ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ

Δημοτικές Ενότητες: ΔΕ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ,ΔΕ ΚΥΘΗΡΩΝ

Γραφικό Νησιωτικής Περιοχής
ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΠΣ ΚΥΘΗΡΩΝ

CeriGO ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΝΗΣΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ
Προσεγγίζοντας ολιστικά το θέμα του Τουρισμού στα Κύθηρα, αναμφισβήτητα κρίσιμο παράγοντα αποτελούν οι Ισχύουσες Χωροταξικές και Πολεοδομικές διατάξεις ,δεδομένου ότι –σε συνδυασμό πάντα με άλλους παράγοντες - υπαγορεύουν τις δυνατότητες και τους περιορισμούς για μια ποιοτική διαβίωση πρωτίστως αλλά και για την Ανάπτυξη του Νησιού .
Κατά συνέπεια η σύνταξη του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου των Κυθήρων είναι μια μοναδική ευκαιρία να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές ,ώστε να εξασφαλιστεί η αειφόρος και ήπια Ανάπτυξη του Νησιού χωρίς να χαθούν ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του και τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα.
Τα Κύθηρα ως κατ`εξοχήν ιδιαίτερη περίπτωση γεωγραφικά, ιστορικά, διοικητικά πρέπει να αντλήσουν όλα τα θετικά στοιχεία από μια τέτοιας εμβέλειας παρέμβαση ,μακριά από γενικεύσεις και οριζόντιες προδιαγραφές ,λαμβάνοντας υπόψη τα αρνητικά υποδείγματα και τις ανάγκες προσαρμογής σε νέα ποιοτικά δεδομένα. Κατά συνέπεια ο βαθμός σοβαρότητας ,γνώσεων και επιστημονικής προσέγγισης, σε συνδυασμό με την υπευθυνότητα και την αποφυγή συμφεροντολογικών ακροτήτων , ατομικών ,συλλογικών και Τοπικών, πρέπει να διακρίνει τις απόψεις και τις προτάσεις όλων μας.
Εξυπακούεται ότι ανεξάρτητα από τις κατευθύνσεις που έχουν λάβει οι μελετητές , τις οποίες και δεν γνωρίζουμε και αν ακόμη υφίστανται, το κύριο αίτημα των κατοίκων και των επαγγελματιών του νησιού, παραμένει η ήπια και ισόρροπη Ανάπτυξη ,όχι για ‘’Ιδεολογικούς’’ λόγους , αλλά ως ένα ακόμη συγκριτικό πλεονέκτημα, που θα πολλαπλασιάσει τους πόρους και τα κέρδη των Υγειών Επιχειρήσεων όχι μόνο του Τουρισμού και της Εστίασης αλλά και του Πρωτογενούς τομέα και του Εμπορίου και των κάθε μορφής Υπηρεσιών.
Τελικός σκοπός παραμένει η Κοινωνική Ευμάρεια , οι νέες θέσεις εργασίας , η παραμονή των νέων στο νησί , μέσα από την γενικότερη Ανάπτυξη της οικονομίας, με σεβασμό στο Περιβάλλον και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού .
Όλα αυτά σαφώς προϋποθέτουν ένα ευρύτερα σχεδιασμένο και συνδυασμένο Στρατηγικό σχέδιο με υπερτοπικές αλλά και ειδικές Τοπικές παρεμβάσεις προς την ίδια κατεύθυνση ,με σοβαρές Υποδομές , ικανές να στηρίξουν αυτή την Ανάπτυξη αλλά και υψηλού επιπέδου Κοινωνικές Υπηρεσίες για την ομαλή και ποιοτική ζωή των κατοίκων (Υγεία , Παιδεία Αθλητισμός..)
Εν κατακλείδι τα οφέλη της Οικονομικής Ανάπτυξης που θα προκύψουν από τον Τουρισμό ,διαχέονται και συμπαρασύρουν και όλους τους άλλους τομείς της Τοπικής Οικονομίας , δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και νέα υψηλότερα εισοδήματα .Όλο αυτό το εγχείρημα για να επιτύχει θέλει μέτρο ,επιστημονική Ανάλυση και Ισορροπία.
Η θέση του Συλλόγου μας είναι σαφής .Θεωρούμε το ΤΠΣ μια μεγάλη ευκαιρία για την αναβάθμιση του Τουρισμού στα Κύθηρα με προστασία και διευκόλυνση μικρών και μεσαίων Επιχειρήσεων .Δεν θέλουμε μεγάλα επενδυτικά σχέδια με Φαραωνικές Κατασκευές , χωρίς μέτρο και ανεξέλεγκτη λειτουργία . Επαναλαμβάνουμε ότι Βασική προϋπόθεση της επιτυχίας είναι η υποστήριξη όλων των δικτύων ,αλλά ακόμη και των ιδίων των επιχειρήσεων ,με σύγχρονα έργα Υποδομών και με σαφείς προτεραιότητες. Η συμβολή αλλά και η ευθύνη του Δήμου για αυτή την επιτυχία είναι καθοριστική και αναντικατάστατη..
Πιο συγκεκριμένα κατά θεματική προσέγγιση προέχει η γενικότερη προστασία του Τοπίου και των οικισμών που με συγκεκριμένες παρεμβάσεις μπορεί να αναβαθμιστούν σε με μεγάλο βαθμό, εξασφαλίζοντας λύσεις διατήρησης της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας κάθε τόπου , στέγασης και συγκεκριμένης επιχειρηματικότητας. Πρέπει να μηδενιστεί η αυθαίρετη δόμηση και να διατηρηθεί πάση θυσία ο ελεύθερος δημόσιος χώρος. Ιδιαίτερα η παράκτια δόμηση πρέπει να σέβεται το ανάγλυφο του Τοπίου και να περιοριστεί εντός Ρυμοτομικών Σχεδίων . Επίσης να καθοριστούν αυστηρά ζώνες ειδικών χρήσεων και οι ΑΠΕ να τηρούν τις προϋποθέσεις σεβασμού του Φυσικού Τοπίου . Να προστατευθεί η Χλωρίδα και Πανίδα του νησιού καθώς και η ελεγχόμενη Γεωργία ,Κτηνοτροφία και Αλιεία. Θα ήταν σκόπιμο σε μερικές τουλάχιστον περιπτώσεις να επανεκτιμηθούν οι συντελεστές δόμησης ,τουλάχιστον στον Τουρισμό και να υπάρχουν διατάξεις ορίων κλινών πχ .60 κλίνες εντός των οικισμών και 15 εκτός σχεδίου. . Τέλος πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα για την διάσωση και ανάδειξη των πολλών Ιστορικών μνημείων του νησιού ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία και η επισκεψιμότητά καθώς και του δικτύου των Μονοπατιών.
Με βάση προσέγγισης το σκεπτικό που αναπτύξαμε και τις προτάσεις που υποβάλαμε, ο Σύλλογος μας προσέρχεται στο διάλογο για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο των Κυθήρων ευελπιστώντας σε μια παραγωγική και ουσιαστική Συνεργασία.