Αρχικά θα εκθέσω τις σκέψεις μου για τα πλεονεκτήματα- μειονεκτήματα της πόλης μας και κατόπιν θα εκφέρω τις προτάσεις μου.
Ο Δήμος Σικυωνίων έχει το πλεονέκτημα να βρίσκεται πλησίον της αστικής ζώνης της Πρωτεύουσας και να συνδυάζει παράκτιο, ορεινό και ημιορεινό στοιχείο. Συνδέεται με τον προαστιακό και υπάρχει πληθώρα ιδιωτικών επιχειρήσεων τουριστικού ενδιαφέροντος. Ο τουρισμός ομολογουμένως αποτελεί οικονομική δραστηριότητα που εμφανίζει δυναμική, αλλά ο Δήμος μας χρειάζεται να τον αναπτύξει βασιζόμενος σε αρχαιολογικούς χώρους που παραμένουν αναξιοποίητοι δεδομένου της δυναμικής τους όπως ο αρχαιολογικός χώρος, το θέατρο της Αρχαίας Σικυώνας, περιοχών Natura (Λίμνη Δόξα) αλλά και του παγκόσμιου brand name που εξασφαλίζει η περιοχή της Στυμφαλίας.
Από πλευράς μεταφορικών και τεχνικών υποδομών, η περιοχή διαθέτει ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο παρότι υπάρχουν ανάγκες βελτίωσης κυρίως του Δημοτικού οδικού δικτύου στις εκτός σχεδίου περιοχές. Στην περιοχή του Δήμου δεν έχουν αναπτυχθεί εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας και φωτοβολταϊκών πάρκων. Ο χωρικός σχεδιασμός πρέπει να μεριμνά, μειώνοντας μακροπρόθεσμα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα και οπωσδήποτε δεν θα πρέπει να υπονομεύει το αναγκαίο πλαίσιο μετασχηματισμού και αναδιάρθρωσης προς ένα βιώσιμο, δίκαιο, ανθεκτικό κόσμο.
Προτάσεις για την ενίσχυση του Δήμου μας ως τουριστικό πόλο
1)Χωροταξική ανάδειξη και αξιοποίηση των σπουδαίων αρχαιοτήτων που έχουν καταγραφεί, ως διασυνδεμένα επισκέψιμα σημεία υψηλού ενδιαφέροντος για τον επισκέπτη. Είναι σημαντικό να θεσμοθετηθούν μεταβατικές ζώνες δόμησης γύρω από τις σημαντικές αρχαιότητες και σε επιλεγμένες θέσεις, χρήσεις γης που θα επιτρέπουν την μετακίνηση των επισκεπτών. Κρίνεται επιτακτική η χάραξη και ρημοτόμηση νέων δρόμων για πρόσβαση στον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Σικυώνας και πρόβλεψη χώρου πάρκινγκ. Αν το θέατρο καταφέρουμε να καταστεί επισκέψιμο θα είναι ένας πόλος τουριστικής έλξης με έναν πολύ σημαντικό αριθμό επισκεπτών. Είναι σημαντικό να οριστεί ένα «αρχαιολογικό μονοπάτι» που θα συνδέει όλες τις αρχαιότητες της περιοχής μελέτης είτε με διεύρυνση της βασικής οδού της Αρχαίας Σικυώνας είτε με σύνδεση δρόμου Μούλκι-Βασιλικό.
2)Θεσμοθέτηση χρήσης γης που θα επιτρέπει την εγκατάσταση ξενοδοχειακών μονάδων ή και την ίδρυση οργανωμένου υποδοχέα τουριστικών επενδύσεων στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται στην Αρκούδα και όπου έχει στρεβλώς χαρακτηριστεί ως βιομηχανική ζώνη μια περιοχή που έχει απεριόριστη θέα και με εύκολη πρόσβαση σε εθνική οδό. Σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να θεσμοθετηθούν μεταβατικές διατάξεις που θα επιτρέπουν την συνέχιση λειτουργίας των βιομηχανιών εντός των ορίων οικισμών με χρόνο μετεγκατάστασης τουλάχιστον είκοσι (20) ετών. Στο διάστημα αυτό θα είναι επιτρεπτός ο εκσυγχρονισμός τους στην νέα ορισμένη ζώνη βιομηχανικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας μετεγκατάστασης εξασφαλίζοντας τις προϋποθέσεις για την εγκατάσταση δραστηριοτήτων υψηλής όχλησης σε προτεινόμενες περιοχές που βρίσκονται εκτός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και εκτός εγκεκριμένων ορίων οικισμών.
