Οι προϋφιστάμενοι του έτους 1923 οικισμοί Σταμάτα, Σπάτα - Παλαιοσταμάτα και Αμυγδαλέζα είχαν οριοθετηθεί επί σχεδιαγράμματος σε κλίμακα 1:5000 ως ένας ενιαίος οικισμός, με αποφάσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου Σταμάτας ληφθείσες σε εκτέλεση της υπ’ αριθμόν 16545/24-11-1997 νομαρχιακής διαπιστωτικής πράξης (ΦΕΚ 1109 Δ΄/22-12-1997). Το σχεδιάγραμμα αυτό του αείμνηστου τοπογράφου μηχανικού Σταμάτη Μπέτση είναι ήδη αναρτημένο στην οικεία πλατφόρμα συμμετοχής του ΥΠΕΝ από την κα Δέσποινα.
Αυτό είναι και το σωστό, ότι δηλαδή πρόκειται ουσιαστικά για ένα οικισμό, δεδομένου ότι οι ως άνω οικισμοί αλληλοεφάπτονται και αποτελούν ένα ενιαίο οικιστικό σύνολο, αυτός δε ακριβώς είναι και ο λόγος που απογράφονται από την ΕΛΣΤΑΤ ως ένας οικισμός και συγκεκριμένα ως οικισμός «Σταμάτα». (Σημειωτέον μάλιστα εδώ πως το σχεδιάγραμμα Μπέτση εμφανίζει τον ενιαίο ως άνω οικισμό Σταμάτας ως εφαπτόμενο με τον οικισμό Αγ. Στεφάνου, ο οποίος, με τη σειρά του, εφάπτεται με τον οικισμό της Άνοιξης, συναποτελώντας έτσι ουσιαστικά όλοι τους ένα ενιαίο οικιστικό σύνολο).
Ο ενιαίος αυτός οικισμός Σταμάτας υπερβαίνει σε πληθυσμό τους 2000 κατοίκους, συνεπώς καταρρέει ο αυθαίρετος ισχυρισμός πως, δήθεν, πρόκειται για διαφορετικούς οικισμούς, κάτω των 2000 κατοίκων έκαστος, που δεν απογράφονται διαχρονικά από την ΕΛΣΤΑΤ σαν ξεχωριστοί οικισμοί, προϋπόθεση που τίθεται από το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τους οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων προκειμένου να είναι εφικτός ο προσδιορισμός των ορίων τους.
Βεβαίως, η πιο πάνω προϋπόθεση είναι ούτως ή άλλως αυθαίρετη και παράλογη. Ας πάρουμε π.χ. την περίπτωση της Αμυγδαλέζας. Εδώ έχουμε κάποιες παλιές (πριν από το έτος 1923) απογραφές της Αμυγδαλέζας ως αυτοτελούς οικισμού, στη συνέχεια όμως ο οικισμός αυτός απογράφεται μαζί με τους πιο πάνω οικισμούς και δε φαίνεται σαν ξεχωριστός από τις απογραφές της ΕΛΣΤΑΤ. Τι σημαίνει αυτό, ότι ο συγκεκριμένος οικισμός εξαφανίστηκε από προσώπου γης;
Η απάντηση του μελετητικού γραφείου ήταν : Ο οικισμός δεν εξαφανίζεται βέβαια αλλά τα όριά του δεν προσδιορίζονται με το ΤΠΣ λόγω… κωλύματος από το άνω σχέδιο προεδρικού διατάγματος!!! Τότε σε τι χρειάζονται τα προεδρικά διατάγματα και τα ΤΠΣ, για να διαιωνίζονται οι εκκρεμότητες; Ελλάς το μεγαλείο σου!
Όλα τα πιο πάνω επισημαίνονται στην υπ’ αρ. 21/5-7-2024 απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Σταμάτας με θέμα «Οριοθέτηση όλων ανεξαίρετα των προϋφισταμένων του έτους 1923 οικισμών στο πλαίσιο εκπόνησης ΤΠΣ του Δήμου Διονύσου», στου οποίου το αποφασιστικό γίνεται λόγος για ένα οικισμό συναποτελούμενο από τους οικισμούς Σταμάτα , Σπάτα και Αμυγδαλέζα.
Η πιο πάνω απόφαση εγκρίθηκε με την υπ’ αρ. 89/23-7-2024 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Διονύσου, της οποίας το αποφασιστικό έχει ως εξής : (Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα : )
«Εγκρίνει την υπ’ αριθ. 21/2024 Απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητας Σταμάτας και καλεί άμεσα τους μελετητές του Τ.Π.Σ. να προχωρήσουν στον προσδιορισμό των ορίων (και την περαιτέρω προώθησή τους προκειμένου αυτά να αποκτήσουν νόμιμη υπόσταση) όλων των προϋφισταμένων του έτους 1923 οικισμών του Δήμου Διονύσου (συμπεριλαμβανομένου προφανώς και του άνω οικισμού Σταμάτα – Σπάτα και Αμυγδαλέζα), εφαρμόζοντας ενιαία κριτήρια για όλους ανεξαίρετα τους οικισμούς του Δήμου, ισότιμα και χωρίς διακρίσεις ή αποκλεισμούς.»
