ΕΠΣ ΘΗΡΑΣ

Δημοτικές Ενότητες: ΔΕ ΘΗΡΑΣ,ΔΕ ΟΙΑΣ

...
ΕΠΣ ΘΗΡΑΣ
Ε.Π.Σ. (ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ, ΠΩΛΕΙΤΑΙ η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ)

Αξιότιμοι κύριοι,

Υπενθυμίζω ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θήρας έχει λάβει ομόφωνη απόφαση «καμία νέα κλίνη, ξενοδοχείου ή Arbnb, πάνω στο νησί». Η απόφαση αυτή που ήρθε μάλιστα με αρκετά χρόνια καθυστέρηση, δείχνει ότι όλοι εδώ έχουν πλέον συνειδητοποιήσει μέσα από την καθημερινή ζωή και την επαγγελματική εμπειρία ότι το νησί δεν σηκώνει άλλη «ανάπτυξη». Εσείς ποιες ακριβώς αποφάσεις και ανάγκες λαμβάνετε υπόψη στο σχέδιο που εκπονείτε; Τις αποφάσεις και τις ανάγκες των κατοίκων ή τις αποφάσεις και τις ανάγκες κάποιων επενδυτών που ζητούν χώρο για να στριμωχτούν κι αυτοί πάνω στο νησί;

Αν γνωρίζατε το νησί ή αν βλέπατε επιστημονικά και στατιστικά στοιχεία θα σας ήταν ξεκάθαρο ότι ο τουρισμός στο νησί έχει ήδη ξεπεράσει το σημείο καμπής και έχει αρχίσει ο κατήφορος ακριβώς διότι η σχέση ποιότητας - ποσότητας είναι φθίνουσα. Επομένως ακόμη και αν σκεφτούμε μόνο με όρους οικονομικής ανάπτυξης, το σχέδιό σας που υποτίθεται ότι κάνει πρόβλεψη για 15-30 χρόνια μετά, είναι λάθος διότι από δω και πέρα η υπερβολική ποσότητα τουρισμού θα βλάψει την τοπική οικονομία και την υπεραξία του νησιού.
Μόνοι ωφελημένοι θα είναι κάποιοι λεφτάδες, οι οποίοι δεν κατοικούν εδώ αλλά έχουν άμεση ανάγκη να επενδύσουν, να ξεπλύνουν ή να αυγατίσουν το κεφάλαιό τους βραχυπρόθεσμα και χωρίς να νοιάζονται για τις συνέπειες. Να σημειωθεί επίσης ότι τα κέρδη των επενδυτών που ελκύει το σχέδιό σας θα εξάγονται σε φορολογικούς παραδείσους και δεν θα πέφτουν πάλι μέσα στην τοπική οικονομία. Αυτό πως το αντιμετωπίζετε;

Παρακαλώ να δείτε την ημερίδα που έγινε πρόσφατα ακριβώς με θέμα τον σχεδιασμό στα νησιά, την οποία κάθε σοβαρός μελετητής πρέπει να λάβει υπόψιν. Παραθέτω το αντίστοιχο link. https://www.youtube.com/live/beVU4np7tII?si=vJT7pDXVAznFPY9c

