ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΣ ΘΗΡΑΣ
1. Να οριοθετηθούν οι οικισμοί των Μέσα και Έξω Κατοικιών οι οποίοι ήδη εμφανίζονται στον χάρτη της ΖΟΕ με ενδεικτικό περίγραμμα όπως ακριβώς και οι οικισμοί Φοινικιά και Θόλος, διαθέτοντας μάλιστα και περιμετρική ζώνη 200μ, όπως προέβλεπε το διάταγμα της ΖΟΕ για τους περισσότερους οικισμούς της νήσου.
2. Να οριοθετηθούν οι οικισμοί του Αμμουδίου και της Αρμένης οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί παραδοσιακοί με το ΦΕΚ 504Δ/1988.
3. Να οριοθετηθεί ο οικισμός του Όρμου Φηρών (Μέσα Γιαλός) ο οποίος εμφανίζεται στον χάρτη του ΓΠΣ Θήρας ΦΕΚ 932Δ/1987.
4. Να τεθούν προς πολεοδόμηση οι πυκνοδομημένοι οικισμοί Αγίας Παρασκευής Μονολίθου, Αγ. Γεωργίου Εμπορείου και Εξωμύτη Εμπορείου, οι οποίοι απογράφονται ως αυτοτελείς οικισμοί και οι οποίοι εμφανίζονται ως οικισμοί με όρια προς πολεοδόμηση στους συνοδευτικούς χάρτες του ΥΠΕΝ - ‘Μελέτη μορφολογικών κανόνων δόμησης και αρχιτεκτονικής στις περιοχές εντός και εκτός οικισμών μέχρι 2000 κατοικων των Π.Ε. Άνδρου, Θήρας κτλ.’
5. Να εξαρτηθούν σε ΕΓΣΑ 87 το περίγραμμα των ήδη οριοθετημένων οικισμών, ώστε να μην τίθεται σε ερμηνεία το ακριβές όριο τους.
6. Να διατυπωθεί σαφώς ότι οι ισχύουσες προβλέψεις για την διατήρηση του θηραϊκού αμπελώνα θα εξακολουθούν να ισχύουν.
7. Να αφαιρεθεί η πρόβλεψη κατασκευής νέου δρόμου από Κουλούμπο προς Κάθαρο, καθώς αυτός θα διασπάσει το διασωζόμενο τοπίο.
8. Να περιληφθεί το όριο πλημμύρας από τσουνάμι στους χάρτες
9. ΠΕΠ-2.1 ΤΟΠΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΑΡΟΣ – ΕΜΠΟΡΕΙΟ:
a. δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει την ζώνη των φυσικών σχηματισμών της Βλυχάδας η οποία θα πρέπει να μεταπέσει σε καθεστώς απολύτου προστασίας τοπίου χωρίς να επιτρέπεται οιαδήποτε δόμηση, υπόσκαφη ή υπέργεια, αγροτική ή μη.
b. δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει την ζώνη κάμπος Εμπορείου στην οποία θα πρέπει να επιτρέπεται ότι επιτρεπόταν βάσει της ΖΟΕ, ήτοι αγροτικές αποθήκες και υπόγειες υδατοδεξαμενές. Οποιαδήποτε άλλη πρόβλεψη για δόμηση στην συγκεκριμένη περιοχή καθιστά το προτεινόμενο διάταγμα ευάλωτο έναντι του ΣτΕ, καθώς υφίσταται ήδη αυστηρότερο πλαίσιο πολεοδομικής προστασίας του κάμπου Εμπορείου.
c. Να εξαιρεθεί ο λόφος Αρχαγγέλου στο Ακρωτήρι από την δόμηση όπως ήδη προβλέπεται στην ισχύουσα ΖΟΕ.
d. Να υπάρξει σαφής αναφορά στην ήδη θεσμοθετημένη απόσταση των 150μ από τον αιγιαλό στην Βλυχάδα και 100μ για τις λοιπές περιοχές και να εξεταστεί αν αυτή πρέπει να αυξηθεί στα 150μ για τις περιοχές της Κοκκινης και Άσπρης παραλίας καθώς και του ακρωτηρίου του Μαύρου Βουνού.
e. Να αφαιρεθούν οι χρήσεις εστίαση και αναψυκτήρια, καθώς οι ανάγκες σε εστίαση και αναψυχή υπερκαλύπτονται από την υφιστάμενη δόμηση. Αν η βούληση του νομοθέτη είναι να ορίσει τέτοιες χρήσεις μπορεί αυτές να αφορούν στην αλλαγή χρήσης της υφιστάμενης δόμησης.
f. Να επιτραπεί η ανέγερση ισόγειων κατοικιών σε όλη την εναπομείνουσα περιοχή μετά την αφαίρεση της ζώνης προστασίας των γεωλογικών σχηματισμών της Βλυχάδας και της ζώνης του κάμπου Εμπορείου με αρτιότητα τα 8 στρ. Να εξεταστεί η δυνατότητα διατήρησης της παρέκκλισης των 4 στρ. με μειωμένη επιτρεπόμενη δόμηση 100τμ.
