ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΥΣ - ΜΥΚΗΝΩΝ

Δημοτικές Ενότητες: ΔΕ ΑΛΕΑΣ,ΔΕ ΑΡΓΟΥΣ,ΔΕ ΑΧΛΑΔΟΚΑΜΠΟΥ,ΔΕ ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙΟΥ,ΔΕ ΛΕΡΝΑΣ,ΔΕ ΛΥΡΚΕΙΑΣ,ΔΕ ΜΥΚΗΝΑΙΩΝ,ΔΕ ΝΕΑΣ ΚΙΟΥ

Γραφικό Αποκεντρωμένης Περιοχής
ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΥΣ - ΜΥΚΗΝΩΝ
Προτάσεις για το ορεινό τμήμα του δήμου

Ως Χαμόγελο του Χωριού ΑΜΚΕ με έδρα την Αγριλίτσα Καρυάς έχουμε τις εξής προτάσεις:

1) Επέκταση της ζώνης ΠΕΠ2 σ'ολόκληρη την επικράτεια των κοινοτήτων Καρυάς και Φρεγκαίνης, επέκταση της ζώνης και στην κοινότητα Νεοχωρίου και Βρουστίου. Οι περιοχές στις οποίες προτείνουμε επέκταση έχουν το ίδιο φυσικό κάλλος με τις περιοχές που έχετε ήδη προτείνει και αξίζουν να προστατευτούν.
2) Να ληφθεί υπόψιν ότι όλοι οι οικισμοί της περιοχής με πιο σημαντικούς την Λύρκεια, Αγριλίτσα (και τους σ'επαφή οικισμούς), το Βρούστι (στην ΔΕ Κουτσοποδίου), το Γυμνό, την Αλέα, Σκοτεινή και το Κεφαλόβρυσο έχουν ακόμη διατηρήσει την παραδοσιακή τους αρχιτεκτονική και δομή, παρά τις κατά τόπους αλλοιώσεις και την έλλειψη θεσμικής αναγνώρισης. Να προστατευτεί ο παραδοσιακός αυτός χαρακτήρας που προσδίδει στην περιοχή μοναδικό χαρακτήρα. Να εξεταστεί επίσης διεύρυνση των ορίων των οικισμών ώστε να επεκταθούν οι οικισμοί προς τα έξω και να προστατευτεί το παραδοσιακό κέντρο τους. Ο οικισμός της Καρυάς είναι ο μοναδικός αναγνωρισμένος παραδοσιακός οικισμός και ιδανικά θα πρέπει πέραν της ήδη υφιστάμενης νομοθεσίας περί παραδοσιακών οικισμών να θεσπιστούν κανονισμοί όψεων ώστε ανακαινίσεις υφιστάμενων κτιρίων και καινούργιες κατασκευές να σέβονται την αισθητική του οικισμού, παράλληλα με την μελλοντική του πλήρη ανάπλαση.
3) Προστασία των ελαιώνων στις όχθες του ποταμού Ινάχου. Αν και δεν αποτελούν ζώνη ΠΟΠ οι ελαιώνες αυτοί στις όχθες του ποταμού είναι υπεραιωνόβιοι και έχουν μεγάλη αισθητική και ιστορική αξία.
4) Χωροθέτηση του Επιχειρηματικού Πάρκου Τύπου Α στην πεδιάδα της Λύρκειας. Η περιοχή γύρω απο την Στέρνα δεν διαθέτει μεγάλες επίπεδες εκτάσεις και έχει μεγαλύτερες αξίες γης. Η εγκατάσταση κοντά στην Λύρκεια διατηρεί το πλεονέκτημα της εγγυήτητας με τον κόμβο Στέρνας, αλλά θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της Λύρκειας και της ευρύτερης περιοχής που είναι μειονεκτική. Σε περίπτωση που προκριθεί αυτή η λύση να πολεοδομηθεί η Λυρκεία, αλλιώς να πολεοδομηθεί η Στέρνα. Η Λύρκεια μπορεί να αναδειχθεί ως οικονομικός κόμβος του ορεινού τμήματος του Άργους λόγω της κεντροβαρούς θέσης της και της εγγυήτητας στον αυτοκινητόδρομο.
5) Προστασία και ανάδειξη αρχαιολογικών μνημείων: Θα πρέπει να προστατευτούν και να διαφυλαχθούν τα κατάλοιπα της Αρχαίας Οινόης κοντά στο Μερκούρι, το «φρούριο» της Παναγίας Καρυάς, τα κατάλοιπα της αρχαίας πόλης Ορνέων κοντά στην Λύρκεια και τα τείχη της αρχαίας Αλέας κοντά στο ομώνυμο χωριό.
6) Χωροθέτηση μικρής ζώνς υποδοχής δραστηριοτήτων χαμηλής-μέσης όχλησης μεταξύ Σπαναίικων και Αγριλίτσας για την προσέλκυση επενδύσεων στον αγροτοδιατροφικό τομέα. Επίσης μία παρόμοια ζώνη μπορεί να χωροθετηθεί κοντά στην Σκοτεινή.
7) Προστασία και ανάδειξη της κύριας κοίτης της ποταμού Ινάχου απο τις κύριες πηγές του στο Κεφαλόβρυσο μέχρι και την Στέρνα. Ανάδειξη και της δευτερεύουσας κοίτης στο Αρτεμίσιο όρος μεταξύ των πηγών του στα σύνορα με την Αρκαδία και την Στέρνα όπου ενώνεται με την κύρια κοίτη.