Πάμε τώρα και σε άλλα σημεία του σχεδίου
40 στρέμματα με συντελεστή 0,15... Τα νούμερα αυτά πως τα υπολογίζετε; Παρακαλώ να ανακοινώσετε την μεθοδολογία που ακολουθείτε και να αναρτήσετε όλο το σχέδιο και τις επιμέρους μελέτες, όχι μόνο αυτά τα λίγα σχεδιαγράμματα που μας δείχνετε εδώ. Η έκταση των 40 στρεμμάτων είναι περίπου 6 γήπεδα ποδοσφαίρου το ένα δίπλα στο άλλο! Με συντελεστή δόμησης 0,15 και με τις εγκαταστάσεις που δεν υπολογίζονται στη δόμηση θα έχουμε περίπου 10.000 τ.μ. χτισμένη επιφάνεια. Αυτά είναι για εσάς περιορισμός της δόμησης;
Είναι θράσος και ξεκάθαρο ψεύδος να διαφημίζετε ότι το σχέδιό σας θα περιορίσει την δόμηση και ταυτόχρονα να κατηγορούνται οι κάτοικοι, όπως οι Μυκονιάτες, ότι αντιδρούν επειδή τάχα δεν θέλουν να περιοριστεί. Και στη Σαντορίνη, και στη Μύκονο και στην Ίο, και στην Πάρο και στη Νάξο οι κάτοικοι είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν την παύση της δόμησης για νέες κλίνες, όχι όμως να σταματήσουν οι λίγες κλίνες και οι μικρές μονάδες των ντόπιων και παράλληλα να φτιάχνουν μεγαθήρια κάποιοι μεγαλοκαρχαρίες που όπως όλα δείχνουν είναι εκείνοι που παρήγγειλαν τα ΕΠΣ στη Θήρα και στα υπόλοιπα νησιά.

Ο μόνος σοβαρός περιορισμός στην δόμηση θα γίνει όταν εφαρμοστεί το Σύνταγμα και οι νόμοι. Όμως, ο νόμος δεν εφαρμόζεται διότι ο πελάτης σας - η κυβέρνηση - επιβιώνει πολιτικά με την ανοχή της παρανομίας και εξυπηρετώντας όποιον έχει λεφτά (επενδυτές τους λένε). Και στην αυτοδιοίκηση φυσικά κανείς δεν έβαλε τάξη στην εκτός σχεδίου δόμηση διότι τα ψηφαλάκια είναι πιο γλυκά από την προστασία του νησιού. Αυτός είναι και ο λόγος που το γραφείο της πολεοδομίας στη Σαντορίνη έχει μόνο έναν υπάλληλο για να ελέγχει 6 νησιά!

Άλλα σχόλια.
Αυστηρή αναλογία Ξενοδοχείων - Arbnb. Το ζητούν και οι ξενοδόχοι και οι μηχανικοί και κάθε λογικός άνθρωπος. Είναι μονόδρομος για να προστατευθεί το τουριστικό προϊόν και να λυθεί το ζήτημα της στέγασης των κατοίκων, υπαλλήλων, γιατρών και εκπαιδευτικών. Το σχέδιό σας δεν αναφέρει τίποτε σχετικά.

Ζώνη προστασίας της Βλυχάδας. Το σχέδιό σας δεν προβλέπει κάτι τέτοιο. Βέβαια εκεί υπάρχουν στα σκαριά και δυο μεγαθήρια σαν και αυτά που πριμοδοτείτε με το σχέδιό σας.

Στο σχέδιο αναφέρθηκαν περιοχές που επιτρέπονται ΑΠΕ, δηλαδή αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά. Αλήθεια τώρα; Υπάρχει περίπτωση να δούμε και ανεμογεννήτριες ή χωράφια με φωτοβολταϊκά στη Σαντορίνη;

Για το σχέδιο της Σαντορίνης λέτε ότι λαμβάνεται υπόψη και ο μεγαλύτερος σχεδιασμός, όπως το χωροταξικό για τον τουρισμό. Όμως, τα θεματικά χωροταξικά (για τον τουρισμό, για τις ΑΠΕ, για τις ιχθυοκαλλιέργειες, κλπ.) είναι τόσο πρόχειρα που πολλές φορές αλληλοεπικαλύπτονται! Είναι ολοφάνερο ότι έχουν συνταχθεί και προωθούνται από τα αντίστοιχα συμφέροντα και τους επενδυτές του κάθε κλάδου οι οποίοι μάλλον βιάζονται πάρα πολύ. Για παράδειγμα στο χωροταξικό του τουρισμού ορίζονται οι μεγάλες κατασκευές ως βιώσιμες! Σε ποια επιστημονικά στοιχεία βασίζεται αυτός ο αφορισμός; Σε όλο τον υπόλοιπο πλανήτη η βιωσιμότητα συνδέεται με τη μικρή κλίμακα.

