1) Επεκτάσεις οικισμών: Η πρόταση επέκτασης μόνο μερικών μεμονωμένων οικισμών είναι λάθος, διότι δεν λαμβάνει υπόψη τις οικιστικές ανάγκες, στις ακόλουθες κατηγορίες κατοικίας: βασική για μόνιμους κατοίκους, κοινωνική για κατοικία για προσωρινούς κάτοικους (υγειονομικούς, εκπαιδευτικούς), παραθεριστική από κατοίκους άλλων περιοχών ή/και χωρών. Η ζήτηση συναντάται κυρίως κοντά σε οικισμούς, οπότε έχει νόημα να χαρακτηριστεί ως χρήση κατοικίας, ζώνη περιμετρικά όλων των οικισμών που έχουν οικοδομηθεί με μεγάλη πυκνότητα στο εσωτερικό τους (σχεδόν όλοι). Προτείνεται δημιουργία ζώνης 500μ γύρω από όλα τα οικιστικά σύνολα, μετρούμενο από τα όρια του πυκνού οικισμού. Οι ζώνες αυτές μπορούν να προστίθενται τμηματικά, στους οικισμούς, αλλά να υπάρξει σχετική πρόβλεψη. Οι οικισμοί θα πρέπει να πολεοδομηθούν όλοι τους και να αποκτήσουν ρυμοτομικά σχέδια. Προτείνεται η πολεοδόμηση του εσωτερικού των οικισμών να ακολουθήσει την λογική της παλιάς πόλης προς διατήρηση, και να έχει διαφορετικούς όρους δόμησης η επέκταση. Μπορεί να γίνει πρώτα η ρυμοτόμηση της επέκτασης, για να παραλάβει την οικιστική πίεση. Οι ζώνες αυτές θα δείξουν ποιοι οικισμοί θα παραλάβουν την οικιστική πίεση (η οποία υπάρχει), από τον περιορισμό της κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης.
Ειδικά για την Καλλονή, προτείνεται πολεοδόμηση του μεγάλου τμήματος με ρυμοτομικό. Δεν είναι απαραίτητη η επέκταση τώρα. Ο περιορισμός της άναρχης εκτός σχεδίου δόμησης αφορά την σποραδική οικοδόμηση παντού. Αυτό πρέπει να γίνεται με συγκέντρωση της δόμησης γύρω από οικισμούς και όχι με την γενική κατάργηση αυτής. Αν απαγορευτεί τελείως η δόμηση σε μία περιοχή που και φθήνει και δεν εξυπηρετούνται ήδη οι στεγαστικές της ανάγκες, καταδικάζεται σε μαρασμό. Είναι εθνικής σημασίας να μην γίνει κάτι τέτοιο σε περιοχές με δυνατότητες αγροτικής παραγωγής, βιοτεχνικής παραγωγής και δυνατότητες υποστήριξης της τουριστικής ζήτησης για αποσυμφόρηση περιοχών με υπερ-τουρισμό.
2) Αγροτική γη: Η γη της Τροιζηνίας ως προς τα εδάφη είναι υψηλής παραγωγικότητας (με την προϋπόθεση ύπαρξης νερού). Επειδή γίνεται παράλληλα σχεδιασμός εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα, δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι η γη δεν έχει την προοπτική να επανέλθει και να γίνει παραγωγική. Πρέπει να καθοριστούν ζώνες γης υψηλής παραγωγικότητας, αυξημένης προστασίας, ενώ και η υπόλοιπη αγροτική γη, θα πρέπει να προστατευθεί. Και στους δύο τύπους αγροτικής γης (υψηλής παραγωγικότητας και μη), απαιτούνται υποστηρικτικές εγκαταστάσεις και αγροτικά κτίρια, χαμηλής έντασης (αποθήκες, ψυγεία, σιλό, κλπ). Η αγροτική γη δεν είναι οικισμοί και κατά συνέπεια για την πρόσβαση σε αυτή δεν απαιτείται οδικό δίκτυο με προορισμό να ενώνει οικισμούς. Πρέπει να επιτρέπονται τα αγροτικά κτίρια με κριτήριο την ύπαρξη αγροτικής γης και παραγωγής και όχι με κριτήριο την ύπαρξη αστικής ή υπεραστικής οδού. Η ύπαρξη υπεραστικής οδού επιτρέπει ή απαγορεύει αποκλειστικά την κατασκευή άλλων χρήσεων (πλην αγροτικής) στα γήπεδα (και με την προϋπόθεση ότι δεν είναι υψηλής παραγωγικότητας που έτσι κι αλλιώς απαγορεύονται).
