Για την περιοχή εντός της λεκάνης απορροής της λίμνη του Μόρνου. Εμπλουτισμός των χρήσεων γης, σε μικρότερη απόσταση των 1500μ από τη λίμνη, με συμπερίληψη της πρωτογενούς παραγωγής και της κτηνοτροφίας, ανεξάρτητα από το τι ορίζει το ειδικό καθεστώς. Καθώς τα δεδομένα αλλάζουν και είναι πιθανό σε επόμενο χρόνο να αρθούν κάποιες από τις απαγορεύσεις, ας επιτρέπονται υπό όρους από το ΤΠΣ και με την γνωμοδότησης αντίστοιχου φορέα.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ – ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ:Με στόχο την τόνωση του ορεινού όγκου, μπορούν να γίνουν κάποιες κινήσεις ώστε να δημιουργηθούν σημαντικοί πόλοι έλξης. Αξιοποίηση σημαντικών Ιερών Ναών για την ικανοποίηση θρησκευτικού τουρισμού - Κήρυξη οικισμών ως παραδοσιακοί.
Συγκεκριμένα προς αξιολόγηση για κήρυξή τους ως παραδοσιακοί - ιστορικοί οικισμοί:
Αρτοτίνα: παρουσιάζει σημαντικά στοιχεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και χρήζει προστασίας. Αναγνώριση αυτού αποτελεί το βιβλίο «Αιτωλικαί οικήσεις, σκεύη και τροφαί»,1925 του λαογράφου Λουκόπουλου Δημήτρη και σκίτσα του αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη αποτυπώνει άριστα την περίπτωση της Αρτοτίνας με λαογραφική προσέγγιση. Το σύγγραμμα λειτούργησε ως εφαλτήριο για την μελέτη της παραδοσιακής κατοικίας ενώ γίνεται αναφορά ως πηγή στη βιβλιογραφία των περισσότερων μελετών που έχουν ως περιεχόμενό τους την αρχιτεκτονική της παραδοσιακής κατοικίας στο σύνολο της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Πέραν του σημαντικού αρχιτεκτονικού αποθέματος, η Αρτοτίνα παρουσιάζει και ιστορικό ενδιαφέρον.
Άβορος: Σώζονται σημαντικά δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της κατοικίας και διαφορετικής τυπολογίας της παραδοσιακής κατοικίας. Στην διατήρησή του σε σχέση με άλλες κοινότητες του ορεινού όγκου, συνέβαλε το γεγονός ότι δεν ανήκει στα χωριά εκείνα που υπέστησαν καταστροφές στην περίοδο του πολέμου. Παρουσιάζει πλούσιο λαογραφικό αλλά και θρησκευτικό ενδιαφέρον(Ι.Ν. Κοιμήσεων Θεοτόκου).
Δάφνος: Σώζονται σημαντικά δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Παρουσιάζει θρησκευτικό ενδιαφέρον-Ι.Ν. Αγίου Νικολάου_μετόχι Βαρνάκωβας. Διαθέτει ιδιαίτερη φυσιογνωμία- ρέματα- επιβλητικές κορυφές Βαρδουσίων.
Συκιά: Διαθέτει αρκετά δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και σε συνδυασμό με την ορθοπλαγιά και τα ορειβατικά μονοπάτια, η κήρυξη της σε παραδοσιακό οικισμό μπορεί να την ενισχύσει τουριστικά.
Λευκαδίτι: Διαθέτει δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής ενώ λόγω γειτνίασης με τη Συκιά μπορεί να αναδειχθεί παράλληλα.
Λιδωρίκι και Καρούτες: Παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον ως προς την παραδοσιακή κατοικία, σώζονται κατά βάσει τα κελύφη των παραδοσιακών καθώς ως μαρτυρικά χωριά υπέστησαν σημαντική καταστροφή. Ιστορικής σημασίας προορισμοί – μαρτυρικά χωριά. Παράγουν παραδοσιακά προιόντα ΠΟΠ.
Μαλανδρίνο: Πέρα από αξιόλογα δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής αποτελεί οικισμό με αξιόλογο αρχαιολογικό χώρο προς ανάδειξη.
Αμυγδαλιά: Σώζονται αρκετά δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής ενώ διαθέτει έναν σημαντικό πόλο θρησκευτικού τουρισμού - Ι.Μ. Παναγίας Κουτσουριώτισσας.
Κάλλιο: Δεν διαθέτει δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής ως νεότερος οικισμός καθότι δημιουργήθηκε στην σημερινή του θέση με την κατασκευή της τεχνητής λίμνης του Μόρνου, ωστόσο μπορεί να τεθεί σε ειδικό σχεδιασμό ώστε να λειτουργήσει μνημειακά ως τοπόσημο σχετιζόμενο με το Αρχαίο Κάλλιο και με την λίμνη Μόρνου.
Καρανάσου Μαριάννα
Αρχιτέκτων Μηχανικός
Κάτοικος κοινότητας Πανόρμου Δωρίδας