Η εκτός σχεδίου - εκτός οικισμών περιοχή θα πρέπει να οριστεί αποκλειστικά για την αγροτική παραγωγή και τις υποδομές της, την κατοικία των αγροτικών οικογενειών (αγροικία) και για κάποιες πολύ μικρές υποδομές αγροτουρισμού αποκλειστικά για όσους είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και με αυστηρά κριτήρια και όρια για τη δόμηση, τα υλικά, τους πόρους, την ενέργεια και την αρχιτεκτονική.

Για τους φυσικούς πόρους και την οικονομία των πόρων τους δεν ακούσαμε τίποτε. Απεναντίας οι μεγάλες δομές που προκρίνονται είναι, όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, καταβόθρες ενέργειας και πόρων.

Για την δόμηση με χρήση φυσικών και ανακυκλώσιμων υλικών, όπως η πέτρα και η θηραϊκή γη, δεν ακούσαμε τίποτε. Επομένως σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο, θα ριχτεί κι άλλο μπετό στο νησί που σε συνδυασμό με την έλλειψη δέντρων και πρόβλεψης για πράσινους χώρους θα κάνει ακόμη θερμότερο το τοπικό κλίμα.

Εφόσον επιχειρείται μια τόσο δραστική και μεγάλης κλίμακας ανακατανομή γης υπέρ νέων ιδιοκτητών – επενδυτών θα πρέπει στο σχέδιό της η Πολιτεία να προβλέψει τι θα απογίνουν οι σημερινοί ιδιοκτήτες γης, κοινωνικά και οικονομικά. Τέτοια πρόβλεψη δεν υπάρχει στο σχέδιό σας.

Για την προστασία των αιγιαλών και την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες δεν είδαμε τίποτε στο σχέδιο. Από τη στιγμή που προκρίνονται ζώνες τουριστικής ανάπτυξης τέτοιου μεγέθους, όπως στην Περίσσα με τα μεγαθήρια των 40 στρεμμάτων, τι δικαιώματα πρόσβασης θα έχουν αυτά στο παραλιακό μέτωπο και ποιοι ελεύθεροι χώροι θα απομείνουν για τους ντόπιους;

Ως παράδειγμα για την προοπτική της Θήρας εκτός της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού, θα προτείναμε την Ίδρυση Πανεπιστημίου Γεωλογίας ή διεθνούς Γεωλογικού Κέντρου Ερευνών. Αυτό θα ήταν κάτι πραγματικά εξαιρετικό και απόλυτα ταιριαστό στο νησί και για το μέλλον των επόμενων γενεών. Όμως, το σχέδιό σας δεν βάζει τα θεμέλια για κάτι τέτοιο. Υποθέτετε προφανώς ότι το νησί θα κατοικείται για πάντα από καμαριέρες, οδηγούς, γκαρσόνια και ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων.

Πολλά ακόμα θα μπορούσαν να αναφερθούν, αλλά αντιλαμβανόμαστε ότι η διαβούλευση και η παράθεση σχολίων εδώ είναι προσχηματική ... Σε κάθε περίπτωση οι κάτοικοι δεν θα ανεχτούμε σχέδια σαν και αυτό που παρουσιάσατε στην εκδήλωση και θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες προσφυγής, εκτός εάν το αποσύρετε και ξεκινήσετε άμεσα την εκπόνηση ενός ολιστικού σχεδίου με πραγματική διαβούλευση με τους κατοίκους και με αφετηρία τις ανάγκες των νησιωτών, την ανάσχεση της κοινωνικής και οικονομικής καταστροφής του νησιού και την προστασία της φυσικής και πολιτισμικής ταυτότητάς του.