10. ΠΕΠ-2.2 ΤΟΠΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ι.Μ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ – ΑΡΧΑΙΑΣ ΘΗΡΑΣ
a. Να ορισθεί με πολύγωνο η γεωλογικά ακατάλληλη περιοχή όπου και να απαγορευθεί πλήρως η δόμηση
b. Να ορισθεί με πολύγωνο η περιοχή 1 – Αρχαία Θήρα , της ισχύουσας ΖΟΕ καθώς υφίσταται ήδη αυστηρότερο πλαίσιο πολεοδομικής προστασίας. Πχ δεν είναι δυνατόν εκεί που ήδη επιτρέπονται μόνο αγροτικές αποθήκες μέγιστης δόμησης 15τμ, να θεσμοθετείται δόμηση έως και 150-200τμ για αναψυκτήρια.
c. Να αφαιρεθούν οι χρήσεις εστίαση και αναψυκτήρια, καθώς οι ανάγκες σε εστίαση και αναψυχή υπερκαλύπτονται από την υφιστάμενη δόμηση. Αν η βούληση του νομοθέτη είναι να ορίσει τέτοιες χρήσεις μπορεί αυτές να αφορούν στην αλλαγή χρήσης της υφιστάμενης δόμησης.
d. Να υπάρξει σαφής αναφορά της βούλησης του νομοθέτη για τα υφιστάμενα λατομεία εντός της ζώνης ώστε να υπάρξει ξεκάθαρο καθεστώς λειτουργίας ή αποκατάστασης
e. Να επιτραπεί η ανέγερση ισόγειων κατοικιών σε όλη την βόρεια πλευρά του βουνού μετά την αφαίρεση της ζώνης 1 Αρχαιά Θήρα και των γεωλογικά ακατάλληλων περιοχών με αρτιότητα τα 8 στρ.
f. Να απαγορευθεί η δυνατότητα κατασκευής υποσκάφων στην συγκεκριμένη ζώνη.
g. Να αφαιρεθούν οι εγκαταστασεις ΑΠΕ καθώς λόγω υψομέτρου θα προβάλουν σε όλο το νησί, ακόμη και αν είναι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις
11. ΠΕΠ 2.3 – ΤΟΠΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΗΡΑ – ΚΟΛΟΥΜΠΟΣ
a. Να ορισθεί με πολύγωνο η γεωλογικά ακατάλληλη περιοχή όπου και να απαγορευθεί πλήρως η δόμηση
b. Να ορισθεί με πολύγωνο η περιοχή 8 – Κολούμπος , της ισχύουσας ΖΟΕ καθώς υφίσταται ήδη αυστηρότερο πλαίσιο πολεοδομικής προστασίας. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι από τις ελάχιστες όπου το ηφαιστειακό τοπίο διατηρείται αναλλοίωτο, και πρέπει να διαφυλαχθεί ως έχει.
c. Να αφαιρεθούν οι χρήσεις εστίαση και αναψυκτήρια, καθώς οι ανάγκες σε εστίαση και αναψυχή υπερκαλύπτονται από την υφιστάμενη δόμηση. Αν η βούληση του νομοθέτη είναι να ορίσει τέτοιες χρήσεις μπορεί αυτές να αφορούν στην αλλαγή χρήσης της υφιστάμενης δόμησης.
d. Να αφαιρεθούν οι εγκαταστασεις ΑΠΕ λόγω ανάγκης προστασίας του τοπίου
12. ΠΕΠ 2.4 – ΤΟΠΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΗΡΑΣΙΑΣ
a. Να επιτραπεί η χρήση κατοικίας με αρτιότητα τα 8 στρ. Να εξεταστεί η δυνατότητα διατήρησης της παρέκκλισης των 4 στρ. με μειωμένη επιτρεπόμενη δόμηση 100τμ.
b. Να οριοθετηθεί ο εγκαταλελειμμένος οικισμός της Αγριλιάς ώστε οι εργασίες αποκατάστασης των υφιστάμενων κτισμάτων να περιοριστούν στα πραγματικά όρια του οικισμού
c. Να τεθεί προς πολεοδόμηση ο οικισμός της Ρίβας
13. ΠΕΧ 1 – ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΠΟΠ
a. Να αφαιρεθεί η χρήση των πρατηρίων καυσίμων και ενέργειας καθώς υφίστανται ήδη αρκετά λειτουργούντα και στις τρεις περιοχές ΠΟΠ.
b. Να αφαιρεθεί η βιοτεχνική και βιομηχανική χρήση για τοπικά προϊόντα, καθώς τα υφιστάμενα και εγκεκριμένα προς ανέγερση οινοποιεία και εργοστάσια τομάτας και λοιπών κηπευτικών υπερκαλύπτουν τις παραγόμενες ποσότητες τοπικών προϊόντων. Είναι εξαιρετικής σημασίας να γίνει κατανοητό ότι οι τρεις αυτές περιοχές είναι το τελευταίο απόθεμα αγροτικής γης και δεν χωρούν ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο επιπλέον δόμησης.
