Δε θα αναφερθώ σε νόμους και σε διατάξεις, θα ζητήσω και θα επικαλεστώ από τον Κο Δήμαρχο και τη Δημοτική του Παράταξη εν γένει την κοινή λογική η οποία μόνο προς το Δημόσιο συμφέρον έχει να προσφέρει.
Είναι παράδοξο γενικά και ειδικότερα σήμερα που η Κλιματική Κρίση επηρεάζει το σύνολο του πλανήτη να προκρίνεται η καταστροφή πράσινων εκτάσεων – νησίδων εντός Οικιστικού Ιστού όπως είναι το Ο.Τ. 338α συνολικής έκτασης 4700 m2 με όλη τη βιοποικιλότητα που την ακολουθεί.
Η δόμηση ιστορικά των αναγκαίων σχολικών συγκροτημάτων από το σύνολο όλων των προηγούμενων Κοινοτικών και στη συνέχεια Δημοτικών Αρχών πραγματοποιήθηκε στις παρυφές του προαστίου και όχι στο κέντρο των οικιστικών περιοχών δίνοντας σχεδιαστικό οικιστικό πρότυπο στις επόμενες γενεές και Δημοτικές Αρχές. Το 2ο & 3ο Δημοτικό Σχολείο της Κοινότητας Παπάγου επιλέχθηκε από την τότε Κοινοτική Αρχή να ανεγερθεί στη σημερινή του θέση για το λόγο που προανέφερα και ΟΧΙ στη σημερινή Πλατεία 28ης Οκτωβρίου, όπως ήταν ο αρχικός πολεοδομικός σχεδιασμός. Την ίδια λογική ακολούθησαν και κατά την ανέγερση του 1ου Δημοτικού Σχολείου όπως και κατά την ανέγερση του Γυμνασίου Λυκείου της Κοινότητας Παπάγου του ενιαίου πλέον Δήμου Παπάγου Χολαργού. Η «υποχρέωση – ηθικοί λόγοι» της Πλατείας 28ης Οκτωβρίου εξαντλήθηκαν, εάν θέλετε, με την ανέγερση στη σημερινή θέση τού 2ου και 3ου Δημοτικού Σχολείου.
Οι σύγχρονες πολιτείες αναζητούν σήμερα τη δημιουργία πλατειών – οάσεων. Παράδειγμα, ο Δήμος Παρισίων υπό τη Δήμαρχο Anne Hidalgo η οποία στο νέο σχέδιο της Γαλλικής Πρωτεύουσας για το κλίμα την περίοδο 2024-2030 θα καταργήσει 60.000 θέσεις στάθμευσης αντικαθιστώντας τις με δένδρα, σε συνδυασμό και με άλλες παρεμβάσεις δομικού και κυκλοφοριακού χαρακτήρα στην πόλη.
Οι προσπάθειες της παγκόσμιας κοινότητας έχουν στραφεί τα τελευταία χρόνια στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα όπως και στη διαχείριση της ακραίας ζέστης κατά τη θερινή περίοδο. Η τσιμεντοποίηση και τα ογκώδη κτίρια δημιουργούν ένα ισχυρό φαινόμενο αστικής θερμικής νησίδας. Το σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή προτείνει περισσότερα κέντρα ψύξης στις γειτονιές, σχέδια για επανεξέταση του καθημερινού προγράμματος των ανθρώπων που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους για την πρόληψη του θερμικού στρες και δέσμευση για την εγκατάσταση μονωμένων ή ανακλαστικών «ψυχρών στεγών».
Αντιλαμβάνομαι, ότι τέτοιου είδους αποφάσεις είναι πολύ δυσκολες για μια Δημοτική Αρχή ΟΜΩΣ για το λόγο αυτό προκρίνονται οι Δημαρχιακές Αρχές. Προκρίνονται για τη λήψη δύσκολων αποφάσεων που θα προστατεύσουν ή και θα αναδείξουν το Δημόσιο Συμφέρον. Οι «εύκολες λύσεις» είναι ο χειρότερος τρόπος Διοίκησης οποιασδήποτε Αρχής.
Έστω και αυτή τη στιγμή επικαλούμαι την κοινή λογική και την υπέρβαση εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής που έχει την πλειοψηφία όπως επίσης και των αντιπολιτευομένων παρατάξεων να ενεργήσουν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να ΔΙΑΣΩΘΕΙ ο χαρακτήρας της Πλατείας 28ης Οκτωβρίου ως πνεύμονας – νησίδας πρασίνου.
Η Κίνηση των Πολιτών με τις 2500 υπογραφές εναντίωσης στην καταστροφή της πλατείας διόλου αμελητέα ποσότητα μπορεί να θεωρηθεί, οι δε ιθύνοντες μπορούν να βασιστούν στο διάλογο μαζί της όσον αφορά την εξεύρεση εναλλακτικού χώρου ανέγερσης νέου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου στην Κοινότητα Παπάγου. Οι προτάσεις αυτές έχουν ήδη κατατεθεί στο Δημόσιο Διάλογο από την Κίνηση των Πολιτών.
Αποτελεί πρόκληση για όλους μας, ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ, η ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ όπως και κάθε υφιστάμενου χώρου πρασίνου σε όλη την επικράτεια. Δεν αρκεί μόνο η ευχολογία χωρίς την τολμηρή λήψη αποφάσεων για τη δόμηση σύγχρονων Πόλεων με τα όποια σημερινά προβλήματα έχουν προκύψει στην πάροδο των ετών.
Μάνος Τσιμιδάκης
Μηχ/γος Μηχ/κος