8) Βελτίωση των τοπικών συγκοινωνιών που είναι ανεπαρκείς στα πλαίσια της βιώσιμης κινητικότητας.
9) Προστασία των πεδιάδων της Λύρκειας, της Αγριλίτσας, του Αχλαδοκάμπου και της Αλέας απο εγκατάσταση φωτοβολταικών που υποβαθμίζουν αισθητικά την περιοχή. Μπορούν να χωροθετηθούν φωτοβολταικά στα οροπέδια των βουνών της περιοχής που είναι εγκατελελειμένα γεωργικά δεν φαίνονται οπτικά απο κατοικημένες περιοχές.
10) Προστασία των παραδοσιακών φυτοφραχτών και αναβαθμίδων (πεζούλες) στην κοιλάδα του Ξεριά (Αγριλίτσα-Φρέγκαινα-Μερκούρι-Σπαναίικα-Βρούστι) που καθορίζουν το τοπίο, προστατεύουν απο την περιβαλλοντική υποβάθμιση και απο πλημμυρικά φαινόμενα. Επίσης προστασία των παραδοσιακών αλωνιών και νερόμυλων σ'όλη την δημοτική ενότητα και γενικότερα στις ορεινές/ημιορεινές περιοχές του δήμου ως στοιχεία παραδοσιακής κληρονομιάς.
11) Προστασία και ανάδειξη του ρέματος της Καρυάς απο αυθαίρετες παρεμβάσεις.
12) Να βρεθεί χώρος στην Αγριλίτσα για την κατασκευή κεντρικής πλατείας, και να χωροθετηθεί για το μέλλον μία περιοχή όπου μπορεί να κατασκευαστεί μία υδατοδεξαμενή για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
13) Αξιοποίηση, προστασία και ανάδειξη των ημιεγκατελελειμένων οικισμών των Αγίου Νικολάου, Εξοχής, Φρουσιούνας, Αγίου Στεφάνου, Αρίας, Βρουστίου, Τουρνικίου, Κρύας Βρύση, Κρυονερίου, Ανδρίτσας και Κεφαλόβρυσου για την προσέλκυση επενδύσεων στον τουριστικό τομέα και την ανάπτυξη του ήπιου τουρισμού.
14) Κατασκευή υδατοδεξαμενής στην πεδιάδα της Αλέας για την άρδευση της περιοχής που έχει πλεονάζονται νερά που δεν αξιοποιούνται.
15) Πολεοδόμηση της Σκοτεινής με προυποθέσεις για να αναπτυχθεί ως τοπικό εμπορικό και τουριστικό κέντρο και να μην εγκαταλειφθεί.
16) Να βελτιωθούν οι δρόμοι Νεοχώρι-Φρουσιούνα-Αλέα, Σκοτεινή-Κανδήλα, Στέρνα-Γυμνό, Λύρκεια-Καρυά και Λύρκεια-Νεοχώρι για την ευκολότερη πρόσβαση και διασύνδεση της περιοχής. Επιπλέον να υπολογιστεί η μελλοντική ασφαλτόστρωση των τελευταίων 4 χιλιομέτρων μεταξύ Καρυάς και Νεστάνης Αρκαδίας που θα ενισχύσει την τουριστική και εμπορική κίνηση της περιοχής προς την Αρκαδία.
17) Να χαραχθεί μία πολιτισμική διαδρομή μεταξύ Σκοτεινής και Άργους περνώντας απο την Αλέα, Φρουσιούνα, το Κεφαλόβρυσο, Νεοχώρι, την Καρυά, Αγριλίτσα και τέλος απο το Άργος. Η διαδρομή αυτή μπορεί να είναι πεζοπορική αλλά και οδική και θα αναδεικνύει την ιστορία, τον πολιτισμό, την αγροτική παραγωγή και την φυσική ομορφιά των ορεινών περιοχών του δήμου. Μπορεί μάλιστα η διαδρομή να διαθέτει παρακλάδι προς τα χωριά του Κτενιά (Τουρνίκι, Κρύα Βρύση, Κρυονέρι) και τον Αχλαδόκαμπο.
18) Να προστατευτεί η κοίτη του ρέματος του Ξομβρίου ποταμού απ'όπου διέρχεται η σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Κιβερίου και Αχλαδοκάμπου. Η κοιλάδα αυτή είναι σπάνιας φυσικής ομορφιάς και μπορεί να αναπτυχθεί τουριστικά με ταυτόχρονη προώθηση της τοπικής παραγωγής.
19) Προστασία και ανάδειξη των αλπικών λιβαδιών του Αρτεμισίου, του Κτενιά, του Λύρκειου και Τραχύ όρους.
20) Να καταγραφούν, να προστατευτούν και να αναδειχθούν οι διάφορες πηγές που βρίσκοντα στα ορεινά του δήμου έτσι ώστε να μην γίνονται αυθαίρετες παρεμβάσεις που καταστρέφουν τον χαρακτήρα τους και υφυρπάζουν παράνομα τα ύδατα τους.