Επίσης τα όρια της δόμησης (αγροτικών κτιρίων) κάθε φορά πρέπει τεθούν στην βάση της αγροτικής/κτηνοτροφικής παραγωγής και μάλιστα στο σύνολο των εκτάσεων του παραγωγού (με σκοπό την συγκέντρωση των εγκαταστάσεων ανά παραγωγό σε ένα/λίγα σημεία, και να μην εξετάζεται με όρους έκτασης, πολεοδόμησης, οδοποιίας κλπ. Προτείνεται να δημιουργηθούν διαφορετικοί κανόνες δόμησης για αγροτικά κτίρια, σε σχέση με όλες τις άλλες χρήσεις. Σε περίπτωση μεικτής χρήσης, τα γήπεδα θα πρέπει να τηρούν τις προδιαγραφές όλων των χρήσεων.
Και στους δύο τύπους αγροτικής γης πρέπει να επιτραπούν μικρές εγκαταστάσεις ΑΠΕ, με τον όρο να διατηρείται η παραγωγή και η παραγωγή να γίνεται με σύγχρονες προδιαγραφές (οικονομικό πότισμα, υψηλής ποιότητας καλλιέργειες κλπ, με οδηγίες γεωτεχνικών) Για παράδειγμα μπορούν να επιτραπούν Ανεμογεννήτριες ή φωτοβολταϊκά με τυποποιημένες διατάξεις που ευνοούν την καλλιέργεια από κάτω (αγρο-φωτοβολταϊκά).
Ο στόχος είναι να συνδυαστούν οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ μικρής κλίμακας - ενεργειακή πολιτική, με βελτίωση του εισοδήματος των αγροτών (που θα νοικιάσουν τον αέρα της γης τους) - κοινωνική πολιτική και με σύγχρονες πρακτικές και βελτίωση της αγροτικής και κτηνοτροφικής (εφαρμογή και σε βοσκοτόπια) παραγωγής - αγροτική πολιτική.
3) Προστασία ακτών / παραλιών: Οι παραλίες και οι προσβάσιμες ακτές πρέπει να χαρτογραφηθούν συνολικά και να τεθούν κανόνες προστασίας τους, όπως οι παρακάτω:
- αποστάσεις από δόμηση (ζώνη αιγιαλού και παραλίας)
- αποστάσεις από χρήσεις υψηλής όχλησης (βιομηχανικές ζώνες στην στεριά, ιχθυοκαλλιέργειες στην θάλασσα*)
* Δεν είναι απαραίτητο να γίνει το θαλάσσιο χωροταξικό παράλληλα με αυτή την μελέτη, αλλά πρέπει να τεθούν αρχές προστασίας τουλάχιστον των παραλιών
- οδεύσεις πρόσβασης ή ελάχιστες αποστάσεις/διαστάσεις κάθετων διαδρομών ελεύθερων από εμπόδια και περιφράξεις (και όχι να απαγορεύονται παντού οι περιφράξεις στην παραθαλάσσια ζώνη)
Οι παραλίες πρέπει να προστατεύονται με συγκεκριμένους απλούς κανόνες, που να μην καταργούν όλα τα υπόλοιπα δικαιώματα και να μην δημιουργούν δυσανάλογα προβλήματα σε άλλες χρήσεις.
4) Ανατολική επέκταση Γαλατά. Η μελέτη έχει διακοπεί εσφαλμένα στην ανατολική πλευρά του Γαλατά. Οι χρήσεις, ο περιφεριακός δρόμος και τα όρια του ρυμοτομικού/επεκτάσεων πρέπει να συνεχίσουν τουλάχιστον μέχρι την συμβολή της παραλιακής Γαλατά με την Εθνικής Αντιστάσεων (ο πρώτος παράλληλος), στα ανατολικά του Γαλατά. Αν έχει δοθεί σε διαφορετικά γραφεία η κάθε έκταση, ειδικά σε αυτό το σημείο, θα πρέπει η συγκεκριμένη μικρή έκταση και η δημόσια κριτική σε αυτή, να περιλαμβάνονται στην ίδια μελέτη και υπόβαθρα (ακόμα και αν χρειαστεί να εξεταστούν παράλληλα οι δύο μελέτες). Αναρτείστε το απόσπασμα της άλλης μελέτης σχετικής με το σημείο (ή και ολόκληρη) μαζί με την παρούσα και επαναλάβετε την διαβούλευση. Οτιδήποτε άλλο είναι τουλάχιστον αντιεπιστημονικό και δείχνει και πρόθεση από την πολιτεία να μην γίνει σωστός σχεδιασμός.
