Γενικές παρατηρήσεις :
Υπάρχει μεγάλη διαφορά στην γεωργική γη , οσο πλησιάζουμε σε πόλεις και οικισμούς (ακτίνα 1000 μέτρων) , σε σχέση με την αμιγή γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας (όσο υπάρχει ακόμα περιθώριο στο ήδη υφαλμυρινσμένο υδροφόρο ορίζοντα του κάμπου της Τροιζήνας ) .
Προτείνω να δείτε πρόσφατες δορυφορικές εικόνες πέριξ της πόλεως του Γαλατά , των οικισμών Τροιζήνας , Δρυόπης , Μεταμόρφωσης και Τακτικούπολης , οπου σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από τα όρια αυτών , υπάρχουν πλήθη μονίμων κατοικιών ,που υδροδοτούνται και εξυπηρετούνται από τον οικιστικό ιστό .
Προτείνεται η δημιουργία ζώνης 1000 μέτρων πέριξ των ορίων αυτών , με χαρακτήρα
Γενικότερα πρέπει να γίνουν 3 (τρεις) διαβαθμίσεις γεωργικής γης:
• Γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας (κυρίως στον κάμπο της Τροιζήνας )
• Γεωργική γη κύριας χρήσης.
• Λοιπές γεωργικές εκτάσεις , όπου να επιτρέπεται η δόμηση και χρήσεις γενικής κατοικίας .
Προσοχή ..
Τυχόν στοιχεία από την παλαιά ΝΕΧΩΠ με προσωρινούς χάρτες μεγάλης κλίμακας (συνήθως 1:5.000 ΓΥΣ) µε τουλάχιστον κατ’ αρχήν καθορισµό της γης υψηλής παραγωγικότητας , Είναι πεπαλαιωµένοι (σχεδόν 30ετίας) και ήδη η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά στην πραγματικότητα. Συχνά στις υποτιθέμενες περιοχές υψηλής παραγωγικότητας έχουν αναπτυχθεί άλλες χρήσεις (ακόμη και ολόκληροι οικισμοί), έχουν διανοιχτεί οδικοί άξονες κλπ καθώς και έχουν εγκαταληφθεί εκτάσεις λόγω της υφαλμύρινσης.
Προσοχή διότι εκφράζεται µια µαξιµαλιστική λογική, βάσει της αρχής της διαφύλαξης όλης σχεδόν της γεωργικής γης και όχι αυτής που πράγματι διατίθεται για καλλιέργειες υψηλής παραγωγικότητας ή έχει σοβαρές αγροτικές υποδομές (δενδροφυτείες, συστήματα αρδεύσεως, θερμοκήπια κτλ.) µε αποτέλεσμα να δυσκολεύεται ο χωροταξικός σχεδιασμός .
Λοιπές παρατηρήσεις :
1) ΠΕΔ1.2–Χώροι υποδοχής παραγωγικών δραστηριοτήτων υψηλής όχλησης.
Να περιληφθεί και τμήμα έναντι της χαρακτηρισμένης περιοχής (νοτίως ) , οπού υφίσταται σε λειτουργία εργοστάσιο κοπής και επεξεργασίας μαρμάρων .
2) Δεν υπάρχει πρόβλεψη για εκτάσεις που είναι ΑΔ , σύμφωνα με τον δασικό χάρτη και είναι σε εκκρεμότητα ένσταση σε επιτροπή . Θα πρέπει να αναγραφεί ότι εάν λάβουν άλλο χαρακτήρα , να έχουν χρήση την όμορη αυτού .
3) Σε όλο το τμήμα της Επαρχιακής οδού , θα πρέπει εκατέρωθέν να υπάρξει ζώνη πλάτους 100 μέτρων , Χώροι υποδοχής παραγωγικών δραστηριοτήτων .
4) Για την επίτευξη της ανάπτυξης (στα επόμενα 50 χρόνια) θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση η ύπαρξη μικρού αεροδρομίου , το οποίο μπορεί να χωροθετηθεί στον βόρειο όριο του κάμπου της Τροιζήνας , νοτίως του νέου οικισμού Αγίου Κωνσταντίνου.
Με εκτίμηση
Ανδρέας Χαρ. Δανόπουλος
Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