ΔΙΔΥΜΑ 29/06/2025
ΕΙΔΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
Στις 24 Ιουνίου 2025 στον Πόρο για πρώτη φορά δημόσια παρουσιάστηκε από τον εκπρόσωπο του μελετητικού γραφείου και από υπηρεσιακούς η μελέτη ( τα τρία σενάρια ) του ΕΠΣ Δήμου Ερμιονίδος και του Δήμου Πόρου . Δόθηκε προθεσμία 5 ημερολογιακών ημερών για δημόσια διαβούλευση , κατάθεση απόψεων , παρατηρήσεων και προτάσεων από φορείς και κατοίκους.
Η συμμέτοχη στην διαβούλευση δεν σημαίνει και αποδοχή αυτού που οι μελετητές επί τουλάχιστον δυο χρόνια σχεδιάζουν αλλά και αποφασίζουν για το μέλλον του τόπου μας , δίνοντας , προθεσμία πέντε ημερών, σε πολίτες και φορείς να μελετήσουν τις 72 σελίδες ,να ενημερωθούν , να επεξεργασθούν τα προτεινόμενα σενάρια ώστε να μπορούν να υποβάλλουν τις δικές τους προτάσεις .
Χωρίς αμφισβήτηση της σπουδαιότητας και της αναγκαιότητας θεσμοθέτησης του ΕΠΣ και της χωροταξίας ,θα μπορούσε να δοθεί παράταση δυο μηνών ώστε να υπάρξει δυνατότητα επεξεργασίας των σεναρίων από περισσότερους κατοίκους και φορείς για να αποφευχθούν σοβαρά λάθη και παραλήψεις .
Παρατηρήσεις και προτάσεις σχετικές με το προτεινόμενο σενάριο ήπιας παρέμβασης .
1. Τα ΒΔ όρια του δήμου στην περιοχή μικρή Βουρλιά είναι λάθος θα πρέπει να διορθωθούν σύμφωνα με τον χάρτη ΓΥΣ ΣΠΕΤΣΑΙ 1/50000 του 1976 και με τον νόμο 3409 ΦΕΚ 213 τεύχος Β 6/10/1927 όπου ρητά αναφέρεται … « Το αγροτικόν κτήμα της διαλελυμένης Μονή Αυγού, αποσπώμενο της επαρχίας Ναυπλίας και της δικαιοδοσίας του Ειρηνοδικείου Ναυπλίου, υπάγεται εφεξής εις την επαρχιών Σπετσών και Ερμιονίδος και δικαστικώς εις την δικαιοδοσιών του Ειρηνοδικείου Μάσσητος …..»
2. Στην έκταση της Δ.Κ Διδύμων περιοχές έχουν χαρακτηρισθεί ως ΠΕΠ 5 ενώ είναι ΠΕΧ 1 όπως : Λάκκες Αυγού , Μαλαβριά , Ντάρδες , Τσουκαλια , Πλάτωμα κλπ ..
3. Η ορεινή Ερμιονίδα δεν θα πρέπει να επιβαρυνθεί περισσότερο η περιοχή με την εγκατάσταση νέων ΑΠΕ ειδικότερα πλησίον του ιστορικού διατηρητέου ναού προφήτη Ηλία στο όρος Δίδυμο . Εξάλλου το όφελος για τους κατοίκους της περιοχής είναι ασήμαντο και όπως θα διαπιστώσει κανείς από το 2006 έως σήμερα τα μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων από τις ΑΠΕ δεν επενδύθηκε σε έργα στις περιοχές λειτουργούν οι ΑΠΕ.
4. Καμία νέα λατομική δραστηριότητα δεν πρέπει να εγκριθεί και οι υφιστάμενες θα πρέπει να ελέγχονται για την τήρηση των όρων της ΜΠΕ .
Με τους ογκόλιθους των εγκαταλειμμένων λατομείων ογκομαρμάρων ( τους οποίους βλέπουμε να χτίζουν μάντρες σε παραλίες και αιγιαλούς ) θα μπορούσαν να κατασκευασθούν μικρά φράγματα σε υδατορέμματα για να καθυστερούν την απορροή των όμβριων υδάτων .
Όπως επίσης για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν όγκοι για την κατασκευή του λιμένα στο Σαλάντι για τουριστικά και αλιευτικά σκάφη .
Υλοποίηση του τουριστικού λιμένα στο Σαλάντι προφανώς ο μελετητής δεν θα αναφέρετε σε ιδιωτικό λιμένα αλλά σε καταφύγιο μικρών τουριστικών και αλιευτικών σκαφών . Φυσικά θα πρέπει να επανεξετασθεί ο υποτιθέμενος ΠΕΠ 4 ζώνη προστασίας του αρχαιολογικού χώρου στο Σαλάντι .
5. Πρωτογενής τομέας , θα μπορούσε να προστεθεί και η βιολογική κτηνοτροφία καθώς και να υποστηριχθεί με την επικαιροποίηση των σχεδίων βελτίωσης . Η βατότητα σε βοσκοτόπους και η κατασκευή υδατοδεξαμενών σε στανοτόπια θα συμβάλουν καθοριστικά στην διατήρηση του κλάδου .
Σχετικά με τις υδατοκαλλιέργειες , καμία νέα μονάδα δεν πρέπει να εγκριθεί και πρέπει επανεξεταστεί η μετεγκατάσταση του ιχθυοτροφείου από την περιοχή Άϊ Νικόλα στον όρμο Βουρλιά.