Συμπληρωματικά προτείνω τρεις ζώνες ανάπτυξης ξενοδοχειακών μονάδων. Στις περιοχές Αγίου Ιωάννη, παραλία Διμηνιού και περιοχή Αρκούδα.
3)Το λιμάνι να έχει αποκλειστική τουριστική χρήση με πεζοδρόμηση του παραλιακού καθώς και της ΠΕΟ Κορίνθου –Πατρών,με υποδομές για την εξυπηρέτηση του τουρισμού κρουαζιέρας (π.χ., χώροι στάθμευσης λεωφορείων και εγκαταστάσεων εστίασης και ο υπάρχων λιμενοβραχίονας στην περιοχή των σφαγείων να μετατραπεί σε λιμάνι για εμπορική χρήση, με πρόσβαση φορτηγών βαρέως τύπου
4) Παλαιό Σιδηροδρομικό Δίκτυο,να αξιοποιηθεί ως περιφερειακό δρόμο με σκοπό την αποσυμφόρηση του κέντρου,καθώς και την δημιουργία σταθμών στάθμευσης
5)Σχεδιασμός και θεσμοθέτηση δίκτυο πεζοδρόμων στην ζώνη του κέντρου με δημοτικά ποδήλατα για μετακίνηση των πολιτών που το επιθυμούν
6)Χωροθέτηση ζώνης εμπορίου στην περιοχή πάνω από τις γραμμές (στο παλιό Βασιλόπουλο βγάζοντας το ΚΤΕΛ εκτός της πόλης. επιτρέποντας τις μετακινήσεις των λεωφορείων εκτός . Η εναλλακτικά μετακίνηση του ΚΤΕΛ στη περιοχή του προαστιακού και σύνδεση με αστικό λεωφορείο.
7)Βελτίωση της χωρικής και πολεοδομικής οργάνωσης του αστικού χώρου επαναξιολογώντας τα εγκεκριμένα όρια οικισμών με τον προβλεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις
8)Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος με εντοπισμό των προστατευόμενων οικοσυστημάτων σε Δήμο Στυμφαλίας-Φενεού και διασφάλιση των μεταξύ τους συνδέσεων στο πλαίσιο δημιουργίας Πράσινων Υποδομών με οικολογική συνοχή. Περιορισμός της δόμησης σε περιοχές Natura , καθώς και στα καταφύγια άγριας ζωής που βρίσκονται εκτός ρυμοτομικών σχεδίων και ορίων οικισμού.
9)Δημιουργία χώρων αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και μεταφοράς του γηπέδου ανάμεσα στην περιοχή της ανατολικής Τραγάνας και του Κιάτου
Κλείνοντας θέλω να τονίσω πως η διαβούλευση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα θα έπρεπε να διαρκούσε περισσότερο από πέντε ημέρες, καθώς η εκπόνηση και η υλοποίηση του θα δεσμεύσει τον δήμο για τα επόμενα 40 χρόνια.
θέλω να τονίσω πως πρέπει επιτέλους η πόλη να αποκτήσει ταυτότητα.Η οποία θα συνδέεται άρρηκτα με την κληρονομιά της την ιστορία της και τον πολιτισμό της, αναδεικνύοντας τους αρχαιολογικούς χώρους της αρχαίας Σικυώνας της αρχαίας Φενεού και της αρχαίας Στυμφάλου.
Μία ανοικτή και φιλική πόλη προς την επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό.
Η ανάπτυξη γίνεται μόνο με επέκταση των ορίων και όχι με συρρίκνωση αυτών
ΝΙΚΟΛΑΟΣ Β.ΠΕΡΡΑΣ
ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