5) Στα προτεινόμενα όρια νέων οικισμών, δεν υπάρχουν θέσεις προτεινόμενων οδικών συνδέσεων με το υπόλοιπο δίκτυο. Συμπληρώστε την έλλειψη.
6) Υπάρχουν συλεκτήριες οδοί που έχουν παραληφθεί, όπως για παράδειγμα η διαδρομή από το λαιμό της χερσονήσου των Μεθάνων μέχρυ τον οικισμό Βαθύ στην δυτική πλευρά. Είναι λάθος η παραδοχή ότι μόνο μία συλλεκτήρια οδός μπρορεί να υπάρξει και δεν πρέπει να δημιουργούνται βρόγχοι. Θα πρέπει να συμπληρωθούν οι ελλείψεις, ώστε να υπάρξει υποχρέωση ορθού σχεδιασμού και κατασκευής/ποιότητας των οδών. Αντίστοιχη διαδρομή είναι από την διασταύρωση στο Βίδι μέχρι την Τακτικούπολη.
7) Αγροτικοί/τοπικοί δρόμοι: Πρέπει να καθοριστούν ως τρόπος πρόσβασης σε αγροτικά ακίνητα/χωράφια και να επιτρέπεται η κατασκευή αγροτικών κτιρίων σε αυτά. Οι δρόμοι αυτοί δεν απαιτείται να έχουν προδιαγραφές οδών ταχείας κυκλοφορίας ή/και οδικού δικτύου για ΙΧ. Η χρήση τους έχει να κάνει μόνο με μεταφορά αγροτικών προϊόντων σε μικρή απόσταση, μέχρι το υπόλοιπο οδικό δίκτυο. Οι προδιαγραφές τους μπορούν να καθορίζονται από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης. Πρέπει να καθοριστεί όμως με σαφήνεια τι σημαίνουν οι τοπικές αυτές οδοί και πώς αναγνωρίζονται.
8) Ο ποδηλατόδρομος στον Γαλατά, εκτείνεται στην παραλία του Γαλατά και μέχρι το σχολικό συγκρότημα επί της επαρχιακής Γαλατά-Ναυπλίου. Έχει παραληφθεί η διαδρομή μέχρι το σχολικό συγκρότημα δίπλα στο κέντρο υγείας. Ο δρόμος μεχρι εκεί είναι πολύ στενός και υπάρχει κίνδυνος ατυχημάτων μεταξύ οχημάτων και πεζών μαθητών.
Ο ποδηλατόδρομος των Μεθάνων μπορεί να αποκτήσει και κάθετο κλάδο, κατά μήκος του ρέματος.
Λόγω μικρού μήκους των ποδηλατοδρόμων, προτείνεται να μην γίνουν αποκλειστικοί ποδηλατόδρομοι. Οι κάτοικοι συνήθως είναι πεζοί. Θα πρέπει να σχεδιαστεί διαδρομή μεικτή πεζών/ποδηλάτων.
9) Εκτός από την δημόσια συγκοινωνία, διασύνδεσης Μεθάνων και Πόρου, θα πρέπει να προστεθεί και ο Γαλατάς (να μην είναι θαλάσσια απαραίτητα). Επίσης θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για:
- ακτινωτή συγκοινωνία προς πόλους, όπως τα Μέθανα και ο Γαλατάς.
- στους πόλους θα πρέπει να υπάρχουν όλες οι βασικές εξυπηρετήσεις των πολιτών (ΚΕΠ, ΚΕΦ, δημοτική υπηρεσία, παράρτημα κέντρου υγείας στα Μέθανα, σχολεία όλων των βαθμίδων, κλπ).
Λόγω των μεγάλων αποστάσεων εντός του δήμου, ενδεχομένως πρέπει να εξεταστεί και 3ο κέντρο στην Δρυόπη.
Το σχόλιο αφορά πολλαπλές ενότητες: ακτές, αναπλάσεις, γεωργικές δραστηριότητες, ιχθυοκαλλιέργειες, ενέργεια, επέκταση σχεδίου πόλης, κατοικία - στέγαση, κοινωνικά και οικονομικά θέματα, κυκλοφοριακή οργάνωση και βιώσιμη κοινότητα, πολεοδομία-όροι δόμησης και χρήσεις γης, υγεία, συγκοινωνία