Καλησπέρα σας. Στην παρουσίαση που παρακολουθήσαμε, τονίστηκε πολλές φορές από τους μελετητές πως υπάρχει συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο και σαφείς κατευθυντήριες οδηγίες στα οποία βασίστηκαν οι τρεις εναλλακτικές προτάσεις. Συνεπώς, το κύριο θέμα είναι το ίδιο το πλαίσιο και τι αυτό ορίζει. Ως ανάπτυξη, και μάλιστα βιώσιμη, ορίζεται η αύξηση των επενδύσεων, των κατασκευών, των εγκαταστάσεων ΑΠΕ κτλ, με κύριο, εν τέλη, σκοπό την αύξηση των εισοδημάτων και των κερδών ιδιωτών ή/και επιχειρήσεων. Προφανώς και είναι σημαντική η οικονομική ευμάρεια των κατοίκων κάθε τόπου, αλλά δεν είναι ο μοναδικός δείκτης ανάπτυξής του.
Η ύπαρξη λειτουργικών και αξιόπιστων δομών υγείας και εκπαίδευσης, υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτρισμού, η εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες, η αυτάρκεια σε προϊόντα είναι κάποια από τα βασικά στοιχεία που δείχνουν την πραγματική ανάπτυξη της κάθε περιοχής.
Συγκεκριμένα, στην Αμοργό όλα τα παραπάνω υπολειτουργούν λιγότερο ή περισσότερο, οπότε θα μπορούσε πολεοδομικά να μπει μια βάση προς αυτή την κατεύθυνση π.χ. επέκταση της γεωργικής χρήσης εκτάσεων όχι μόνο στα αγροτεμάχια που βρίσκονται στους κάμπους, αλλά και σε περιοχές με κλίση όπου παλαιότερα καλλιεργούνταν με την μέθοδο των αναβαθμίδων (χτιά), καθορισμός στεγαστικής ανάγκης των εργαζομένων του νησιού, προσδιορισμός επαρκών χώρων βιολογικών καθαρισμών και αφαλατώσεων κτλ.
Έχει αναφερθεί σε πάρα πολλά σχόλια προηγουμένως πόσο σημαντικό είναι να διατηρηθεί ο χαρακτήρας του νησιού, που πραγματικά δεν καταλαβαίνω πώς αυτό μπορεί να γίνει όταν οι προτάσεις γίνονται εντός ενός νομοθετικού πλαισίου που κατευθύνει τα πράγματα προς το κέρδος των λίγων, χωρίς να λαμβάνεται ουσιαστικά υπόψη η ευημερία των πολλών.
Τέλος, και αυτό δεν ξέρω αν αφορά την μελέτη σας αλλά μάλλον όλους μας, έχουμε συνδέσει την αύξηση των εισοδημάτων με την αύξηση του αριθμού των τουριστών που επισκέπτονται το νησί, και κατά συνέπεια με την αύξηση των διαθέσιμων δωματίων και ξενοδοχείων. Αντί όμως να στοχεύσουμε στην αύξηση του αριθμού των επισκεπτών σε ένα μικρό χρονικό διάστημα (Ιούλιος-Αύγουστος), που θα έχει σαν αποτέλεσμα τον συνωστισμό στις μικρές παραλίες του νησιού, στο οδικό δίκτυο, στους χώρους στάθμευσης, στο Κέντρο Υγείας και φυσικά θα οδηγήσει σε υπερδόμηση, θα μπορούσαμε να "απλώσουμε" τον αριθμό των τουριστών για μεγαλύτερο διάστημα, μεγαλώνοντας δηλαδή την σεζόν. Έτσι και θα αποφευχθούν τα παραπάνω προβλήματα και θα υπάρξει αύξηση των εσόδων των επιχειρηματιών, χωρίς να χρειαστεί να χτιστούν πολλές παραπάνω μονάδες ή δωμάτια. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γίνει, που όμως αφορούν άλλη συζήτηση. (Εννοείται πως αναφέρομαι σε τουρίστες που αγαπάνε και σέβονται τον τόπο και τέτοιου είδους μέρη γενικότερα.)
Ευχαριστώ!