ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΕΡΕΤΡΙΑΣ

Δημοτικές Ενότητες: ΔΕ ΑΜΑΡΥΝΘΙΩΝ,ΔΕ ΕΡΕΤΡΙΑΣ

Γραφικό Νησιωτικής Περιοχής
ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΕΡΕΤΡΙΑΣ
Σχόλια επι των 3 εναλλακτικών σχεδίων

Έχοντας την ευθύνη υλοποιησης του Χωροταξικού στο νέο Διεθνή Αερολιμένα Ηρακλείου, της σύγχρονης Πόλης του Αεροδρομίου, σε έκταση 12.000στρεμμάτων, της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και των αντιπλημμυρικών και της Ζώνης Απαγόρευσης χρήσεων στο εν εξελίξει χωροταξικό του Δήμου Μίνωα Πεδιάδας οφείλω να καταγράψω τα ακόλουθα για την Αμάρυνθο:

1. Τα τρια εναλλακτικά σχέδια ξεκινούν ανάποδα, προσπαθώντας να συγκεράσουν μελέτες αντί να ακολουθούν μία έρευνα (due diligence) για τις πραγματικές ανάγκες και δυνατότητες.

Εν προκειμένω: Μία μελέτη που θα καταγράφει δημογραφικά, τουριστική ανάπτυξη, ανάπτυξη γειτονικών Δήμων, υφιστάμενς βιομηχανίες, αλλαγές νομοθεσίας, κλιματική αλλαγή, βιωτικό επίπεδο στοιχειωδώς θα αναδείκνυε:

α. Χωροθέτηση Κέντρου Υγείας
β. Εγκατάσταση Ελικοδρομίου και Droneport
γ. Εγκατάσταση Πολιτικής Προστασίας και Πυροσβεστικής
δ. Εγκατάσταση διαχέιρισης απορριμμάτων
ε. Υποσταθμούς ΜΤ/ΥΤ
στ. Διέλευση Φυσικού Αερίου, Οπτικών Ινών και λοιπών υποδομών
ζ. Βιομηχανικοί Χώροι και χώροι Υψηλής Όχλησης
η. Λιμένας
θ. Υδατοδρόμιο
ι.Μαρίνα
στ. Αρχαιολογική "διαδρομή" κ Μουσείο
ζ. Χώροι Συνάθροισης Κοινού (Νέο Κλειστο Γυμναστήριο κτλ..)

Ως εκ τούτου θα προέκυπταν Ζωνες δουλείας (υφιστάμενες κ νέες) και το αναγκαίο εσωτερικό οδικό δίκτυο εξ ορισμού, με τα συνοδά έργα και οι αναγκαίες εκτάσεις που θα καταλαμβάνουν.

Αν δεν αναγνωριστεί αυτή η αναγκαιότητα τότε απλά κάνουμε σχεδιάκια χωρίς τεκμηρίωση κ προοπτική.

2. Το 2ο κ το 3ο σχέδιο δημιουργούν ενα παζλ αγροτικών κ τουριστικών χρήσεων-β.κατοικίας. Αυτό είναι ενας σχεδιαστικός μπακλαβλας που θα ταλαιπωρει τους πάντες με σύνορα και χρήσεις. Εντελώς φωτογραφική προσπάθεια. Η Τουριστική δυνατότητα/κατοικία δεν απαγορεύει την αγροτική. Η αγροτική όμως περιορίζει τις χρησεις κ τους ορους δομησης. Κατατμείστε λοιπόν συμμετρικά. Ξεκινείστε απτο 1.1 και προεκτείνετε την οικιστική περιοχή συνευθειακά προς Ερέτρια και προς Αλιβέρι. Διακριτή περιοχή: αλλού η αστική αλλού η αγροτική. Τρακτέρ και οχήματα, κοτέτσια κ σπίτια, πηγάδια κ φωτοβολταικά αχταρμά όπως σήμερα θα υποστηρίζουμε ως λύση;;;; Συμμετρικά, και ενσωματωστε μία Βόρεια λεωφόρο Αμαρύνθου για να αποφύγουμε άλλο Μάτι στην αρχή του 1.1. προς το Νότο. Αναγνωρίστε ότι δεν έχει καμία αξία η περιοχή αυτή να βρίσκεται κάτω από τη μπλε γραμμή της προτεινόμενης χάραξης της παράκαμψης σύμφωνα με την περιφέρεια υπό την έννοια ότι δεν εξυπηρετεί το εσωτερικό της οικιστικής περιοχής 1.1. Πολύ ΟΡΘΑ ο Μελετητής είπε και το αποδεικνύει ότι δεν έχει καμία αξία αυτή η Παράκαμψη και είναι απολύτως λογική η Πρόταση του Διαζώματος (μωβ).

3. Από τα 1 και τα 2 ξεκινάμε λοιπόν και σχεδιάζουμε με συμμετρία. Και τέλος κριτήριο είναι η αντιπλυμμηρική θωράκιση. Τα σχέδια αποτυπώνουν πλημμελώς τις περιοχές με τον έντονο κίνδυνο πλυμμήρας. Αυτό έχει σαν αποτελεσμα να σχεδιαστούν οικιστικές περιοχές σε χωρους όπου τα αντιπλυμμηρικά θα κοστίσουν και πολύ και θα χρειαστούν απαλλοτριώσεις και παλι θα υπαρχει κινδυνος. Ειδικά το τοσο σημαντικπ κυτταρο της Αμαρυνθου που ειναι η περιοχη 1.1 με τον παντελώς απαράδεκτο σχεδιασμό της μπλε χρωματισμένης παράκαμψης.

Εν κατακλείδι,οι συνάδελφοι κανουν μια προσπαθεια η οποια θα πρεπει να εξειδικευτει με ερευνα στο πεδιο αλλα κ με εμπορική/τεχνοοικονομική υποστήριξη-τεκμηριωση.Θα πρεπει να οριστει ενας εντεταλμενος συμβουλος απο την πλευρα του Δημου που θα επιβλεπει το μελετητη και θα συνεργαζετε με τις αρχές και θα υποστηριξει/συντονισει τις επιπλεον τεχνοοικονομικες μελετες εκτος αντικειμενου του μελετητη χωροταξικου