Και τα 3 προτεινόμενα σενάρια παρέμβασης θα αυξήσουν τον αριθμό των επισκεπτών στις περιόδους αιχμής χωρίς όμως να υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές (νερό, επαρκές δίκτυο ηλεκτρισμού , καθαριότητα) για να τους εξυπηρετήσουν, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και της παρεχόμενης υπηρεσίας αλλά και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των μόνιμων κατοίκων.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, (Η Φέρουσα Ικανότητα Τουριστικής Ανάπτυξης στην Περιοχή της Αθήνας, Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων - Ένωση Ξενοδόχων Αθήνας - Αττικής & Αργοσαρωνικού) απαιτείται ανανέωση και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, ώστε να αποφευχθεί ο κορεσμός και η παρακμή του, αντίθετα πέρα από την αύξηση των επισκεπτών χρειάζεται πρωτίστως η ποιοτική αναβάθμιση των καταλυμάτων και η μείωση της εποχικότητας.
Αντί να δημιουργούμε συνθήκες και να διεκδικούμε χρηματοδοτήσεις , για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υπαρχόντων καταλυμάτων, δημιουργούμε ανταγωνιστικές συνθήκες στον επιχειρηματικό κόσμο του νησιού, οι οποίες έχουν αμφίβολο χαρακτήρα και μάλλον θα συμβάλλουν αρνητικά τόσο στο φυσικό κάλος του τόπου, όσο και στην ίδια την κοινωνία των Σπετσών.
Ο χρόνος δημόσιας διαβούλευσης για ένα τόσο σημαντικό θέμα που θα υποθηκεύσει το μέλλον του νησιού για τις επόμενες δεκαετίες είναι ελάχιστος.
Κανένα από τα 3 προτεινόμενα σενάρια παρέμβασης δεν είναι συμβατό με το τρόπο ανάπτυξης και ευημερίας που θέλουν οι επιχειρήσεις του νησιού.
Τα περισσότερα προβλήματα του νησιού εντοπίζονται στον οικισμό του, με τον όποιο το ΤΠΣ δεν ασχολείται.
Ο Δείκτης φέρουσας Ικανότητας Ανάπτυξης (Carrying Capacity Index – CCDI) του ΔΠΘ τοποθετεί τις Σπέτσες στα νησιά με μικρά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης χωρίς σημαντική υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και της πολιτισμικής κληρονομιάς του νησιού, που αποτελούν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του τοπικού τουριστικού προϊόντος.
Κανένα από τα 3 προτεινόμενα σενάρια παρέμβασης δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη του, ότι εκτός από ελλιπείς και προβληματικές υποδομές το νησί δεν διαθέτει και ανεξάντλητους πόρους (νερό, τρόφιμα, ενέργεια κ.ά). Η προτεινόμενη λύση δημιουργίας επιπλέον υποδομών (επιπλέον αφαλατώσεις , επεκτάσεις υφιστάμενων ηλεκτρικών δικτύων ,δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης ) τα όποια είναι απαραίτητα για τα προτεινόμενα μοντέλα ανάπτυξης ,αντιτίθενται με τις αρχές της βιωσιμότητας, αφού θα επιβαρύνουν τους φυσικούς και πολιτισμικούς πόρους του νησιού (δασικές εκτάσεις , υδροφόρος ορίζοντας ,αρχαιολογικοί χώροι)
Το ΔΣ του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Συλλόγου Σπετσών , θεωρεί πως η τουριστική ανάπτυξη του τόπου μπορεί να επιτευχτεί και να φέρει επάρκεια στους μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες με την ολοκλήρωση και βελτιστοποίηση των υπό κατασκευή υποδομών και την αναβάθμιση \ ανάπτυξη των ήδη υφιστάμενων επιχειρήσεων με ευρωπαϊκά προγράμματα η μέσω του ταμείου ανάκαμψης.