14. ΠΕΧ 2 - ΛΟΙΠΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
a. Να υπάρξει σαφής πολυγωνική αναφορά στην ήδη θεσμοθετημένη απόσταση των 150μ για του γεωλογικούς σχηματισμούς από Μονόλιθο έως Βουρβούλο ως αναφέρεται στην ισχύουσα ΖΟΕ.
b. Να εξεταστεί για την κατοικία η δυνατότητα διατήρησης της παρέκκλισης των 4 στρ. με μειωμένη επιτρεπόμενη δόμηση 100τμ.
15. ΠΕΧ 3 – ΖΩΝΗ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ
a. Να επιτραπεί η χρήση κατοικίας με αρτιότητα τα 8 ή 10 στρ.
16. ΠΕΧ 5 – ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
a. Η προτεινόμενη περιοχή κοινωνικής κατοικίας αναπτύσσεται στην ενδιάμεση ζώνη δύο ρεμάτων, και νοτίως της προτεινόμενης επέκτασης του ρυμοτομικού σχεδίου Φηρών, εντείνοντας την αστικοποίηση μίας γενικά ήπιας δομημένης περιοχής. Να εξεταστεί η κάλυψη των αναγκών της ανέγερσης κοινωνικής κατοικίας στα πλαίσια οριοθέτησης των οικισμών Μέσα και Έξω Κατοικιών και πιθανής πολεοδόμησης της εκτός σχεδίου περιοχής ανάμεσα στη νέα περιφερειακή Φηρών – Ημεροβιγλίου και του ισχύοντος ρυμοτομικού σχεδίου Φηρών.
b. Να χωροθετηθεί ζώνη κοινωνικής κατοικίας στον Θόλο αντί ή πέραν των επεκτάσεων ώστε να διασφαλιστεί η εξυπηρέτηση του ανεξάρτητου πόλου της Οίας.
c. Να χωροθετηθεί ζώνη κοινωνικής κατοικίας στον Μονόλιθο ώστε να εξυπηρετηθεί ο ανεξάρτητος πόλος αεροδρομίου – νέου λιμένα – κεντρικών λειτουργιών
17. ΠΕΔ 2 – ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΔΡΑΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
a. Να περιοριστεί το εύρος της ζώνης δυτικά του αεροδρομίου για να προστατευθούν οι υφιστάμενοι αμπελώνες νότια της Μεσαριάς.
b. Να επεκταθεί η ζώνη βόρεια της απόληξης του αεροδρομίου και έως το ύψος του εργοστασίου της ΔΕΗ όπου υπάρχει ήδη συγκέντρωση οχλουσών χρήσεων όπως άλλωστε προβλεπόταν και στο ΓΠΣ Θήρας.
18. ΠΕΧ 4.1 – ΖΩΝΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΣΣΑΣ – ΕΞΩΜΥΤΗ
a. Να εξαιρεθεί η περιοχή νότια του λόφου Γαβρίλου όπου υφίσταται γόνιμη γεωργική γη και να ενταχθεί στην ΠΕΠ 2.1 ή ΠΕΧ 1. Δεν θα πρέπει να κατασπαταλήθει η χρήση για νέα ξενοδοχεία.
b. Να αφαιρεθεί η χρήση συνεργεία επισκευής αυτοκινήτων, καθώς η συγκεκριμένη χρήση έχει προβλεφθεί μόνο στην ζώνη ΠΕΔ 2 και ΠΕΧ4.3, και ελλοχεύει ο κίνδυνος υπερσυγκέντρωσης.
c. Να εξεταστεί για την κατοικία η δυνατότητα διατήρησης της παρέκκλισης των 4 στρ. με μειωμένη επιτρεπόμενη δόμηση 100τμ στην περιοχή που απομένει μετά την εξαίρεση της γεωργικής γης.
d. Να εξεταστεί η πολεοδόμηση των οικισμών Αγ. Γεωργίου και Εξωμύτη που περιλαμβάνονται στην ζώνη με περιορισμένα όρια.
e. Η ζώνη να μεταπέσει σε ζώνη ήπιας οικιστικής ανάπτυξης όπως στο σενάριο 2
19. ΠΕΧ 4.3 – ΖΩΝΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΟΙΑΣ
a. Η ζώνη να μεταπέσει σε ζώνη ήπιας οικιστικής ανάπτυξης όπως στο σενάριο 2. Η περιοχή ήδη διαθέτει πολλές και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες οι οποίες μπορούν να εκσυγχρονιστούν, αναβαθμιστούν ή και επεκταθούν ώστε να καλύψουν τις μελλοντικές ανάγκες σε αυξημένου επιπέδου υπηρεσίες.
b. Να εξεταστεί για την κατοικία η δυνατότητα διατήρησης της παρέκκλισης των 4 στρ. με μειωμένη επιτρεπόμενη δόμηση 100τμ στην περιοχή που απομένει μετά την εξαίρεση της γεωργικής γης.
Δρόσος Ιωάννης
Πολιτικός Μηχανικός