ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΔΟΜΟΚΟΥ

Δημοτικές Ενότητες: ΔΕ ΔΟΜΟΚΟΥ,ΔΕ ΘΕΣΣΑΛΙΩΤΙΔΟΣ,ΔΕ ΞΥΝΙΑΔΟΣ

Γραφικό Αποκεντρωμένης Περιοχής
ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΔΟΜΟΚΟΥ
Σχολιασμός για το ΤΠΣ στο Δ. Δομοκού, ΔΕ ΞΥΝΙΑΔΟΣ

Παραθέτοντας τα σχόλια και τις παρατηρήσεις μας για το ΤΠΣ όσον αφορά το Δήμο Δομοκού, ευελπιστούμε να δοθούν άμεσες λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί ανά τα χρόνια , ώστε να αρχίσει να ανακάμπτει ο τόπος και να αναπτύσσεται περαιτέρω.
Ένα μείζον θέμα είναι το Δημογραφικό. Τα χωριά αδειάζουν από κόσμο καθώς οι ηλικιωμένοι φεύγουν από τη ζωή και οι νέοι προτιμούν τις μεγαλουπόλεις για αναζήτηση εργασίας, καλύτερες παροχές υγείας , εκπαίδευσης και βιοτικού επιπέδου. Τα σχολεία στα χωριά είναι κλειστά, πλέον. Με το Πρόγραμμα "Καποδίστριας", Δημόσιες Υπηρεσίες όπως ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, η ΕΦΟΡΙΑ έχουν μεταφερθεί στη Λαμία με τις θέσεις εργασίας να έχουν μειωθεί για τους κατοίκους. Το νέο Προεδρικό Διάταγμα, που καταδικάζει τις κοινότητες να μετατραπούν σε οικισμούς, θα οδηγήσει στην πλήρη απαξίωση την ελληνική ύπαιθρο.
Το Συγκοινωνιακό είναι εξίσου σημαντικό πρόβλημα. Παρότι έχει αναβαθμιστεί ο οδικός άξονας Ε65, δεν υπάρχει λεωφορείο που να εξυπηρετεί τα χωριά , παρά μόνο το σχολικό κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους για τους μαθητές.
Ο σταθμός των Αγγειών και του Αγ. Στεφάνου είναι διακοσμητικοί πια. Κανένα τρένο δεν έχει στάση όλο το διάστημα από τα "Τέμπη" μέχρι σήμερα. Η χρήση ταξί είναι ακριβό σπορ για τους συνταξιούχους που πρέπει να επισκεφτούν ένα γιατρό στο Δομοκό, να πάρουν τα φάρμακά τους και να κάνουν τα ψώνια τους.
Συνεχίζοντας να μιλήσουμε για την επέλαση των Φ/Β πάρκων , για την δήθεν "πράσινη ανάπτυξη". Τα τρία Φ/Β πάρκα , 3.000 στρεμμάτων στις θέσεις ΠΡΟΣΗΛΙΑ, ΚΟΥΒΑΤΙΑ και ΛΩΡΙΔΕΣ στη Μακρυρράχη. Ανεμογεννήτριες στην Παναγιά και στο Περιβόλι "τζάμια" πάλι θα προκαλέσουν μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή. Οι φυσικοί πόροι της περιοχής, ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας, η αύξηση της θερμοκρασίας, η βιοποικιλότητα είναι μερικές από τις τραγικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, την τοπική οικονομία, την κτηνοτροφία, την μελισσοκομία και τη γεωργία. Δεν προσφέρει απολύτως τίποτα η βιομηχανοποίηση, τέτοιου τύπου, στο οροπέδιο του Δομοκού που αποτελεί εύφορη γη για όλη τη χώρα. Ήδη δραστηριοποιούνται προϊόντα ΠΟΠ, όπως το ΚΑΤΙΚΙ ΔΟΜΟΚΟΥ, τα Οινοποιεία ΓΚΙΡΛΕΜΗ και ΕΥΑΜΠΕΛΟΣ ΓΗ καθώς επίσης μικρές μελισσοκομικές , γεωργικές και κτηνοτροφικές μονάδες.
Επίσης, η Τουριστική Ανάπτυξη όσον αφορά τα Λουτρά Καΐτσας - Δρανίστας φθίνει χωρίς βασικές υποδομές. Χρειάζονται κλίνες οργανωμένες και φροντισμένες, ανάπτυξη χώρων εστίασης, συγκοινωνίας και δρόμοι ασφαλείς για την πρόσβαση προς τις λουτροπηγές μέσα στα καταπράσινα πλατάνια και τα γάργαρα νερά.
Αναφορικά με την Υγεία, το Κέντρο στο Δομοκού δεν μπορεί να εξυπηρετήσει όλα τα σοβαρά περιστατικά. Ούτε ιδιώτες γιατροί έρχονται να επενδύσουν σε ένα γηρασμένο δήμο. Πάλι καλά που υπάρχουν οι κτηνίατροι , αλλά απασχολούνται, κυρίως, με τα παραγωγικά ζώα. Τα αδέσποτα ζώα έχουν αφεθεί στη μοίρα τους.
Ο επιχειρησιακός Σχεδιασμός που έχει εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες για τη σίτιση, τους εμβολιασμούς , τις στειρώσεις και την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων. Η Δημοτική Αρχή ισχυρίζεται πως δεν είναι επαρκή τα κονδύλια από το Υπουργείο κι εμείς οι φιλόζωοι αγωνιζόμαστε με ανιδιοτέλεια και αγάπη για τα ζώα της γειτονίας μας. Δεν υφίσταται ούτε καταφύγιο περίθαλψης, αλλά ούτε οργανωμένη φιλοζωική δράση να απευθυνθεί ο πολίτης να σώσει ένα εγκαταλελειμμένο ζωάκι.
'Ολη αυτή η εικόνα της εγκατάλειψης του Δομοκού από την ανάπτυξη χτυπάει καμπανάκι για το μέλλον του τόπου. 'Ολοι οι φορείς μαζί μπορούν να συνεργαστούν για το επιθυμητό αποτέλεσμα.