Επιπλέον όμως των ανωτέρω, στην πιο πάνω απόφαση 21/2024 του Κ.Σ. Σταμάτας επισημαίνεται πως υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου και του ΣτΕ από τις οποίες προκύπτει πως η οριοθέτηση των εν λόγω οικισμών αποτελεί ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ της διοίκησης.
Εφιστάται εν προκειμένω η προσοχή στο εξής γεγονός : Στα πλαίσια της πιο πάνω ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ, με σωρεία δικαστικών (προδικαστικών) αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου εκλήθη η Διοίκηση να προσδιορίσει τα όρια των εν λόγω οικισμών. Άρα, βάσει των πιο πάνω ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ, στα πλαίσια της μελέτης του ΤΠΣ Διονύσου, το μελετητικό γραφείο έχει την ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να προσδιορίσει τα όρια των εν λόγω οικισμών, οι οποίοι αναγνωρίζονται με τις δικαστικές αποφάσεις αυτές ως πράγματι προϋφιστάμενοι του έτους 1923.
Ως γνωστό (αλλά και το ΣτΕ επισημαίνει με την 350/2024 απόφασή του), η διοίκηση ΟΦΕΙΛΕΙ να ακολουθεί – εφαρμόζει τη νομολογία των διοικητικών δικαστηρίων. Επομένως, ΟΥΔΕΙΣ μπορεί να αγνοήσει τις πιο πάνω δικαστικές αποφάσεις, που κατισχύουν κάθε ασύμβατης προς αυτές ρύθμισης, πάσα δε σχετική ρύθμιση οφείλει να εναρμονίζεται προς το περιεχόμενό τους.
Εν όψει των προεκτεθέντων, καθίσταται σαφές πως ουδείς δικαιούται να εξαφανίσει από το κάδρο τον προϋφιστάμενο του έτους 1923 οικισμό Σταμάτα – Σπάτα και Αμυγδαλέζα στα πλαίσια της μελέτης του ΤΠΣ Δήμου Διονύσου.
Ακόμη, καθίσταται σαφές επίσης πως είναι απαράδεκτη κάθε σκέψη για επιλεκτικά δυσμενή αντιμετώπιση του εν λόγω οικισμού, που πρέπει να αντιμετωπισθεί με ενιαία κριτήρια, ισότιμα και χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς έναντι των λοιπών οικισμών του Δήμου Διονύσου, όπως επισημαίνεται και στην υπ’ αρ. 21/2024 απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Σταμάτας.
Τέλος, υπογραμμίζεται ότι παραδόθηκε στο μελετητικό γραφείο μία σωρεία αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών βάσει των οποίων μία πληθώρα (αρκετές δεκάδες) εκτάσεων κρίθηκε ότι κείνται εντός των ορίων των άνω οικισμών. ΟΦΕΙΛΕΙ λοιπόν το μελετητικό γραφείο να εντοπίσει τις εν λόγω εκτάσεις επάνω στους χάρτες που καταρτίζει προκειμένου να φαίνεται αν έχει λάβει υπόψη του τις συγκεκριμένες δικαστικές αποφάσεις, εντάσσοντας τις εν θέματι εκτάσεις (τουλάχιστον) μέσα στα όρια του εν λόγω οικισμού Σταμάτας, όπως έχει αποφασιστεί δικαστικά.
Οι δικαστικές αποφάσεις βγαίνουν για να εφαρμόζονται και όχι για να ακυρώνονται με διάφορα προσχήματα.
Τι θα κάνει εδώ το μελετητικό γραφείο, θα λάβει υπ’ όψη του τις δικαστικές αποφάσεις ή θα τις πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων;
Ακόμα, τι θα κάνει εδώ το μελετητικό γραφείο, θα λάβει υπ’ όψη του τις σαφείς ως άνω κατευθύνσεις του Δήμου για προσδιορισμό των ορίων του συγκεκριμένου οικισμού «ισότιμα και χωρίς διακρίσεις ή αποκλεισμούς» ή μήπως θα τις πετάξει και αυτές στον κάλαθο των αχρήστων;
Γίνεται αντιληπτό ότι το μελετητικό γραφείο έχει κάθε λόγο να αποφύγει ότι δουλειά μπορεί να αποφύγει επικαλούμενο διάφορα προσχήματα (και δη επιλεκτικά - φωτογραφικά). Το ζητούμενο όμως εν προκειμένω είναι με το Τ.Π.Σ. να λυθούν τα προβλήματα του τόπου και όχι να διαιωνιστούν. Αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους, συμπεριλαμβανομένου βέβαια και του μελετητικού γραφείου.
16-9-2024, Θόδωρος