6. Τριτογενής τομέας , στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού θα μπορούσαν να προστεθούν ο αναρριχητικός τουρισμός πχ Καταφύκι φούρνοι , σπήλαια Γκράβες και Βράχια και ο αγροτουρισμός στον οικισμό Πελεή ο οποίος μπορεί να χαρακτηριστεί παραδοσιακός.
Ειδικές Διαδρομές ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων είναι εφικτό και με μικρό κόστος να χαραχθούν .
Στην ΠΕΧ 3 γιατι να μην επαρκούν τα 4 στρέμματα και για μικρά τουριστικά καταλύματα ; Στην περιοχή Αϊ Γιάννη Σαλάντι Διδύμων υπάρχει ήδη προεγκεκριμένο ιδιωτικό ΕΠΣ που καθορίζει ,σε ευρύτερη περιοχή όχι μόνο την έκταση του ιδιώτη, την χρήση της γης για δημιουργία πολυδιάστατου θέρετρου για ήπιας μορφής τουρισμό και αναψυχή . Μήπως έχει ήδη εγκριθεί το ΕΠΣ για Ερμιονίδα ;
7. Στην οργάνωση οικιστικών υποδοχέων προτείνεται η οριοθέτηση εκτός των τεσσάρων οικισμών και η περιοχή Αϊ Γιάννης Σαλάντι της Δ.Κ Διδύμων .
Πρόβλεψη χρήσεων γης σε περιοχές με εγκεκριμένο ΡΣ ( πχ ΦΕΚ35Δ 26/02/1970 Σαλάντι Δ.Κ Διδύμων με αναχρονιστικές χρήσης γης ) το αναφερόμενο Ρ.Σ δεν έχει εφαρμοστεί παρά μόνο στην έκταση του Ο.Σ Προσφύγων . Εδικά στην παραλιακή έκταση 500 περίπου στρεμμάτων υπάρχουν δεσμευμένες εκτάσεις ιδιωτών , κοινότητας Διδύμων / δήμου σήμερα και δημοσίου οι οποίες δεν έχουν απαλλοτριωθεί . Η μερική αναθεώρηση του ΡΣ παραλιακής περιοχής οικισμού Σαλαντίου ΦΕΚ923Δ 17/11/1998 για τυπικούς λογούς ακυρώθηκε το 2000.
Θα πρέπει να προταθεί η μερική τροποποίηση του ΡΣ για την επίλυση των προβλημάτων , να αναθεωρηθούν οι χρήσεις γης αλλά και να οροθετηθούν τα ρέματα .
Θα πρέπει υπάρξει μέριμνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα προκύψουν λόγω της μη τήρησης των υποχρεώσεων οικοδομικών συνεταιρισμών , σε σχέση με τα αναγκαία έργα υποδομής στις περιοχές που έχουν ρυμοτομήσει .
Οδικό δίκτυο – Υποδομές
Στην Αναβάθμιση προσπελασιμότητας από Αργος Ναύπλιο και από Ισθμό έως Κόστα κλπ
Ο δρόμος από Κόρινθο –Επίδαυρο –Κόστα και Ερμιόνη ( Σπέτσες και Ύδρα ) που ενώνει τρεις νομούς πως είναι δυνατόν να παραμένει ακόμα επαρχιακός ;
Στον ανωτέρω αναφερόμενο οδικό άξονα τα τμήματα δρόμων από γέφυρα Παλαιάς Επιδαύρου μέχρι Τραχεία ( πρώην δρόμος βοσκοτόπων ) και από Πελεή μέχρι Φούρνους (ορεινός όγκος Δίδυμο ) να προταθεί όχι απλώς αναβάθμιση αλλά νέες χαράξεις και η κατασκευή σηράγγων .Δεν είναι λογικό να σχεδιάζεται η χωροταξία της περιοχής για τις επόμενες 10ετίες χωρίς πρόταση σύγχρονου ασφαλούς και ευρωπαϊκών προδιαγραφών οδικού άξονα που να συνδέει την Ερμιονίδα και τα νησιά με το Ναύπλιο και την Αθήνα .
Οι παρακάμψεις των οικισμών πρέπει να σχεδιαστούν για να εξυπηρετούν την οδική ασφάλεια και όχι να απομονώνουν οικισμούς .
Όπως επίσης θα πρέπει ο δρόμος σχεδιασμένος συνδετήριος παραλιακός δρόμος Καρναζέικα -Σαλάντι -Δίδυμα Κρανίδι να επανέλθει για Επικαιροποίηση της μελέτης .
Έργα για την ενίσχυση πολιτικής προστασίας
Η απαγόρευση διάνοιξης οδών παράλληλων προς την ακτή σε απόσταση μικρότερη από 100μ είναι δυσνόητη η κατευθυνόμενη ή πρέπει να συνοδεύεται με σαφή αναφορά στις αποστάσει ς μεταξύ των καθέτων οδών το πλάτος αυτών , την θέση στάθμευσης οχημάτων και σε ποιες περιοχές έχει θα ισχύει (εντός σχεδίου η και εκτός ) .
Πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η ερημοποίηση της ορεινής και ημιορεινής Ερμιονίδας ( Δ.Κ Διδύμων πληθυσμιακή συρρίκνωση τελευταία 10ετια 11,8% 20ετια 28,5% πχ δυστυχώς οι νόμοι για τον εκσυγχρονισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης το μόνο που πέτυχαν ήταν η υποβάθμιση της υπαίθρου .
Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας
Αντώνης Κ. Μαλτέζος
τ. πρόεδρος Κοινότητας Διδύμων