Επιπλέον θεωρούμε ότι οι οικισμοί Κεφαλάρι, Δαλαμανάρα και Άκοβα πρέπει να πολεοδομηθούν ως προαστιακοί οικισμοί του Άργους. Θα πρέπει επίσης να υπάρξει πρόβλεψη για πιθανή μελλοντική χωροθέτηση εμπορικού λιμένα πλησίον της Νέας Κίου δεδομένου ότι ο λιμένας Ναυπλίου υπολειτουργεί και δεν υπάρχει σοβαρή πρόταση αναβάθμισης του για την εξυπηρέτηση της οικονομίας της περιοχής. Τέλος μπορούν να αναπτυχθούν ποδηλατικές διαδρομές στον κάμπο του Άργους που θα βοηθήσουν στις καθημερινές και τουριστικές μετακινήσεις.

Ελπίζουμε οι προτάσεις μας να ληφθούν υπόψιν έτσι ώστε να αναπτυχθεί όλος ο δήμος για τα επόμενα 15 χρόνια και ιδίως η ορεινή του περιοχή που βιώνει την εγκατάλειψη και την ανυπαρξία σοβαρών πολιτικών περιφερειακής ανάπτυξης εδώ και δεκαετίες.

Σας ευχαριστούμε,
το Διοικητικό Συμβούλιο