Επισυνάπτω την ανοικτή επιστολή των νησιωτικών φορέων που αποτυπώνει ξεκάθαρα την κοινή ανησυχία σε όλα τα νησιά που γίνονται παρόμοια σχέδια.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΦΟΡΕΩΝ
ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ, ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στον απόηχο της ημερίδας «Σχεδιάζοντας (σ)τα όρια των μικρών νησιών» που έγινε στο ΕΜΠ από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, οι νησιώτες νοιώθουμε ότι ξανασμίξαμε σαν μια μεγάλη κατακερματισμένη οικογένεια με το πέλαγος ανάμεσά μας.
Νοιώθουμε την ανάγκη να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο στις δυσκολίες και να μοιραστούμε τις χαρές και τις συγκινήσεις που προσφέρουν τα νησιά μας.
Νοιώθουμε επίσης ότι κομβικές εξελίξεις δρομολογούνται και καθοριστικές αποφάσεις λαμβάνονται αυτό το διάστημα για τη ζωή και τον τόπο μας, ερήμην μας. Δυστυχώς, όλα τα νησιά της χώρας, οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, οι Σποράδες, το Βόρειο Αιγαίο, το Ιόνιο και τα μεγάλα νησιά μας Κρήτη και Εύβοια αντιμετωπίζονται μονοδιάστατα ως επενδυτικός χώρος ή ως ταμειακές μηχανές! Αυτή η οπτική είναι απολύτως καταστροφική και ξένη προς τη νησιωτικότητα. Τα νησιά μας είναι ευαίσθητοι τόποι με μοναδικά οικοσυστήματα και πολιτισμικά χαρακτηριστικά, στους οποίους κατοικούν και δημιουργούν οι νησιώτες επί χιλιάδες χρόνια.

Ειδικότερα για την παρουσίαση της μελέτης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου Θήρας που θα γίνει την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, η θέση μας είναι η εξής:
Αντιτασσόμαστε στην εφαρμογή ενός ειδικού πολεοδομικού σχεδίου που θέτει δύο μέτρα και δύο σταθμά! Οι «στρατηγικές επενδύσεις» δεν είναι δυνατόν να αξίζουν περισσότερο από το φυσικό περιβάλλον αυτού του νησιού και να εξαιρούνται από τον σχεδιασμό της Πολιτείας. Κανένας «στρατηγικός επενδυτής» δεν μπορεί να έχει διαφορετικό δικαίωμα δόμησης ή διαφορετική υποχρέωση προστασίας του περιβάλλοντος που ανήκει σε όλους μας εξίσου, αναλόγως με τα βαλάντια που διαθέτει στην τσέπη του.
Ο λόγος για τον οποίο η Σαντορίνη έγινε παγκόσμιος τουριστικός προορισμός δεν μπορεί να κοστολογηθεί και να ξεπουληθεί σε ιδιωτικά συμφέροντα που θα αλλοιώσουν μόνιμα την ιδιαίτερη κληρονομιά της Σαντορίνης.

Η ανεπανόρθωτη αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος της Σαντορίνης - Θηρασιάς και των υπολοίπων Κυκλάδων, σε συνδυασμό με την γενική «αναπτυξιακή» αναρχία την οποία καλλιεργεί η ίδια η Πολιτεία αφήνοντας υποστελεχωμένες τις υπηρεσίες (π.χ. υπάρχει μόνον ένας μηχανικός στην πολεοδομία Σαντορίνης, που εξυπηρετεί επίσης Ίο, Φολέγανδρο, Θηρασιά, Σίκινο, Ανάφη), κάνοντας επιλεκτικά τα στραβά μάτια σε παρανομίες και σε ευνοούμενους επενδυτές, κοιτάζοντας το μέλλον του τουρισμού κοντόφθαλμα, επιτρέποντας την καταστροφή του πρωτογενούς τομέα, περιφρονώντας τις ανάγκες του νησιού για Υγεία και περίθαλψη, αδιαφορώντας για τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό και την Παιδεία, αδιαφορώντας ακόμα και για τα ίδια τα παιδιά, για τις εξωσχολικές δραστηριότητές τους, για την κατάσταση των σχολικών κτηρίων ή την στέγαση των γιατρών και των καθηγητών τους, όλα αυτά είναι μαθηματικά βέβαιο, όπως βλέπουμε σε πολλές άλλες περιπτώσεις τουριστικών πόλων του πλανήτη μας, ότι θα οδηγήσουν το νησί στην ύφεση και στην τελειωτική καταστροφή!

