Μαραθωνοδρόμου», ο οποίος παρουσιάζει σημαντικές δυνατότητες αναβάθμισης. Η ασφαλτόστρωση και πολεοδομική του ένταξη μπορεί να επιφέρει τα εξής οφέλη:

Συγκοινωνιακή αποσυμφόρηση των βασικών οδικών αξόνων (Λεωφόρος Διονύσου & Λίμνης Μαραθώνος).

Στρατηγική διασύνδεση των Δήμων Μαραθώνος και Διονύσου.

Ασφαλής οδός διαφυγής σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, εξυπηρετώντας τις περιοχές Βρανά και Σταμάτας, οι οποίες σήμερα δεν διαθέτουν εναλλακτική διαφυγή.

4. Πολιτιστικός και Τουριστικός Χαρακτήρας της Περιοχής
Η περιοχή φιλοξενεί δύο αρχαιολογικά μουσεία ιδιαίτερης σημασίας, που προσελκύουν επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενισχύοντας τον πολιτιστικό και τουριστικό χαρακτήρα της. Παρόλα αυτά, παραμένει ελλιπής η υποδομή που απαιτείται για τη βιώσιμη εξυπηρέτηση των τουριστικών ροών (συγκοινωνία, στάσεις, προσβάσεις, φωτισμός, πεζοδρομήσεις).

Προτείνεται η εκπόνηση ειδικής μελέτης, η οποία θα προβλέπει:

Συγκοινωνιακή σύνδεση των μουσειακών χώρων με τον αστικό ιστό.

Δημιουργία πεζοδρόμων και οργανωμένων διαδρομών επισκεπτών.

Προβολή της περιοχής ως πολιτιστικού και οικοτουριστικού προορισμού.