ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΣΚΥΡΟΥ

Δημοτικές Ενότητες: ΔΕ ΣΚΥΡΟΥ

Γραφικό Νησιωτικής Περιοχής
ΤΠΣ ΣΚΥΡΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟ Α'

Ο ΥΠΟΔΟΧΕΑΣ
Απομονωμένη αλλά και κεντροβαρική, η Σκύρος στο Αιγαίο πέλαγος, με πλούσιο γεωγραφικό ανάγλυφο και με ιδιότυπο κοινωνικό και οικονομικό χαρακτήρα (μέχρι το 2000 κτηνοτροφικό παρά γεωργικό και αλιευτικό) αμύνεται, όχι πλέον σθεναρά, σε εξωγενείς προσεγγίσεις που πιεστικά «υπόσχονται» άκρως δελεαστική «Ανάπτυξη».
Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Ανάπτυξη για τη Σκύρο ;
Και βέβαια !
Αφού όμως, προηγηθή σταδιακά επιταχυνόμενο νοικοκύρεμα για την περιστολή αδυναμιών και στρεβλώσεων με Σχεδιο, χρηματοδότηση, εξεύρεση κατάλληλου προσωπικού και εφαρμογή:
Διανοίξεων δρόμων, κατά το εφικτό, σε υφιστάμενες και αναμενόμενες οικιστικές πυκνώσεις, Βελτίωσης εσωτερικού οδικού δικτύου, Διαχείρησης απορριμάτων και Πυροπροστασίας, Εξασφάλισης και Διαχείρησης υδάτινων πόρων Διαχείρησης αποχετευτικού δικτύου, και αντιπλημμυρικής προστασίας, Εξασφάλισης Επαρκούς Νοσηλίας κατοίκων και επισκεπτων Εκπαίδευσης (Α’ και Β’ βαθμού) ισόρροπης με την ηπειρωτική Χώρα Εξασφάλισης της καθημερινής, ευρυθμης, επικοινωνίας με Κύμη-Χαλκίδα-Αθήνα
Και βέβαια Ανάπτυξη για τη Σκύρο !
Οχι βέβαια με τη μορφή δυσανάλογων για τη Σκύρο επενδύσεων (Αιολικού Παρκου 330MW ή και Ξενοδοχειακών Μονάδων μαζικού τουρισμού 300-500 κλινών με βραχυπρόθεσμο όφελος για λίγους - εκτός Σκύρου - και μακροπρόθεσμες ανεπανόρθωτες ζημίες για τους σκυριανούς.

…….Δηλαδή για όσους θα έχουν απομείνει μετά απο τέτοια καταστροφή.

Ο ΣΤΟΧΟΣ

Και αυτό, εφ'όσον οι σκυριανοί και κάτοικοι της Σκύρου διατηρήσουμε το χαρακτήρα του «λιγώτερο χαλασμένου» νησιού που όμως θα αποβλέπει να ελκύει τουρισμό, επιλεκτικό -και όχι μαζικό, με διευρυμένη τουριστική περίοδο σε καταλύμματα που θα εναρμονίζονται στην κλίμακα και την αντίληψη όχι της Μυκόνου και της Ρόδου, αλλά στη δική μας και του Κόχυλα.

Του Κόχυλα χωρίς Ανεμογεννήτριες. Της Λιναριάς χωρίς Κρουαζιεροπλοια Καραϊβικής, αλλα και της Κολυμπαδας, του Πευκου, του Αη Φ'και με καταλύμματα σε χέρια σκυριανά που αγαπούν τον τόπο.

Και αυτό θα φέρει και αύξηση πληθυσμού, ισόρροπη απασχόληση αλλά και κοινωνική ανέλιξη

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το «Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο» και οι «εναλλακτικές» προτάσεις του μελετητή (γραφείο ΔΑΙΔΑΛΟΣ/Τράκος), ως, εν πολλοίς, αποτέλεσμα αντιγραφής (copy paste), αλλά και προχειρότητας (παρουσίαση 21 Σεπ 2024), δεν αντέχουν σχολιασμού. Για λόγους αποκλειστικά διαδικαστικούς επιλέγω το Σενάριο Α’. (Μην Εγγίζετε)