ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ

Δημοτικές Ενότητες: ΔΕ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ,ΔΕ ΚΥΘΗΡΩΝ

Γραφικό Νησιωτικής Περιοχής
ΣΧΟΛΙΑ για το ΤΟΠΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ (1)

ΑΝΑΛΥΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Υπάρχουν λάθη στην ανάγνωση του τόπου και στην ανάλυση των δεδομένων που αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε λανθασμένα συμπεράσματα και άρα λανθασμένες προτεινόμενες λύσεις.

Ενδεικτικά αναφέρω :

- Στα Κύθηρα και στα Αντικύθηρα (τουλάχιστον από το 2022) λειτουργούν ΧΥΤΥ, οπότε η αναφορά σε ΧΑΔΑ είναι άτοπη. Η χωροθετηση του ΧΥΤΥ στα Κύθηρα είναι σε απομακρυσμένη περιοχή, μακριά από τα κέντρα τουριστικής ανάπτυξης και η περιοχή προσφέρεται για περαιτέρω βιομηχανική και βιοτεχνική ανάπτυξη, όπως και για εγκατάσταση ΑΠΕ.

- Έχει δημοπρατηθεί και είναι σε εξέλιξη το έργο «Αποχετευτικό Δίκτυο Νοτίου Τμήματος» οπότε η αναφορά σε εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού λυμάτων σε Λιβάδι, Καρβουνάδες, Μυλοπόταμο είναι επίσης άτοπες.

- Στα Αντικύθηρα έχει δημοπρατηθεί και υλοποιείται το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Κλιματικής Αλλαγής, έργο εμβληματικό και πανευρωπαϊκός πόλος επιστημών, η μελετητές όμως δεν το έχουν λάβει υπ όψιν τους.

- Επίσης στα Αντικύθηρα λειτουργεί Ορνιθολογικός σταθμός παρατήρησης μεταναστευτικών πτηνών και το νησί είναι αντικείμενο Ενάλιων και Επιφανειακών Αρχαιολογικών Ερευνών σχεδόν καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Τα δεδομένα αυτά δεν έχουν αναλυθεί.

- Στην περιοχή Αμμουτσες αεροδρομίου υπάρχουν διάσπαρτα παλαιοντολογικά απολιθώματα από την πλειστόκαινο περιοδο εντούτοις στις προτάσεις της μελετητικής ομάδας εκεί χωροθετείται φωτοβολταικο πάρκο! Ένα πάρκο που θα το βλέπουν όλοι. Υπάρχουν καλύτερες θέσεις να χωρομετρηθεί ένα τέτοιο πάρκο.

Στην μελέτη υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα «λανθασμένης» ανάγνωσης των δεδομένων του τόπου και θα πρέπει να διορθωθούν.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Πριν ακόμα ασχοληθεί κανείς με τα υποτιθέμενα σενάρια, θα πρέπει να επιλέξει προσεχτικά τους στρατηγικούς στόχους που θέτει. Κατά την γνώμη μου είναι λανθασμένοι οι στρατηγικοί στόχοι που θέτει η Μελέτη. Καλή η προστασία του φυσικού τοπιού και η ανάδειξη του, όπως και η βιώσιμη ανάπτυξη του εξωοικιστικου χώρου, όμως τι να τα κάνεις αυτά όταν δεν υπάρχουν άνθρωποι!

Δυστυχώς θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τα βασικά.

- Ο πρώτος στόχος πρέπει να είναι η αύξηση του μονίμου πληθυσμού των νησιών.
- Ο δεύτερος στόχος η Αυτάρκεια Γεωργικών - Κτηνοτροφικών Προϊόντων
- Ο τρίτος στόχος η Βιώσιμη Χρήση των Φυσικών Πόρων
- Ο τέταρτος στόχος η Ενεργειακή Αυτοτέλεια
- Ο πέμπτος στόχος η οικονομική ανάπτυξη

Μετα από τα παραπάνω έρχονται,

- η Βιώσιμη Ανάπτυξη του οικιστικού Χώρου
- η Βιώσιμη Ανάπτυξη του εξω - οικιστικού Χώρου
- η Ενίσχυση της Εξωστρέφειας και Ανταγωνιστικότητας
- η Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς
- η Προσαρμογή στην Κλιματική Κρίση

Τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα τείνουν να μετατραπούν σε ένα πεδίο ευθείας αντιπαράθεσης μεταξύ εκείνων που επιθυμούν το νησί ησυχαστήριο για μεσήλικες - ηλικιωμένους, κυρίως Ευρωπαίους πολίτες, μεσαίων και υψηλών εισοδημάτων και εκείνους που επιθυμούν να ζήσουν και να μεγαλώσουν με αξιοπρέπεια τις οικογένειες τους, εκείνους που θέλουν να κάνουν παιδιά, τα οποία να μεγαλώσουν και να μείνουν στον τόπο τους. Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχεδιο πρέπει να ορίσει αρχικά τον κοινωνικό του προσανατολισμό, ΠΡΙΝ και ΠΑΝΩ από όλα.