Όχι λοιπόν άλλες φαραωνικές τουριστικές μονάδες, δεν αντέχει άλλες τούτος ο μικρός τόπος!
Η οικογενειακή τουριστική επιχείρηση, η ραχοκοκκαλιά της οικονομίας της Σαντορίνης και των Κυκλάδων, δέχεται μεγάλη πίεση και μελλοντικά μπορεί να υποκύψει ή να αντικατασταθεί. Αυτό αποκρύπτεται από τους νησιώτες στους οποίους προωθούνται γενικώς και αορίστως οι έννοιες «επενδύσεις» και «ανάπτυξη».

Όχι στην εξαίρεση των «στρατηγικών επενδύσεων» από τους κανόνες του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού.
Απαιτούμε την εφαρμογή ενός Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου που θα σέβεται την πολιτιστική και περιβαλλοντική ταυτότητα της Σαντορίνης και της Θηρασιάς.
Απαιτούμε την προστασία της γεωργικής γης και τον περιορισμό στην εκτός σχεδίου δόμηση, παράλληλα με την εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας των παραγωγών.
Είναι απολύτως απαραίτητο, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους να προστατευθούν καθώς απειλούνται από εξαφάνιση κάτω από την μεγάλη τουριστική πίεση.
Απαιτούμε την προστασία του τοπίου, της βιοποικιλότητας, της χερσαίας και θαλάσσιας πανίδας.
Απαιτούμε έναν συνολικό σχεδιασμό που θα σέβεται τη νησιωτικότητα, τους φυσικούς πόρους και την ανάγκη για λιγότερο ενεργοβόρες δομές.

ΚΑΘΕ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΤΕΙ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ, ΤΗ ΦΥΣΗ, ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, ΤΙΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ.

Συνυπογράφουν

Περιβαλλοντική Ομάδα Μαντιλίδα
Φωνή του Δάσους
Dive in Action
Θηραϊκή Θάλασσα
Save Ios
Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες
Φίλοι της Πάρου και Αντιπάρου
Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου
Σύλλογος Προστασίας & Περίθαλψης Άγριων Ζώων «ΑΛΚΥΟΝΗ»
Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου
Πολιτιστικός Σύλλογος ΑΡΧΙΛΟΧΟΣ (Πάρος)
Σύλλογος Αμπασάδα (Τήνος)
Πολιτιστικός Σύλλογος Η ΠΑΤΜΟΣ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Πάτμου Ιππόκαμπος
Σύνδεσμος Σικινητών
Creative Milos

Σύλλογος Διεθνής Δράση για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Σαντορίνης
Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ Τ.Ε. Θήρας)
Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Ημεροβιγλίου
Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Σύλλογος Οίας Θήρας ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΟΙΑΣ
Πολιτιστικός Σύλλογος Εστία Πύργου Καλλίστης
Θηραϊκή Εταιρεία Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών
Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης
Εθελοντική Ομάδα Σαντορίνης
Φωτογραφική Ομάδα Σαντορίνης
Ομάδα Γυναικών Σαντορίνης της Ο.Γ.Ε.

Σωματείο Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων "Η Ατλαντίδα"
Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Επαρχίας Θήρας
Συνδικάτο Εργαζομένων Τουρισμού Επισιτισμού Επαρχίας Θήρας
ΕΛΜΕ Θήρας
Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Θήρας

Κοινότητα Ημεροβιγλίου
Κοινότητα Καρτεράδου
Κοινότητα Έξω Γωνιάς
...

(η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται)

Αποδέκτες
Δήμαρχος Θήρας, Δημοτικοί Σύμβουλοι, πρόεδροι Κοινοτήτων, Δήμαρχοι Κυκλάδων, Μελετητικό γραφείο ΣΑΜΑΡΑ, Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, Περιφερειακοί σύμβουλοι, Βουλευτές Κυκλάδων, ΥΠΕΝ, Τ.Ε.Ε., ΜΜΕ