Με το ΦΕΚ 139 Δ’/15-07-1969 στο Ο.Τ. 338α προβλεπόταν η ανέγερση δημοτικού σχολείου. Η ίδια ρύθμιση διατηρήθηκε και στο ΦΕΚ 414 Δ’/29-10-1977. Η πρόβλεψη αυτή δεν εφαρμόστηκε ποτέ και ο χώρος, ο οποίος βρίσκεται μέσα στον οικιστικό ιστό της περιοχής χρησιμοποιείτο από τους κατοίκους, ήδη κατά τον χρόνο έκδοσης του ανωτέρω ΦΕΚ και μέχρι σήμερα, αποκλειστικά σαν κοινόχρηστος χώρος, ικανοποιώντας τις ανάγκες τους για αναψυχή, άθληση και κοινωνικοποίηση και αποτελώντας ταυτόχρονα έναν σημαντικό πνεύμονα πρασίνου για την περιοχή.
Για πάνω από πενήντα (50) χρόνια το Ο.Τ. 338α, είναι διαμορφωμένος κοινόχρηστος χώρος πρασίνου, συνολικής έκτασης 4.700 μ², τον οποία διαμόρφωσε και συνεχώς συντηρούσε η εκάστοτε Δημοτική Αρχή. ,
Το 1997 μάλιστα τελέστηκαν με φροντίδα της τότε Δημοτικής Αρχής τα εγκαίνια της Πλατείας, η οποία έλαβε επίσημα το όνομα «Πλατεία 28ης Οκτωβρίου».
Ωστόσο το 2019 το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την ανέγερση Δημοτικού Σχολείου στην Πλατεία και στην πορεία προστέθηκε και νηπιαγωγείο.
Με στοιχεία από την εκδοθείσα οικοδομική άδεια, η συνολική κάλυψη των κτιρίων είναι περίπου 35% του οικοπέδου, χωρίς να υπολογίζονται τα γήπεδα basket και volley, οι διάδρομοι οι τσιμεντομένες αυλές, κ.ο.κ. Άρα μια ουσιαστικά πλήρης τσιμεντοποίηση με μικρές λωρίδες πρασίνου.
Η Πλατεία 28ης Οκτωβρίου πρέπει να παραμείνει κοινόχρηστος χώρος πρασίνου και το ΟΤ338α να χαρακτηριστεί σαν Πλατεία-Πάρκο.
Για την ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων, εφ όσον αυτά είναι απαραίτητα, μία δυνατότητα είναι η συνεργασία με ΚτΥπ Α.Ε. για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση επεκτάσεων υφιστάμενων σχολικών εγκαταστάσεων ( 2ο -3ο ΔΣ Παπάγου κ.α.)
Επίσης ο Δήμος πρέπει να εξασφαλίσει εκτάσεις που μένουν αναξιοποίητες και είναι διαθέσιμες, όπως:
1) ΑΟΟΑ
- ΟΤ217, έκτασης 5.624 μ², το 30% ανήκει ήδη στο Δήμο.
- Περιοχή υπό ένταξη ΠΟΑ 2(ΙΙ), (ΟΤ460, 463 και μέρος του 459) πίσω από το κατάστημα ΑΒ, θα μπορούσε να ενταχθεί στη Ζώνη Δ2 του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδί, στην οποία προβλέπονται κοινωφελείς χρήσεις όπως σχολεία, αντί της Δ1 στην οποία προβλέπεται να ενταχθεί, με ισοδύναμο την προστασία της Πλατείας 28ης Οκτωβρίου.
Είναι ουσιαστικά χωρίς φύτευση, έκτασης περίπου 17.000 μ², ιδανική από πλευράς μεγέθους και για μελλοντικές επεκτάσεις, κυκλοφοριακού και ασφαλούς αποβίβασης / επιβίβασης των μαθητών, χωρίς να περιβάλλεται από κατοικίες οι κάτοικοι των οποίων θα μπορούσαν να διαμαρτυρηθούν για οχλήσεις, δεν είναι δασική.
- Περιοχή υπό ένταξη ΠΟΑ 2(Ι), συνολικής έκτασης 101.000 μ², στην οποία ήδη βρίσκεται το δημοτικό γυμναστήριο και θερινός κινηματογράφος, με αρκετό πράσινο. Τμήμα της περιοχής θα μπορούσε να ενταχθεί στη Ζώνη Δ2 του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδί, με ισοδύναμο την προστασία της Πλατείας 28ης Οκτωβρίου.
2) Στρατόπεδο Φακίνου, έκτασης περίπου 110.000 μ².
Περιλαμβάνεται στη Ζώνη Δ2 του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδί. Ο Οργανισμός Αθήνας στο Σχέδιο Γενικής Διάταξης και την Π.Μ. ΖΕΑ για το Πάρκο Γουδί, για το στρατόπεδο Φακίνου ορίζει δύο τμήματα το Σ2Α και το Σ2Β και προτείνει τα εξής :
Το Σ2Α (παραμένον Στρατόπεδο) να παραμείνει εκτός σχεδίου και το τμήμα Σ2Β, που αποτελεί ρυμοτομούμενο τμήμα, να ενταχθεί στο σχέδιο ως «Κοινόχρηστος Χώρος – Άλσος» (δασική έκταση εντός σχεδίου πόλης, υπαγόμενη στη δασική νομοθεσία), και να παραχωρηθεί στο Δήμο Παπάγου- Χολαργού.
Μέσα στην πολύ μεγάλη αυτή έκταση, το τμήμα Σ2Β που είναι στα ανατολικά της έκτασης προς του Παπάγου εκτιμάται σε πάνω από 50 στρέμματα, μπορούν να χωροθετηθούν νέα σχολικά κτίρια.