ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ

Δημοτικές Ενότητες: ΔΕ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ,ΔΕ ΑΤΑΒΥΡΟΥ,ΔΕ ΑΦΑΝΤΟΥ,ΔΕ ΙΑΛΥΣΟΥ,ΔΕ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ,ΔΕ ΚΑΜΕΙΡΟΥ,ΔΕ ΛΙΝΔΙΩΝ,ΔΕ ΝΟΤΙΑΣ ΡΟΔΟΥ,ΔΕ ΠΕΤΑΛΟΥΔΩΝ,ΔΕ ΡΟΔΟΥ

Γραφικό Νησιωτικής Περιοχής
ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ
μεθοδολογική ανεπάρκεια της μελέτης του πολεοδομικού σχεδίου

1. Το προτεινόμενο αναπτυξιακό σενάριο προωθεί την τουριστική μεγέθυνση, σε ένα νησί όπου ήδη η ύπαρξη ξενοδοχειακών μονάδων είναι δυσβάσταχτη για μια σειρά από λόγους.
Το νέο τοπικό πολεοδομικό σχέδιο στοχεύει:
Α)στη φιλοξενία περισσότερων τουριστών ανά σεζόν
Β) Δημιουργία νέων κλινών σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων κάτι που βαπτίζεται ως ποιοτική αναβάθμιση. Η χωροθέτηση-ανάπτυξη των νέων μονάδων αφορά τη Νότια και Δυτική Ρόδο. Τέλος προτείνεται η ρύθμιση των airbnb, όχι μόνο στην πόλη της Ρόδου όπου και συμφωνούμε γιατί δημιουργούνται ζητήματα κοινωνικής κατοικίας, αλλά σε όλο το νησί ως ανταγωνιστικά στα ξενοδοχεία. Αυτό ενισχύει τα κέρδη μόνο των μεγαλοεπιχειρηματιών και των ξενοδόχων και αδικεί τον μέσο επιχειρηματία ο οποίος επενοικιαζει για σκοπούς βιοπορισμού.

2. Σε αντίθεση με τη φυσιολογική σειρά και τοποθέτηση η μελέτη διατυπώνει μονάχα ένα εναλλακτικό σενάριο το οποίο και υποχρεούμαστε να ακολουθήσουμε αφού το πρώτο θεωρητικά είναι το λεγόμενο μηδενικό, αφού υποθέτει πως δεν υλοποιείται καμία παρέμβαση και επομένως, συνεχίζονται οι κυρίαρχες τάσεις. Τα 4 εναλλακτικά σενάρια που υποτίθεται πως διατυπώνονται για τη χωρική/ πολεοδομική οργάνωση είναι ατελή και σε μη ρεαλιστική βάση ανάπτυξης.

3. Η διατύπωση της οποιασδήποτε μελέτης θα πρέπει να αναπτύσσεται γύρω από το δίλημμα για το αν το κυρίαρχο αναπτυξιακό μοντέλο προωθεί τη βιωσιμότητα της Ρόδου ως τουριστικού προορισμού και τόπου κατοικίας. Αντίθετα, το ζήτημα αυτό δεν απασχολεί καθόλου τους μελετητές. Το προτεινόμενο σενάριο δομείται με μοναδικό στόχο την αύξηση του πληθυσμού της Ρόδου (που επιτυγχάνεται μέσω της 'εισαγωγής' νέου εργατικού δυναμικού στον τουρισμό). Ένα νησί το οποίο επιβιώνει μόνο για να εργάζεται. Καμία αναφορά στην ποιοτική αναβάθμιση της διαβίωσης των ήδη μόνιμων κατοίκων οι οποίοι σφύζουν από σημαντικά, σοβαρά παράπονα και υποδείξεις οι οποίες δεν φτάνουν καν σε σημείο να εισακουστούν. Ο στόχος, ο οποίος υιοθετείται αποκλειστικά είναι για να νομιμοποιήσει την τουριστική μεγέθυνση, στον βαθμό που η Ρόδος, όπως και η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δεν αντιμετωπίζει πληθυσμιακό πρόβλημα.

4. Σημαντικότερο όλων προς σχολιασμό, είναι πως η υιοθετούμενη προσέγγιση αγνοεί το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας του νησιού και ότι αυτό συνεπάγεται: δεν λαμβάνεται υπόψη η έλλειψη νερού, η οποία τέθηκε στο Περιφερειακό συμβούλιο προ ενός μήνα ως μεμονωμένο και σοβαρότατο πρόβλημα, αλλά ουδεμία απάντηση έλαβε. Οι φυσικοί πόροι, το φυσικό περιβάλλον για το οποίο δεν έχει καν προηγηθεί κάποια μελέτη για τις επιπτώσεις της μεγάλης πυρκαγιάς που βίωσε το νησί προ ολίγων μηνών, η επάρκεια κυρίως περιβαλλοντικών υποδομών, αλλά και οι οικονομικές επιπτώσεις του κυρίαρχου τουριστικού μοντέλου στην τοπική κοινωνία και οικονομία φαίνονται να μη σημαίνουν απολύτως τίποτα για τον μελετητή και να μην τα λαμβάνει καθόλου υπόψιν. Μάλιστα, προσπαθεί να ακυρώσει την έννοια αυτή με την υποτιθέμενη «έκθεση φέρουσας ικανότητας» που περιλαμβάνεται στην παρουσίαση και η οποία υπολογίζει μόνο 2 δείκτες, τη δόμηση και τον δείκτη τουριστικής λειτουργίας (= αρ. κλινών/ κάτοικο), ώστε να 'αποδείξει' ότι η νότια και δυτική ρόδος έχει πολλά περιθώρια «τουριστικής ανάπτυξης». Η ανάλυση αυτή προδίδει προχειρότητα, σκοπιμότητα στο να κατευθυνθεί η μελέτη μόνο προς ένα άξονα, αυτόν του αλόγιστου κέρδους αγνοώντας ο,τι σημαντικό και μη προσπελάσιμο θα έπρεπε να αναλυθεί διεξοδικά ώστε η μελέτη να είναι επαρκής και να παράξει ένα βιώσιμο πλάνο πάνω από όλα για ένα περιβάλλον με πολλές απώλειες και πολύ πρόσφατα ακραίες περιβαλλοντικές μεταβολές.